Häng med på mina äventyr i bergen, på cykeln och upptäck världen.

Attityd är allt!

www.cronhamn.net

Användarnamn: Gustav Cronhamn

Intressen: Alpinism, Klättring, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Resor

Mer på profilsidan


Sverige - avklarat!

Kvällen 14/7

Expeditionens första del är slut och efter en knapp månad i svenska fjällen sitter nu Gustav tillsammans med några av de två senaste veckornas expeditionsdeltagare på nattåget mot Stockholm. Alla är oerhört nöjda efter vandringen i Abisko-/Kebnekaisefjällen och från kupén i SJ:s liggvagnsavdelning stimuleras nog alla sinnen hos förbipasserande resenärer. Nej, ingen av oss luktar särskilt gott, men de ljudliga skratten från kupén gör nog folk lite nyfikna. Marcus delar ut kort till Linus, Tommy och Erik som spelar ett kortspel jag inte alls förstår mig på. Gustav tittar på med sömniga ögon. Alla är väldigt trötta - det märks...

På nattåget mot Stockholm 


För knappt två veckor sedan slog vi alla upp våra tält utanför turiststationen i Abisko. Ingen av deltagarna visste riktigt vad som väntade, men alla hade vi höga förväntningar. Vandringen skulle ta två veckor, det visste vi, och vi fick också reda på att vandringen först skulle gå genom ett av Sveriges troligtvis mest kända vykortsfjäll - Lapporten - för att sedan vika av mot Mårmamassivet. Vi startade rätt tidigt på morgonen dagen efter och tältade första kvällen mitt i Lapporten.

Från Mårmastugan genomfördes dag fem en fantastisk topptur till de tre Mårma-topparna. Första toppen nåddes via Mårma-glaciären och blev, för ett par av deltagarna, den första glaciärupplevelsen. Uppe på första toppen möttes vi av en magnifik vy med Pyramidens karaktäristiska siluett och Kebnekaises båda toppar i blickfånget. En vy som sedan följde oss över de båda andra Mårmatopparna. Topptursgänget fortsatte den dagen tillbaka mot Mårmastugan längs kanten av Mårmapakteglaciären med en fantastisk utsikt över Höktopparnas dramatiska klippväggar. Kameran drogs upp ur fickan många gånger den dagen.

Vandring mot Mårmaglaciären   Gustav blickar ut över Mårma och Höktopparna

Efter en välbehövd sovmorgon fortsatte vi dagen därpå ner till myggorna och den vackra Vistasdalen. Här fick de som behövde proviantera innan vi återigen skulle ge oss av mot lite högre höjd och Unna Räita.

Vandringen mellan Vistas och Unna Räita var fantastiskt vacker och tog oss förbi ännu ett vykortsfjäll, nämligen Nallo. När vi, efter en minst sagt svalkande vadning, kom in i Unna Räita-dalen fick vi för första gången se Pyramiden på nära håll. Maffigt!

Vi går upp mot Nallo   


Nu hade halva vandringen gått och vi skulle ge oss på Jojo-leden. Alla tre pass skulle tas den dagen och vi hoppades kunna nå Tarfala på kvällen för att få en vilodag dagen efter. Vi tog oss enkelt över det första passet, trots olycksbådande prognoser från norska väder-institutioner, men stötte på mörka åskmoln när vi precis kommit över krönet på det andra passet. Helt plötsligt började det regna både "lämlar och renar" (norrländsk variant av det engelska ordspråket) och till råga på allt råkade Marcus, en av deltagarna, stuka till foten. Vädret till trots höll alla modet uppe och vi fortsatte sakta men säkert till Tarfala.

Dagen därpå bestämde vi oss för att ta en tur på Kebnepakte-glaciären. Att klättra över glaciärsprickor var en riktigt häftig upplevelse och fungerade som en riktig "energizer" för de flesta. När en stor snöbrygga kollapsade med ett ljudligt brak mitt framför ögonen på oss alla insåg vi också hur enormt förrädisk den här miljön kan vara och hur viktigt det är att ta det försiktigt.

