Häng med på mina äventyr i bergen, på cykeln och upptäck världen.

Attityd är allt!

www.cronhamn.net

Användarnamn: Gustav Cronhamn

Intressen: Alpinism, Klättring, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Resor

Mer på profilsidan


8 liter vatten!

Gustav och Johan ankom för ett par dagar sedan till Muztagh Ata base camp på 4547 m.ö.h. De hade oturen att bli skjutsade hela vägen, och fick till följd stora problem med höjden. Efter 8 liter vatten lyckades Gustav däremot få upp humöret igen, medan Johan fortfarande kände sig väldigt sjuk. Johan har hittills tvingats sova två nätter på lite lägre altitud (4000 m.ö.h.) och mår alltjämt dåligt av höjden. De kommer inte fortsätta till högre höjd förrän de båda kan bo på base camp helt obehindrat, och räknar med att det kommer ta cirka 9-12 dagar till toppen, från och med det att de kan börja etablera Camp 1.

Annars har de det väldigt komfortabelt i BC och de kinesiska grannarna är både trevliga och hjälpsamma!

Gustav har ingen täckning på sin telefon, men kommer kunna följas via Spoten (GPS-sändaren). Jag lägger självklart ut uppdateringarna här i bloggen allteftersom de kommer in!


Mvh,
Julius Kramer
Expeditionskoordinator

 

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-07-23 12:24   Glännman
Jag som inte kan något om klättring, höjder och liknande. Är vatten som medicin för någon höjdsjuka, blir man uttorkad på höga höjder eller varför drack han så mycket ?

mvh // Johannes
 
2011-07-23 17:26   Julius Kramer
I sjukdomen AMS (Acute Mountain Sickness) tidiga stadium kan man känna av symtom som huvudvärk, yrsel, trötthet, etc. Då kan vatten vara en utmärkt lindrande behandling! MEN ovanstående symtom behöver inte alls betyda att man har AMS, utan kan bero på något så enkelt som uttorkning, något som är väldigt vanligt på hög höjd. Då borde vatten och vanligt paracetamol hjälpa. Vid AMS kan du behöva ta receptbelagda läkemedel. Där är Diamox ett exempel, som Gustav har med sig. :)


Mvh,
Julius
 

Läs mer i bloggen

Sjukt taggad!

I våras möttes jag av det tragiska beskedet att min vän och guide i Nepal Ankaji Sherpa förolyckats i lavinen på Mount Everest, som kostade 16 människor livet. Ankaji var en mycket varm och glädjefylld person, som fick alla att trivas.

Göran Kropp

För 10 år sedan, den 30 september 2002 kraschade Göran Kropp under en ''rutin klättring'' i USA. Våran största högalpina klättrare tystades, men jag har aldrig glömt hans äventyr! Det kommer alltid finnas äventyrare som klättrar svårare, snabbare m.m. men det kommer alltid finnas ett orginal.

Det finns ingen som kommer kunna klättra högre än Göran utan syrgas. Hans äventyr har inspirerat mig till mycket och han är den största förebilden inom svensk höghöjdsklättring. Jag är riktigt imponerad över hans äventyr och kommer aldrig glömma när jag såg hans dokumentär om Everest expeditionen som 11-åring.

Tack, Göran!

vad göra nu?

När man kommer hem efter en tur, kort som liten så är det som om man aldrig är mätt. Man börjar redan första dagarna att fundera på vad ska jag göra härnäst?
När man är mitt i det så tycker man alltid att det ska bli lite skönt att komma hem till vardagen, men när man kommit in i vardagen så längtar man alltid ut igen. Det beror inte på att man inte är nöjd med sin tillvaro utan att man alltid vill att något händer runt omkring än.

Nu har jag två säsonger med fotbollsträning för ungdomar att tatag i. Men vad blir nästa tur? Jag har grubblat lite på en långtur i bara Sarek (drygt 100 dagar) eller kanske en 8000-meters expedition. Fast jag vet inte riktigt vad jag är mest sugen på.

Fast vi lär höras här om mina tankar. Vi syns!


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg