I mitten av oktober förra året fick jag ett meddelande här på Utsidan med en förfrågan om jag kunde tänka mig att recensera lufttorkad friluftsmat från friluftsmat.nu.
Min första tanke var att ignorera erbjudandet. Dels misstänkte jag att företaget gjort ett massutskick till Utsidans medlemmar och dels hade jag ingen lust att agera gratis reklampelare.
Jag kollade deras hemsida och skickade sedan en förfrågan om hur många de skickat detta meddelande till. Det visade sig vara fyra medlemmar på Utsidan som fått denna förfrågan. Av de övriga tre tror jag enbart att det är Mikael Strandberg som kommit till skott med detta blogginlägg.
Det jag läst om företaget gör att jag gärna vill prova deras produkter. De erbjuder en hel del färdiga rätter, men jag vill först och främst komponera min mat själv, så jag bad om att de skulle skicka helmjölkspulver, gräddpulver, heläggspulver, torsk och renkött.
När det gäller mjölkpulver så har jag tidigare länge använt skummjölkspulver eftersom jag inte visste att det fanns något annat. För ett par år sedan fick jag tips här på Utsidan om Nidob - ett helmjölkspulver "Made in Netherlands" av märket Nestlé. Smaken på detta mjölkpulver är avsevärt mycket bättre än skummjölkspulvret och energitillskottet var behövligt.
Men... Nestlé är ett företag som jag inte gärna vill sponsra. Därför hoppas jag mycket på Friluftsmats pulver. De har alltså dessutom gräddpulver. Kanske kommer detta att kunna ersätta mjölken helt och hållet. Det beror på smaken.
Heläggspulvret hoppas jag också på. Vi (läs: Livskamraten) har flera gånger tillverkat eget äggpulver, men det är ganska "meckigt". Funkar detta så underlättar det omelettillverkningen ordentligt.
När det gäller torsken ska det bli mycket intressant att försöka komponera någon måltid. Vi har provat ett par gånger att torka fisk, men inte fått till det tillräckligt bra.
Till sist renköttet: Det tänker jag inte använda i någon maträtt (tror jag) utan bara ha att tälja smakbitar av.
Nästa helg bär det ut för en 3-4-dagarstur i Gyllbergen utanför Borlänge. Ett blogginlägg (eller kanske en artikel) om denna tur kommer lite senare. Då recenserar jag också de ingredienser vi provat.