Eriks utflykter och äventyr

Naturskådning och friluftsliv i stillsamt format. Har alltid varit ute i olika former, mest i hemmamarkerna vid Bottenvikskusten. Fotar och dokumenterar gärna mina små äventyr.

Användarnamn: scandiaca

Intressen:

Mer på profilsidan


Pulkan - första turen

Jag lovade att återkomma från min första tur med hemmabygget med pulkan, som jag skrev om i förra inlägget. Det är alltså en Fjellpulken Transporter 155 med hemmabyggda skaklar det handlar om.

Den första turen, med en övernattning, är nu gjord på snön en bit inåt landet från Västerbottenskusten. Själva turen finns beskriven i videon som jag bifogar här nedan, så den får tala för sig själv, men jag ska nämna lite allmänt om förhållandena och hur jag upplevde det hela.

Snön var fast ute på myrarna och lös inne i skogen. Över myrarna blev det därmed en riktigt behaglig färd. Tyngre blev det i skogen, där marken dessutom var gropig och kuperad. Det var nog så att jag hade föredragit ryggsäcken där. Så i planeringen får man väl fundera på i vilken typ av terräng men huvudsakligen kommer att färdas, och hur snöförhållandena ser ut.

Vad gäller skaklarna blev jag väldigt nöjd med hur följsamt pulkan gick. I och med att de är böjliga så följde pulkan terrängen genom skogen mycket fint, Även på raksträckorna över myrar och sjö gick det stadigt. Dragbältet var mjukt och behagligt, men ville glida ner över rumpan, så där är nog hängslen att rekommendera. Jag har redan lagt en beställning på Fjellpulkens 25L dragryggsäck, så den ser jag fram emot att testa.

Mot nya turer!

/EN

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2017-02-08 08:32   Panicmode
världens sötaste lilla kaffekanna :)
 
2017-02-11 19:44   fowwe
Kul att du gör film om dina utflykter och äventyr. Dina erfarenheter stämmer för övrigt bra med mina. Att ta sig fram i skog är ofta en jobbig aktivitet, öppen mark är bättre när man drar pulka. Det första dragbältet jag hade till skaklarna var inte bra. En äldre modell som inte gick att dra åt om midjan ordentligt, det löste sakta upp sig och ville halka ner på låren. Sedan köpte jag ett löst ryggsäcksbälte från Haglöfs som väl ursprungligen konstruerats för äldre ramryggsäckar. Det har fungerat bra och glider inte ner så lätt. Tror inte det finns att köpa längre. Så en hängselvariant är väl lösningen som du skriver. Jag blir nyfiken på hur det ser ut.
 
Svar 2017-02-12 17:45   scandiaca
Jag har fått hem Fjellpulkens ryggsäck nu och ser fram emot att testa den som pulkdragare vid tillfälle. En annan sak jag ska testa är att montera fjädring i form av kraftiga gummiband mellan fästöglorna i bältet och skaklarna. Det bör förhoppningsvis göra färden mindre ryckig.
 
Svar 2017-02-13 07:02   Panicmode
Å du får gärna skriva om Fjellpulken rygga är du snäll. Har sneglat lite på den själv men valt att inte lägga det till min packlista.
Det hade varit toppen :)
 
Svar 2017-02-13 16:20   scandiaca
Ja jag får återkomma med lite kritik när jag har testat den ordentligt.
 
2017-02-14 13:55   Skogstoka
Oj, vad jag gillar dina filmer! Du är som en Lars Monsen fast med en norrlännings lugn. :)
 
Svar 2017-02-14 18:17   scandiaca
Tack Ulrika, den beskrivningen gillade jag! :)
 

Läs mer i bloggen

Porten till Sarek - Ett Soloäventyr i Nedre Rapadalen

Tjaktjajavrre, degraderat till vattenmagasin, och såhär strax innan vårfloden helt tömt på vatten. Isen ligger vrapperad över sjöbottnen. Ingen uppmuntrande syn. Snön är isigt hård och skidåkningen går snabbt den dryga milen upp till magasinets nordvästra hörn. Där viker jag in i skogen mot skoterspåret längs ”cykelstigen” till Laidaure.

Bygga egen fjärilshåv

Småkryp har alltid fascinerat mig, men det har tilltagit på senare år. Som med allt annat i livet så växer ett intresse ju mer man lär sig om ämnet. Den enorma mångfald och variation som dessa utgör är imponerande! Och skönheten hos de flesta gör dom dessutom till lockande motiv för den som likt mig har ett stort fotointresse.

Ruonekvagge - 5 dagar i blomster och fjärilseldorado

Ruonekvagge. Om dalen verkligen heter så vet jag inte, på kartan har den inget namn, men jåkken heter Ruonekjåhkå, så med enkel logik så får det bli Ruonekvagge! Platsen ligger i Arjeplogsfjällen strax väst Vuoggatjålme och nordväst Sädvajaure, där jag tillbragte fem fina och varma dagar i början av juli detta år. Lättåtkomligt från väg 95 aka Silvervägen.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg