Jag fick en förfrågan i min gästbok:
"Har du stött på något ställe i Kilsbergen där det finns två vindskydd ställda mot varandra?"
Svaret är egentligen ganska enkelt: Nej. Men om man är ute efter att hitta platser med vindskydd nära varandra så finns det några intressanta ställen.
Småsjöarna: Om man tar stigen runt Södra Ånnabodasjön motsols ska man leta upp avfart nr 2 (efter ca 1 km) mot Falkasjön. Efter ett par hundra meter på denna stig ligger Småsjöarna inne till höger. ”Anläggningen” här består av två stugor – 2 x 2,5 m – varav en med högt till tak. Denna kan låsas. Utanför finns ett dass med hänglås samt en eldstad. Det finns en nästan uttorkad bäck i närheten. Det är svårt att komma åt vattnet i sjön. Denna lilla ”by” ägs ju av någon, men jag har inte lyckats få reda på vem. Koordinaterna är N59°20.042 E014°55.634
Falkasjön: (Ej att förväxla med Falkalägret som ligger på en ö i sjön. Där kostar det pengar att boka och dra sig över på en färja.) Dessa två vindskydd ligger också på en ö, men hit finns en lite bro. De ligger som en lite avstickare från Bergslagsledens tionde etapp, drygt 2 km från Ånnaboda. Koordinaterna är N59°20.005 E014°55.128. Kortaste vägen att gå (1km) får man om man parkerar bilen mellan Falkasjön och Björktjärn. Här finns soptunna och eldstad, men ingen toa och ingen ved. Omgivningen är mycket vacker med bergstup ner i sjön.
Lisselängen: Denna plats är ett känt fikaställe när man åker skidor längs Kilsbergsspåret. Sällan besökt sommartid. Koordinaterna är N59°23.949 E014°56.623. Från Klockhammar kör man vidare till Bocksboda. Därifrån tar man skogsvägen västerut. Efter knappt 2 km går en mindre väg in till vänster. Följ denna ett par hundra meter och spana åt höger. Där finns två stora vindskydd. De är av en mycket öppen modell och därmed känsliga för regn. De är rejält slitna och i behov av upprustning. Där finns ingen färdig ved, men i skogen kan man hitta ris. Här finns dock ingen riktig eldstad och inte heller något vatten.
Ett likadant vindskydd finns till höger om fotografen.
Stenbäcken: Detta är en friluftsgård i privat regi. Vid och i närheten av gården finns inte mindre än sex vindskydd. Tre av dessa ligger nära gården med dryga hundratalet meter mellan. Dessa vindskydd måste hyras. http://outdoorexperience.se/ Trevligaste vindskydden passeras längs Bergslagsleden och heter Lillsjön respektive Lillsjöbäcken. De ligger dock inte grannarutan med ca 400 m avstånd.
Vindskyddet vid Lillsjöbäcken
Klunkhyttan: Detta är också en privatägd friluftsgård. Här finns två vindskydd - ett inne på gården och ett nere vid bäcken. Avståndet mellan dem är ca 100 m. Här vet jag att vandrare har rätt att utnyttja skydden om de inte är bokade. Om man googlar Klunkhyttan får man uppfattningen att det är Örebro kommun som är ägaren. Så är inte fallet längre. Bokning: www.storstenshojden.se
Det nedre vindskyddet.
Gårdsjölägret: Detta läger består av tre vindskydd som ligger lite utspridda på en udde i Gårdsjön, 4-5 km norr om Ånnaboda. Även denna lägerplats kan bokas, men får användas fritt om den är ledig. Bokning: www.storstenshojden.se.
Falkalägret: Ännu ett privat läger. Man når det via en (låst) dragfärja från norra sidan av Falkasjön. Där finns tre vindskydd. Bokning: www.storstenshojden.se.
Sixtorp: Naturskola och friluftsgård vid nordöstra delen av sdjön Multen, norr om Mullhyttan. Där finns två små vindskydd i närheten av varandra. Bokningar går först, men man får använda dem för övernattning.
Det andra vindskyddet är inrett med bord och bänkar. Tre personer kan sova där.
Larssjön: Detta är en fiskesjö som ligger mellan Närkes Kil och Pershyttan, strax norr om Rammsjön. Runt sjön finns tre vindskydd och en koja. I mån av plats får dessa utnyttjas till övernattning.
De två trevligaste vindskydden vid Larssjön.
Frågan om två vindskydd mitt emot varandra är intressant. Jag har bara stött på det en gång. När jag först kom dit, för flera år sedan var de inte i allra bästa skick. Hur de är i dag vet jag inte. Platsen är i skogen söder om Hyndevadsström, bara några km från Bibybron där den vitnäbbade islommen uppehöll sig ett par veckor förra sommaren.
Hur är det med de bokningsbara vindskydden? Får man betala en slant för att få boka dem? Kul att det finns privatpersoner/företag/föreningar som anordnar fina lägerplatser. Inte helt orimligt att de får ersättning för sitt nedlagda arbete.
Visst är Kilsbergen betydligt mer välbesökt än de områden du nämner, men någon större trängsel upplever jag sällan.
När det gäller bokning av de ställen jag beskrivit så är det väl mest för skolklasser och andra grupper. Det kostar pengar. Då ser ägarna till att det finns ved på plats. Jag har egen erfarenhet av detta när det gäller Gårdsjölägret. Själv är jag lite tveksam till de här bokningsbara platserna. Tidigare så var det Örebro kommun som skötte samtliga friluftsgårdar, men av någon anledning har de gjort sig av med dem. Jag ska inte uttala mig för kategoriskt, men känslan är ändå att slitaget har ökat och underhållet minskat på dessa platser. Örebro kommun har skött "sina" vindskydd på ett föredömligt sätt i de flesta fall. Det är någon "renovering" som i mitt tycke försämrat platsen. Även Länsstyrelsen har skött sina vindskydd (i naturreservaten) på ett i det närmaste perfekt sätt. Här finns dessutom en hel del nyproduktion!
Jag är sannerligen ingen myggälskare. I mina hemtrakter ägnar jag mig åt friluftsliv från september till och med maj. De tre sommarmånaderna tillbringar jag hellre till fjälls - högt upp ovan myggorna. :-)