Vinteröverlevnad

Jag gick grundutbildningen 1998 (svinkallt) och strapatsen 2000 (milt). Här är några synpunkter på bra och i många avseenden hyfsat billig utrustning:

Skidor: Vita Blixten duger utmärkt, men jag kan verkligen rekommendera att byta ut bindningarna mot sådana plastbindningar som Tegsnässkidan använder. Då kan man i princip använda vilka skor som helst - även lappskor!
Originalbindningarna går ganska lätt sönder om det är rejält kallt. Dessutom leder de bort värmen rätt rejält - det är ganska stora metallklumpar vi talar om!

Skor: 1998 så hade jag kungens gamla hederliga filtkängor och det funkade ganska bra. Till strapatsen så bytte jag upp mig till ett par hederliga lappskor i renskinn. De är suveräna att ha i kyla, men det bör vara åtminstone 10-15 grader kallt. Det går alldeles utmärkt att sova i dem vilket är en fördel om man måste upp på natten för att uträtta naturbehov... :)
Det viktigaste när det gäller skor är att de är väl tilltagna i storlek. I princip så innebär det att de bör vara 2-3 storlekar större än vad man har på sina skor normalt!
Om det är milt så blir det besvärligt. Flera som hade Nokians vinterstövlar fick problem med isbildning när det var milt. När det är milt så funkar läderkängor med filtinnersko (Lundhags, Jörnkängan) bättre. Nästa gång jag åker till Lannavaara så ska jag ha Jörnkängans vinterkängor och lappskorna.
Strumporna skall vara i ull. Två par är lagom, men det får inte bli för trångt! Man måste kunna röra ordentligt på fötterna i skorna!
Ett intressant alternativ att testa är annars fotlappar i ylle. Mycket billiga och mycket effektiva!

Balaclava: Kanonskönt att ha. Väl värt pengarna när det biter!

Varm mössa: Viktigast av allt. En mössa med nedfällbara klaffar för öronen är klart praktiskt. Det kan vara bra att ha en tunnare mössa med också.

Underställ: Jag körde med två par hyfsat tunna underställ.

Sovsäcksöverdrag: Mycket bra att ha om det är milt och/eller snöar. I rejäl kyla så tycker jag det är värdelöst. Det blir bara en stel, oformlig ispåse av den...

Underställ: Ull eller syntet är det som gäller. Bomull är helt bannlyst att ha nära kroppen. Jag kan rekommendera Ullfrottés grejer. Om man beställer från Triconors fabriksbutik så blir det betydligt billigare än om man handlar på en vanlig affär. Då får man dessutom tillgång till i princip hela sortimentet vilket man sällan får i en vanlig butik!

Vantar: Lovikkavantar är kanon. Numera så finns det en speciell, litet längre modell, som är framtagen för försvaret. Kolla med Lovikkavanten, lovikka@algonet.se.
Fingervantar är praktiskt att ha för en del litet pilligare saker, t.ex. fixa ripsnaror. Bar hud är ingen höjdare i -35...
Som ytterhandskar så funkar ganska mycket. Kungens handskar är bra om man t.ex. har ett par rejäla Lovikkavantar under. Om man vill ha något rejält varmt så kan man satsa på sälskinnshandskar eller renskinnshandskar. Sälskinnshandskar är normalt sett något smidigare.
Händerna är väl de som, efter fötterna, ger upphov till mest problem. Det är även här viktigt att de är rymliga så att man kan röra fingrarna ordentligt. Det är också viktigt att påpeka att fingerhandskar inte duger när det är kallt.

Ytterplagg: Anorak/snödräkt är mest praktiskt och fungerar alldeles utmärkt om det inte regnar...

Till sist: Ett bra ställe för att leta lämplig utrustning är överskottsbolaget. De har oftast Vita Blixten, yllesockor, fotlappar, ylleboxor, ylletröjor, snödräkt m.m.

/Fredrik
 
snödräkt ?

Snödräkt, är det ungefär en vit päls typ Snömannen ?
Jag gick kursen, men överlevde inte, utan återuppstod i form av snömannen i Nepalesiska Himalaya, jag vandrar nu omkring där,
rastlöst ;-)
i väntan på nästa kurs.

MVH Mats
 
Vad kostar det?

halloj.
vad kostar den där överlevnads utbildningen och när går den?

Häls
malin
 
Svenska Överlevnadssällskapet har bytt hemsida

Svenska Överlevnadssällskapet har bytt hemsida till http://www.overleva.se ;)
Missa inte tillfället att hoppa på SÖS Vinterutbildning 2008!!!
Grundkurs vinter 1 - 8 mars 2008 (Plats: Skuleskogen /Lingonbacken 25km söder Örnsköldsvik)
Strapats vinter 2 - 9 februari 2008(Plats: Lannavaara)
 
Gha!!!

Många bra svar men ingen har påpekat vikten av Vindstrut. Försvets gamla, tjockare snöblus är strålande men saknar vindstrut, någontng som man kan avhjälpa genom att köpa två stycken och skarva på en styvare vindstrut på den.

Försvaret vinterhandskar är mycket bra och då ska man helst ha de gamla med höga skaft och inte de nya med korta kamomuddar. Det är en fördel om man tar en ganska stor storlek (de vanliga storlekarna är i stigande ordning blå, röd, grön, brun om jag inte missminner mig) och ser till att få tag i innervantarna som ser ut som ett per grytlappar i ullfrote. Då kan man utan problem ha både torgvantar (vilket är ett måste på sådana här aktiviteter tycker jag) och ett par tunnare fingervantar eller stickade tumvantar inuti. Händerna är ofta en problemfacktor.
Det går bra att använda grönlandsvax på skal handskens tygdelar och annan typ av skoliknande vax på läderdelarna.

Ett litet sittunderlag i cellplast är bra att ha, både att sitta och att stå på.

Sovsäck, kör på dubbelsovsäck (liknande försvarets nya system) framför en enskild varm sovsäck om du har valet om inte redan äger sådanna grejer. Mer värme till lägre pris för att inte tala om att så länge den yttre sovsäcken är nog stor så kan man med fördel extraissolera en del mellan sovsäckarna (en tröja man lägger ovanpå glider lätt av tex...och granris kan man bekvämt ha mellan sovsäckaran men lika gärna utanpå.).

Stora skor är viktigt, många har sagt två par lager innanför man jag skulle säga 3, ett tunt lager av siden och sedan två ulllager av tjockare kaliber. I mina näbbskor har jag plats för fyra utan att det känns trångt och det är skönt när det är kallt!!! Kör du med någon typ av filtinnersko duger det säkert med ett sidenlager och en hemstickad raggsocka/ullfrotesocka.
Får du det att funka med filtlappar är det super, jag har inte riktigt kommit överens med dem ännu man varmt är det det är ingat snack om den saken.

När det gäller det närmaste lagret säger jag siden, det är tunt och tar i princip ingen plats och beter sig i mångt och mycket som ull men är lite snällare mot huden och trevligare när det blir för varmt, utanpå detta kommer ullen och sedan bommullskalen.

Sidenselmas Sidenunderställ har jag mycket goda erfarenheter av!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
tsd Överlevnadskurs vinter 2021 Överlevnad 0

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg