Om att förbereda och träna upp mig till tidigare goda fysik & mentalitet. Läsåret 09/10 pluggar jag Fjällsäkerhet och ledarskap vid Älvdalens utbildningscenter

Varit naturintresserad sedan barnsben. Nu flitig arrangör av egna turer och mycket aktiv filuftsare. Bästa vän och trogen följeslagare är blandrashunden Kaspar. Erfarenhet från svenska/norska fjällen sommar och vinter. Talar norska.
ny profilbild från 080825.

Användarnamn: POA9

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Navigering, Paddling, Foto, Segling, Utförsåkning, Aktiv fotograf.

Mer på profilsidan


Reviderad målbeskrivning.

I dag skriver jag om min målbeskrivning, reviderar alltså. När jag började blogga var målet att träna upp mig till tidigare god fysik och att gå ner i vikt. Dessutom skulle jag lägga undan pengar varje månad och därefter genomföra en fjällvandring. Allt detta är fortfarande målet men med endast fyra månader kvar av året blir nu den reviderade målbeskrivningen att göra fjällvandringen till 2009.

Den senaste tiden har jag i stället jobbat för det som skall bli årets vandring. För en vandring skall det bli! Jag har med vilje inte berättat något förrän nu när jag har kommit i gång med packningen och vet att det blir av. Under våren tränade jag flitigt och sparade pengar. Någonstans längs vägen tappade jag orken att fortsätta träna och eftersom kondition är färskvara var jag snart inte längre i skick för en "riktig" fjällvandring. När så min hund Kaspar blev akut sjuk i borelia och fick ligga på djursjukhuset i Hässleholm rök sparpengarna också.

                                                  Kaspar efter vår morgonpromenad 080831
Peppad av er, mina vänner här på utsidan, ni vet vilka ni är, började jag i stället jobba för en mindre pretentiös fjälltur typ lågbudget. Att samåka till Jämtland med en vän och uppleva hösten i fjällen. Även detta visade sig för ambitiöst så jag fick revidera igen. Målet blev att göra en pilgrimsvandring. Senaste månaden har jag fått i gång träningen igen. Jag har hittils totalt gått ner 7 kilo i vikt. Målet inför fjällvandringen -09 är ytterliggare 10 kilo.

Kaspar har alltid varit lite underviktig. Under våren fick jag upp honom i vikt men under sjukdomsperioden rasade han ner igen. Nu har jag äntligen fått upp honom i vikt igen till 30 kilo. (Jag vägde in honom hos veterinären i torsdags).

Sammanfattningsvis kan jag säga att jag kommit halvvägs på min ursprungliga plan.

                                                                                                              Arkivbild
I dag börjar jag min bilresa till Falköping och därefter blir det en spännande pilgrimsvandring i Arns fotspår.

                                                                                                                Arkivbild
Se www.gudhem.se

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2008-09-01 11:10   peter1969
Det där låter otroligt kul. Jag är Arn-frälst efter att ha läst böckerna men tyvärr ligger det lite långt bort för att det ska vara aktuellt med en vandring där. Skriv gärna om vad du upplevt och sett under vandringen.
 
2008-09-01 13:49   brigas
sikta mot stjärnorna och nå trädtopparna.
Det kanske är roligare att vara på "riddarträff" än att gå på fjället.
Huvudsaken att man finner mening i sina aktiviteter,även när de inte blir som man tänkt från början.
 
2008-09-01 18:06   Håkan Friberg
Jag gillar din inställning. Bättre med en realistisk målsättning. Det är INTE ett misslyckande att ändra sina mål - det vittnar om klokskap.
Men nästa år... Åk oavsett fysisk status. Rätta färden efter orken, men åk.
 
2008-09-01 18:39   thegedd
Man behöver inte ha speciellt god fysik för en "riktig" fjällvandring - åk oavsett - att bara vara däruppe är en upplevelse utöver det vanliga.
 
2008-09-03 19:00   Öhrnell
Jag håller med Peter! Synd att Arn-land ska vara så förbaskat avlägset! (Kom att tänka på "Poplulärmusik från Vittula", där huvudpersonen bistert inser att han nog inte bor i Sverige, eftersom han aldrig sett några blåsippor stå i backarna, och knappt någon av alla blommorna i de obligatoriska sommarsångerna). Jag skulle gärna ha hakat på på lite pilgrimsvandring. Kul också att du håller oss uppdaterade och inte anser dig misslyckad för att inte fjällfärden blev av det här året. Men precis som Jesper och Håkan säger - anpassa turen efter orken.
 