På Kebnepakteglaciären   På Kebnepakteglaciären

Andra topptursdagen hade kommit! Denna gång hade vi Kebnekaises nord- och sydtopp i siktet. Vi tog oss över Storglaciären för att sedan komma in på Björlings glaciär och följa Östra leden till toppen. När vi kom in på Björlings glaciär drog dimman in över Östra leden och tätnade kring Sydtoppen som legat uppe bland molnen hela förmiddagen. När vi nådde toppen lättnade molnen och vi fick se en skymt av Nordtoppen, men bestämde oss på grund av kraftiga vindbyar för att inte gå över kammen. Men inga sura miner för det! Vi kom tillbaka till Tarfala-stugan med lagom möra ben och inget annat än leenden på läpparna! Självklart också lättade över att nästa dags vandring inte skulle bli längre än ner till Kebnekaise fjällstation.

På väg upp för Storglaciären   På via ferrata-leden

De två vandringsdagarna till Nikkaluokta blev rena transportsträckor. Väl i Kiruna slog vi upp våra tält på campingplatsen.
Hemresan från Kiruna började med att tåget mot Boden ersatts med buss. Efter en lång bussfärd var vi alla enormt hungriga och bestämde oss för att, trots väldigt liten tidsmarginal, beställa pizzor som skulle hämtas upp i Boden innan tåget gick. Pizzerian låg längre bort från tågstationen än väntat och panik-språngmarschen genom stan visade sig ironiskt nog bli de två veckornas största fysiska utmaning. Som tur var hann vi med att både hämta upp pizzorna och hoppa på tåget. Kalorierna vi förlorade genom pizza-löpningen åt vi snart upp igen!

De två veckorna bjöd på många skratt, stora utmaningar och fantastiska vyer. Enligt Gustav själv hans roligaste vandring någonsin. En upplevelse vi alla sent kommer glömma!

Nu är det dags att sova! Imorgon hoppar Gustav på flyget till Kina...


God natt!


Mvh,
Julius Kramer
Expeditionskoordinator

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Sjukt taggad!

I våras möttes jag av det tragiska beskedet att min vän och guide i Nepal Ankaji Sherpa förolyckats i lavinen på Mount Everest, som kostade 16 människor livet. Ankaji var en mycket varm och glädjefylld person, som fick alla att trivas.

Göran Kropp

För 10 år sedan, den 30 september 2002 kraschade Göran Kropp under en ''rutin klättring'' i USA. Våran största högalpina klättrare tystades, men jag har aldrig glömt hans äventyr! Det kommer alltid finnas äventyrare som klättrar svårare, snabbare m.m. men det kommer alltid finnas ett orginal.

Det finns ingen som kommer kunna klättra högre än Göran utan syrgas. Hans äventyr har inspirerat mig till mycket och han är den största förebilden inom svensk höghöjdsklättring. Jag är riktigt imponerad över hans äventyr och kommer aldrig glömma när jag såg hans dokumentär om Everest expeditionen som 11-åring.

Tack, Göran!

vad göra nu?

När man kommer hem efter en tur, kort som liten så är det som om man aldrig är mätt. Man börjar redan första dagarna att fundera på vad ska jag göra härnäst?
När man är mitt i det så tycker man alltid att det ska bli lite skönt att komma hem till vardagen, men när man kommit in i vardagen så längtar man alltid ut igen. Det beror inte på att man inte är nöjd med sin tillvaro utan att man alltid vill att något händer runt omkring än.

Nu har jag två säsonger med fotbollsträning för ungdomar att tatag i. Men vad blir nästa tur? Jag har grubblat lite på en långtur i bara Sarek (drygt 100 dagar) eller kanske en 8000-meters expedition. Fast jag vet inte riktigt vad jag är mest sugen på.

Fast vi lär höras här om mina tankar. Vi syns!


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg