Om att förbereda och träna upp mig till tidigare goda fysik & mentalitet. Läsåret 09/10 pluggar jag Fjällsäkerhet och ledarskap vid Älvdalens utbildningscenter

Varit naturintresserad sedan barnsben. Nu flitig arrangör av egna turer och mycket aktiv filuftsare. Bästa vän och trogen följeslagare är blandrashunden Kaspar. Erfarenhet från svenska/norska fjällen sommar och vinter. Talar norska.
ny profilbild från 080825.

Användarnamn: POA9

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Navigering, Paddling, Foto, Segling, Utförsåkning, Aktiv fotograf.

Mer på profilsidan


Avstamp

Min bästa kompis Magnus och jag är båda naturintresserade och brukar lusläsa varje friluftskatalog som kommer. Drömskt tittar vi på alla fina prylar och längtar efter att själva få komma ut. Hittills har vi gjort flera övernattningar men inte vandrat särskilt långt. Ibland inte gått alls utan rest tältet nära bilen, en gång precis bredvid på parkeringen. Så häromdagen bestämde vi oss för att fjällvandra, inte nu men till sommaren. Själv har jag fjällvandrat tidigare när jag var yngre och mer tränad. Nu behöver jag komma i form för att kunna göra om det, därav namnet Återkomsten!

Följ min resa mot målet.

Välkommen till min blogg.


2007-11-10 lördag.

Första träningsrundan.

Klockan ringer tidigt för att vara helg. I dag skall det ske. Efter snabb grötfrukost bär det av. Det är ljust ute men solen har inte hunnit över horisonten. Det är -4 grader så jag tar på mig tunna underställsbyxor. Min ständiga följeslagare hunden Kaspar är lika ivrig som jag när ryggsäcken åker på. Ryggsäcken väger i dag 8 kilo och är bl.a. lastad med ett stort tält för att få lite vikt. Ute är det klart och vindstilla.

Jag kommer inte längre än 1 kilometer innan jag får ont ovanför höger häl. Bara ovana tänker jag först, och försöker nonchalera känslan. Omedelbart tar mer förnuftiga tankar över och rutinmässigt sträcker jag strumporna för att eliminera eventuella veck. Genast känns det bättre. Solen letar sig över horisonten och ger ett härligt varmt släpljus. Jag stannar för att arrangera med kameran. Sedan går vi fram och tillbaka flera gånger framför kameran för att få en bra bild.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

Canon IXUS 950 IS, bordsstativ, självutlösare.

Efter ytterliggare en halv kilometer har jag fått upp värmen och läger jackan. Vi går på i rask takt och jag tänker på att jag, om bara någon timme har en bröllopsfotografering inbokad. Tankarna svävar fritt och efter hand som vi går formulerar jag min blogg i huvudet. Orden flyter lätt i friska luften.

 

Där vägen viker av från huvudleden stannar jag för att fotografera igen. Återigen är det ljuset som lockar till att göra bilder. Jag experimenterar med att få oskärpa med min kompaktkamera, och lyckas. Naturfoto är avkoppling för en porträttfotograf som mig. 
 
 


 











 


Canon IXUS 950 IS. Sandwich = två bilder, en skarp och en oskarp sammanslagna i Photoshop.

Resten av rundan tar vi sedan i ett svep. Klockan nio är vi tillbaka och har gjort rundan på 1 timme och tjugo minuter. Utan packning och fotostopp går jag den på en timme. Så var första träningsrundan avklarad och bloggen igång. Just grejen med att skriva fick jag för mig mitt i natten när jag inte kunde sova. Efter att ha tröttnat på att surfa runt bland friluftstillverkarnas produktsidor började jag läsa bloggarna här på utsidan.se och bestämde mig för att själv börja skriva. Precis som premiären på en TV-serie får jag betrakta detta som ett dubbelavsnitt, ett avstamp. Nu skall jag ”bara” fortsätt gå ner i vikt, träna upp min kondition och spara ihop pengar så blir det en fjällvandring till sommaren.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2007-11-14 22:28   Öhrnell
Vad tufft med detta beslut. Jag önskar dig lycka till och hoppas att vi får följa dina framsteg under vintern/våren!
 