2008-09-05 22:15   POA9
Tack alla för era fina kommentarer. Gillar särskilt din, Håkan. När jag berättade om mina ändrade planer för en vän sade hon samma sak. För mig var också det viktigaste att sätta ett realistiskt mål, både fysiskt och ekonomiskt. Att verkligen få fullfölja. Nu har jag gjort det. Jag kom hem tidigare i dag och jag har verkligen fullföljt. Och som Peter säger, jag har massor att berätta om och givetvis massor av bilder med mig hem. Kommer i min blogg så fort jag orkar.
 
2008-09-07 12:37   Islusen
Huvudsaken är väl att man har roligt? Och det har man när man gör det man VILL, oavsett om det blir som det var tänkt från början eller lite annorlunda. Heja på!
 
2008-10-05 21:28   POA9
tack Katarina!
 

Läs mer i bloggen

På Karolinermark

Gästarrangemang vid Storulvån v 7 2010.

Fjällsäkerhetsutbildningen pågår för fullt sedan ht -09. Äventyren har varit många, ja så många att jag inte orkat prioritera bloggen sedan dess. Nu visar jag lite bilder från senaste turen i Jämtlandsfjällen varvat med en saxad text om Karolinernas dödsmarsch från samma område.

Karolinermarschen

 

Efter att hållit Trondheim belägrat utan framgång och med Karl XII skjuten drog sig generallöjtnant Carl Gustaf Armfeldt söderut med den slitna hären mot Haltdalen, Norge.

Bjärehalvön är fantastisk.

I "grym" form!

Nu vässar jag formen inför höstens KY-utbildning i Älvdalen. I helgen var jag ute på fotvandring på kryss över Bjärehalvön längs Skåneleden.

Fredag; Förslöv-Båstad över Hallandsåsen längs ”postrånarvägen”
Lördag;Båstad-Ängelbäcksstrand via vackra Greviebackar med övernattning på stranden.
Söndag följde jag kusten norrut till Torekov varifrån jag sedan tog bussen tillbaka.

RÖD-mycket aktiv, sportig.

Äntligen ändrat epitet från blå till RÖD samt uppdaterat profil-informationen. Med två turer på sex respektive fem dagar inom loppet av fyra veckor och fler på gång är jag starkare än på länge.

Arbetsnamnet på denna senaste turen är "mitt-i-veckan-vandring". En altenativ rubrik kan vara "från katastrof till succe" men trevligast låter kanske "Värmerekord på Aprilvandring" Läste på en löpsedel under hemresan att vi är "all time high" och ligger en halv grad över gamla rekordet sedan mätningarna började.

Fakta för övrigt är att jag vandrade mellan hemmet i Sjöhultet till Kaspars gamla familj i Billinge. Turen gick vi Klippan och upp på Söderåsen via Klövahallar, där jag följde skåneleden till Röstånga.


Tuffa "biologer"                                                            Dag 3, tisdag kl 15.03

Vid dammen i Klåveröd håller Lundastudenterna Alejandra, Luna & Marta på med biologiforskning, Pigmentering av plankton i olika stadier, eller menade dom djup? Levels i alla fall, min engelska var lite ringrostig! Kul hade dom och jag också, ända till Kaspar välte omkull en glasburk för studenterna...


Kaspar letar skorstenar.                                             Dag 3, tisdag kl 20.14

Klåveröd är ett fantastiskt naturområde där jag varit tidigare med barnen (bonusbarn). Senast letade vi efter skorstenar i skorstensdalen, se blogg "Nästan som LEGO" från oktober. Denna gången hittade jag faktiskt en skorsten. När du ser den behöver du i alla fall inte tvivla på om du kommit rätt, den är gigantisk och väl värd ett besök. Jag var så begaistrad av hela miljön att att vi stannade där för natten. Förklaringen bakom naturfenomenet är att lösare bergart vittrat och kvar blir en "skorsten" av hårdare berg.


Odensjön.                                                                  Dag 4 onsdag kl 13.38

En annan fantaskisk plats är Odensjön, En km NV om Röstånga. En gammal vattenfylld vulkankrater med skyddande omgivning som inbjuder till solbad och andra naturaktiviteter. Här stannade jag också för natten och sov över i det robusta vindskydd som strategiskt ligger placerat där kvällssolen dröjer sig kvar längst. En runda inom Röstånga blev det också för att köpa ett stort lass glass, dvs en halvliters GB, boderligt delad med hunden Kasper. Jag åt glassen och han tittade på!


Sällskaps"häst".                                                     dag 5 torsdag kl 08.46

Berikad på diverse upplevelser under min vandring, allt från trafikolycka i Kippan till "gräsare" i Odensjön, fullbordades min vandring med att stifta bekanskap med denna sällskapliga åsna. Klok EU-lagstiftning påbjuder att hästar skall ha sällskap och varför då inte av just en åsna!

Nu planerar jag för en helgtur på cykel om 14 dagar, häng med då!

Observera att alla mina bilder nu går att se i större format.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg