Onsdag 25 juli:
Vi anländer till Kutjaurestugan efter en fruktansvärd natt. (Se två tidigare blogginlägg - Överraskande väder i norra Padjelanta). Stugvärden undrar om vi är intresserade av rökt öring och glödkaka. Givetvis! Han vandrar ner till samevistet och handlar åt alla som beställt. Nu fanns det ingen rökt fisk, så vi fick en färsk samt var sin stor glödkaka.
Lördag 28 juli:
Vi anländer till Vaisaluoktastugan för att hämta den mat och utrustning vi lämnat där tidigare. Stugvärd Sven-Gunnar (alias Svante) är inne på sina sista dagar innan hemfärd och undrar om vi behöver något? Vi fyller på vårt kaffeförråd. Sedan frågar han: -Ni behöver inget vin? - Va? Jo, gärna!
Detta är godare än det ser ut.
Vi hade nämligen rikligt med hemgjord pesto till.
Söndag 29 juli:
På väg mot Akkastugan passerar vi Kristinas café i Änonjalmme. Av någon anledning har jag inga blider från detta ställe. Kristina fångar och röker sina fiskar själv. Vi delar på en rökt röding och en glödkaka. Kaffe och sockerkaksbit som efterrätt. 140 kronor! Det får man nästan inte en kaffe och kaka för i Örebro.
Senare samma dag anländer vi till Akkastugan. Stugvärd Björn bjuder oss (!) på fina rödingar.
Onsdag 1 augusti:
Vi kommer tillbaka till Akkastugorna efter vårt tur upp på Ahkka. Stugvärd Björn tar emot oss med nystekt sik!
Torsdag 2 augusti:
Ännu en fika hos Kristina innan båtturen över till Ritsem.
Fredag 3 augusti:
Lunch i restaurangen tillsammans med sonen/ornitologen som kommit vandrande från Skierfe.
Middag på Saltoluokta: Rensteksröra i tunnbröd med lingon och plocksallad, halstrad röding med dillkokt färskpotatis och ruccolaaioli, vaniljglass med jordgubbssås och hasselnötscrust. Givetvis med god dryck till.
Lördag 4 augusti:
Lunch i caféet vid Pietsaure: Rökt röding och nybakad glödkaka.
Senast vi var här - 1997 - var det Siv Kuoljok som underhöll oss med fantastisk berättarkonst. Denna gång skötte hon bakandet och sonen Jan-Erik stod för berättandet. Mycket trevligt.
Senare samma dag träffade vi en familj som var på väg att lämna Saltoluokta för hemfärd. De undrade om vi ville ha lite fisk? Vi fick(!) gravad öring och rökt röding! Den kvällen åt vi en del av den gravade - helt underbara - öringen.
Söndag 5 augusti:
Som lunch åt vi resten av fisken vi fått. Middag blev ytterligare ett besök i restaurangen. Denna gång serverades: Skogssvampssoppa med vitlökskrutonger, stekt sik med täcke av färskost, kokt potatis och ångad broccoli och blomkål, chokladkaka med smak av kaffe samt jordgubbsglass och björnbär. Och dryck förstås.
Andra godsaker
Under våra vandringsdagar brukar vi göra två "lunch"-stopp. Under en av dessa pauser brukar vi äta nudlar. Jag förstår inte varför de flesta matkedjor säljer så smaklösa och tråkiga (rent av äckliga) nudlar. I en thaibutik i Örebro hittade jag flera spännande sorter. Goda!
Sen är det förstås så att nästan all mat smakar fantastiskt i en sådan här omgivning.
Som ni förstår kom vi hem med en hel del frystorkad mat. :-)
/H