2007-11-18 17:02   brigas
Vad klok du är som börjar försiktigt och i god tid.jag känner en del som bara försökt förbereda turer upp på kebnekajse med promenad runt elljusspåret,utan rygga och i bara springskor.Det blir rätt annorlunda med kängor och last och annorlunda terräng.
Hoppas ni hänger i tills ni kommit ut på tur "på riktigt".
 

Läs mer i bloggen

På Karolinermark

Gästarrangemang vid Storulvån v 7 2010.

Fjällsäkerhetsutbildningen pågår för fullt sedan ht -09. Äventyren har varit många, ja så många att jag inte orkat prioritera bloggen sedan dess. Nu visar jag lite bilder från senaste turen i Jämtlandsfjällen varvat med en saxad text om Karolinernas dödsmarsch från samma område.

Karolinermarschen

 

Efter att hållit Trondheim belägrat utan framgång och med Karl XII skjuten drog sig generallöjtnant Carl Gustaf Armfeldt söderut med den slitna hären mot Haltdalen, Norge.

Bjärehalvön är fantastisk.

I "grym" form!

Nu vässar jag formen inför höstens KY-utbildning i Älvdalen. I helgen var jag ute på fotvandring på kryss över Bjärehalvön längs Skåneleden.

Fredag; Förslöv-Båstad över Hallandsåsen längs ”postrånarvägen”
Lördag;Båstad-Ängelbäcksstrand via vackra Greviebackar med övernattning på stranden.
Söndag följde jag kusten norrut till Torekov varifrån jag sedan tog bussen tillbaka.

RÖD-mycket aktiv, sportig.

Äntligen ändrat epitet från blå till RÖD samt uppdaterat profil-informationen. Med två turer på sex respektive fem dagar inom loppet av fyra veckor och fler på gång är jag starkare än på länge.

Arbetsnamnet på denna senaste turen är "mitt-i-veckan-vandring". En altenativ rubrik kan vara "från katastrof till succe" men trevligast låter kanske "Värmerekord på Aprilvandring" Läste på en löpsedel under hemresan att vi är "all time high" och ligger en halv grad över gamla rekordet sedan mätningarna började.

Fakta för övrigt är att jag vandrade mellan hemmet i Sjöhultet till Kaspars gamla familj i Billinge. Turen gick vi Klippan och upp på Söderåsen via Klövahallar, där jag följde skåneleden till Röstånga.


Tuffa "biologer"                                                            Dag 3, tisdag kl 15.03

Vid dammen i Klåveröd håller Lundastudenterna Alejandra, Luna & Marta på med biologiforskning, Pigmentering av plankton i olika stadier, eller menade dom djup? Levels i alla fall, min engelska var lite ringrostig! Kul hade dom och jag också, ända till Kaspar välte omkull en glasburk för studenterna...


Kaspar letar skorstenar.                                             Dag 3, tisdag kl 20.14

Klåveröd är ett fantastiskt naturområde där jag varit tidigare med barnen (bonusbarn). Senast letade vi efter skorstenar i skorstensdalen, se blogg "Nästan som LEGO" från oktober. Denna gången hittade jag faktiskt en skorsten. När du ser den behöver du i alla fall inte tvivla på om du kommit rätt, den är gigantisk och väl värd ett besök. Jag var så begaistrad av hela miljön att att vi stannade där för natten. Förklaringen bakom naturfenomenet är att lösare bergart vittrat och kvar blir en "skorsten" av hårdare berg.


Odensjön.                                                                  Dag 4 onsdag kl 13.38

En annan fantaskisk plats är Odensjön, En km NV om Röstånga. En gammal vattenfylld vulkankrater med skyddande omgivning som inbjuder till solbad och andra naturaktiviteter. Här stannade jag också för natten och sov över i det robusta vindskydd som strategiskt ligger placerat där kvällssolen dröjer sig kvar längst. En runda inom Röstånga blev det också för att köpa ett stort lass glass, dvs en halvliters GB, boderligt delad med hunden Kasper. Jag åt glassen och han tittade på!


Sällskaps"häst".                                                     dag 5 torsdag kl 08.46

Berikad på diverse upplevelser under min vandring, allt från trafikolycka i Kippan till "gräsare" i Odensjön, fullbordades min vandring med att stifta bekanskap med denna sällskapliga åsna. Klok EU-lagstiftning påbjuder att hästar skall ha sällskap och varför då inte av just en åsna!

Nu planerar jag för en helgtur på cykel om 14 dagar, häng med då!

Observera att alla mina bilder nu går att se i större format.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg