Stignätet i Nittälvsbrännan och Kaljoxadalen
Detta område kräver ett par dagar av vandraren och gör sig kanske bäst som en separat tur. Så kommer det att bli för mig. Jag kommer att göra en tredagarstur i Kaljoxadalen och Nittälvsbrännan ganska snart. Min ursprungliga plan var att göra en snöskovandring i området mellan nyår och trettonhelgen, men… vintern ser inte ut som den brukar. Kanske blir det en barmarkstur.
Kaljoxadalen är ett av Örebro läns största skyddade vildmarksområden. Det gränsar i norr mot reservatet Nittälvsbrännan och tillsammans har reservaten en yta på drygt 700 hektar. Landskapet år varierande. Här hittar man såväl berg och skog som hedar och myrar. Det gör att reservatet också har ett rikt växt- och djurliv. Under senare år har gjorts fynd av nästan 60 signalarter (växt- och djurarter som är typiska för skyddsvärd skog). Utöver en del ovanliga mossor, lavar och svampar, förekommer också slaguggla, tretåig hackspett, lo och varg.
Dansarbacken är reservatets centrala punkt. Här finns parkeringsplats.
Den lada som finns här är inte ursprunglig. Den har flyttats dit. Tidigare fanns ganska många hölador längs älven. Nittälvens stränder och mossarna i närheten användes som slåttermark. Behovet av hö var stort till de dragdjur som användes för att transportera det järn och den koppar som bröts i trakten. Ladan har måtten 3½ x 4 meter. Den är ofta fylld med hö. Utanför finns eldstad med fyra bänkar, vedförråd och sågbock.
Nedan: Ladan sedd från andra sidan älven.
Vid ett par tillfällen har jag använt ladan som övernattningsplats, men det är naturligtvis vindskyddet - som ligger strax intill - som är det naturliga valet av övernattningsplats. Det har måtten 2 x 3 meter. Framför skyddet finns en eldstad med tre bänkar, vedförråd, yxa, såg och sågbock.
Vindskyddet sett från ladan.
Toa finns vid parkeringsplatsen och en fin vattenkälla finns cirka 100 meter efter den stig som leder mot Märrjärvi – innan bron.
Vattenkällan
I närheten av Dansarbacken finns faktiskt ytterligare två möjligheter till övernattning. Cirka 500 meter norr om vindskyddet ligger Eskils koja – en eldpallkoja med plats för två övernattare (fyra om man ligger trångt). Den är placerad mycket vackert, högt ovanför älven, vilket gör det lite besvärligt att hämta vatten. Där finns dass och vedförråd med yxa och såg, huggkubbe och sågbock.
Eskils koja
Strax söder om Dansarbackens vindskydd och lada leder en bro över Nittälven.
Om man går över den och sedan följer stigsystemet nedströms på älvens östra sida, så kommer man – efter cirka 1 km – till ett litet vindskydd precis intill älven. Det ligger i utkanten av Komoramossen. Måtten är inte mer än 1½ x 2 meter. Jag bedömer att två personer kan övernatta där. När jag var där senast fanns ett litet vedförråd, yxa, såg, huggkubb, sågbock samt en steneldstad med tre bänkar runt.
Det som är intressant är att stigen fortsätter vidare söderut från detta lilla vindskydd. Den är inte utritad på länsstyrelsens informationsblad om naturreservatet. Tänk om den fortsätter ända till Kolbron?!
Rastskyddet i Nittälvsbrännan har jag berättat om tidigare. Utöver detta så finns ytterligare två rastskydd inom naturreservatets gränser. Det handlar om Peter-Nilsberget och Märrjärvi. Båda dessa ligger en bit från älven och dem kommer jag troligen inte att passera på min vandring längs Nittälven. Däremot kommer jag givetvis att besöka dem på min tredagarstur i detta område. Bilder och beskrivningar av dessa rastskydd kommer i samband med att jag redovisar den turen.
Jag har mycket svårt att avgöra på vilken sida av älven som jag kommer att vandra från rastskyddet i Nittälvsbrännan. Båda sidor har sina lockelser. Den östra sidan har ett stignät med flera val. Den västra sidan leder till Eskils koja som är en lockande övernattningsplats.
Positioneringen gäller Dansarbackens vindskydd.