Jag har i dagarna levererat en artikel till Utsidan med ovanstående rubrik. Den lär väl publiceras inom kort. Texten handlar om mina upplevelser under en helg i området. Det var en sällsam upplevelse och jag försöker förmedla detta. I artikeln har jag till stora delar lämnat "torra fakta" åt sidan för att fokusera på stämningen. Jag vill därför i detta blogginlägg komplettera med lite fakta om reservatet.
Kindla naturreservat är det största sammanhängande området i Örebro län utan vägar - mer än 900 hektar. Det är starkt kuperat. Högsta punkten i området är Kindlahöjden med sina 426 möh, men hela området ligger ovanför högsta kustlinjen. Området består mestadels av magert urberg, moränområden och myrmarker. Skogarna är till stora delar drygt 100 år. I en del branter finns inslag av ännu äldre skog.
I reservatet kommer nästan all skog att få "sköta sig själv" och utvecklas till urskog. Här finns också områden med anlagd ungskog. Delar av dessa kommer att brännas. Skogsbranden har ju tidigare varit en viktig faktor i skogens utveckling. Den gynnar många djur- och växtarter.
Man stöter på en del rester av mänsklig verksamhet i Kindla. Alla sjöar i området är reglerade och bäckar har dragits om. Vattenkraften användes bl a till att driva pumpar mm i Slotterbergets gruvområde strax söder om Kindla. Man stöter också på en del kolbottnar (rester från kolmilor).
I området kan man se rester av två torp - Kindla och Kindlamossen. Det förra består endast av några små ruinhögar, men vid Kindlamossen finns också brunn, jordkällare och rester av sk silängar där man samlat upp näringsrikt vårvattnet som sedan silades ut över mossen för att öka skörden av starrhö.
I Kindlas skogar trivs en hel del ovanliga insekter, lavar, mossor och svampar. Om dessa finns mer information här. Av de stora rovdjuren är det endast lodjuret som har en fast stam.
Från var och en av de fyra parkeringsplatserna finns stigar in i Kindlareservatet. Här finns 15 kilometer markerade vandringsleder. Vid Klosstjärn möts de flesta stigarna. Här finns den enda tillåtna tältplatsen. I reservatet finns ett utsiktstorn, tre vindskydd, en hölada/koja, en kolarkoja och en eldpallkoja för övernattning. Dessutom finns ett vindskydd längs Bergslagsleden alldeles utanför (öster om) området. Vid samtliga övernattningsmöjligheter finns dass.
Nedanför utsiktstornet på Kindlahöjden finns ett vindskydd.
Vid Klosstjärn ligger ett vindskydd och en kolarkoja.
Den mysiga eldpallkojan vid Röbergstjärn.
Vindskyddet och höladan vid Kindlamossen.
Kindla naturreservat ligger ca 12 km V Storå, 15 km SVKopparberg och 26 km N Nora. Det är skyltat från Guldsmedshyttan och Nora. Bästa sättet att komma till reservatet är att åka västerifrån, från vägen mellan Nora och Hjulsjö. Den norra tillfarten kan vissa delar av året vara svårframkomlig.
Positioneringen gäller reservatets centrum - Klosstjärn.
Tillbringade fantastiska 3-4 dagar i vindskydd på en kulle högt ovanför Klosstjärn på ett Argaladeievent på 90-talet i mars/april när snön låg hårt packad, fullmånen underbar stark och hotet att Trygghansa (dåvarande markägare) tänkte kalaverka hela Kindlaberget och flyga med timret med helikopter...
Ack ja, ett fantastiskt naturområde väl värt att besöka. Speciellt på vintern. Även när det kan vara snöfattigt i resten av Närke så ligger snön djup i Kindla...
Tack Majjen - jag drömmer redan om en returtur!
Hoppas att du läser artikeln också - när den så småningom publiceras.
Tack!