Häng med på mina äventyr i bergen, på cykeln och upptäck världen.

Attityd är allt!

www.cronhamn.net

Användarnamn: Gustav Cronhamn

Intressen: Alpinism, Klättring, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Resor

Mer på profilsidan


Koordinator på Keb, gasad på Damavand, bortgift i Iran, kontrollerad i Kina och torterad i Nepal

En 142 dagars expedition, idé, semester eller vardagsvandring är över. Vad ni så väljer att kalla det ligger i eran fantasi. Ett äventyr var det, som nådde 6476 meter, en tillräcklig förberedelse inför en 8000 meters expedition.

Dom sista dagarna har bjudit på kaos. Att behöva snabbvandra från Lukla och utåt, över tre högpass och ner i dalarna på två dygn har varit riktigt slitsamt. Enligt guiden, som varit fem gånger på Everest, var det en av dom tuffaste vandringarna han varit på. Att hemresan från Kathmandu blev 12 timmar sen och tog 48 timmar gjorde inte saken lättare.

Sista rycket genom Himalaya

Vandringen från flygkaosets Lukla till den lite lugnare byn Jiri är äntligen över. Gustav befinner sig i Katmandu efter sammanlagt 25 timmars intensiv "småjoggs-vandring" i kuperad nepalesisk terräng. Till skillnad från en vanlig svensk vandringsled går lederna i dessa delar av Nepal antingen väldigt brant uppför eller i knäknäckande lutning nedför. Gustavs guide erkände efter vandringen att han själv aldrig tidigare varit med om en så grymt jobbig tur. Nu är de båda tämligen utmattade!

De 25 timmarna längs sträckan Lukla - Jiri lade Gustav och guiden ut över två intensiva dagar och en natts vandring. Från start till mål tog vandringen totalt 52 timmar. De lyckades slutligen lifta några mil med en överfull och nästan sardinburksliknande buss från sista bergspasset längs leden till Jiri. Den hårresande bussfärden fick Gustav att många stunder ångra sitt kanske lite lata beslut att stiga på bussen i första taget. Längs de leriga och sliriga serpentinvägarna i Nepal vinglar sig bussarna fram, bara ett par decimiter från vad som många gånger verkar vara hundratals meter djupa avgrunder.

När relaxvandringen blir ett baskerprov

Efter toppturen på Island Peak började Gustav, guiden och bärarna knata upp mot Mount Everests basläger (BC) på Khumbuglaciären. På väg till baslägret gick de över grushögen Kala Pattar men vände ner mot BC cirka hundra meter från toppen. Utsikten från berget var helt makalös och bjöd på grymma vyer över hela Everestmassivet. Väl i BC blev Gustav och guiden inbjudna på fika.

Från Everests basläger har Gustav nu vandrat ett par dagar i väldigt dåligt väder. Han har lyckats få både skavsår och en riktigt jobbig förkylning. Igår nådde han och guiden byn Lukla där vandringen enligt planeringen skulle tagit slut. Men eftersom molnen legat så lågt över byn de senaste dagarna, och vädret fortfarande är förskräckligt dåligt, har flygplatsen i Lukla varit helt stängd. Just nu sitter alltså väldigt många frustrerade klättrare och vandrare i Lukla och väntar på sitt flyg som troligtvis inte kommer kunna avgå förrän om flera dagar.

"Lugnet efter stormen" - relaxvandring återstår!

Klättringen på Island Peak börade tidigt igår morse nepalesisk tid. Toppturen var lite svårare än förra veckans tur på Mera Peak och inleddes med en brant uppförslutande backe. Efter en sträcka med klurig "scrambling" (lättare klättring) kom Gustav och gänget från Adventure Lovers in på ett brantare snöfält som snart ledde upp till en 150 meter hög snövägg. Där var det dags att koppla in sig och använda de fasta repen.

Efter en ansträngande klättring stod de på bergets toppkam. Därifrån väntade en kamvandring liknande den mellan Kebnekaises syd- och nordtopp, men med en utsikt som slår Sveriges tak med hästlängder. Väl uppe på den 6189 meter höga toppen av Island Peak stod Gustav inför en spektakulär utsikt över bland annat Lhotse, Makalu, Ama Dablam och Cho Oyu.

Toppen av Island Peak?

Gustav skickade nyligen en SPOT-uppdatering från vad som verkar vara ett par hundra meter nedanför toppen av Imja Tse (Island Peak) på 6189 m.ö.h.
Det betyder att han antingen nådde toppen idag eller tvingades vända precis innan. Vi håller tummarna och väntar på besked!

Sida: Första Föreg. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 12 Nästa Sista 

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg