Jag gick grundutbildningen 1998 (svinkallt) och strapatsen 2000 (milt). Här är några synpunkter på bra och i många avseenden hyfsat billig utrustning:
Skidor: Vita Blixten duger utmärkt, men jag kan verkligen rekommendera att byta ut bindningarna mot sådana plastbindningar som Tegsnässkidan använder. Då kan man i princip använda vilka skor som helst - även lappskor!
Originalbindningarna går ganska lätt sönder om det är rejält kallt. Dessutom leder de bort värmen rätt rejält - det är ganska stora metallklumpar vi talar om!
Skor: 1998 så hade jag kungens gamla hederliga filtkängor och det funkade ganska bra. Till strapatsen så bytte jag upp mig till ett par hederliga lappskor i renskinn. De är suveräna att ha i kyla, men det bör vara åtminstone 10-15 grader kallt. Det går alldeles utmärkt att sova i dem vilket är en fördel om man måste upp på natten för att uträtta naturbehov...
Det viktigaste när det gäller skor är att de är väl tilltagna i storlek. I princip så innebär det att de bör vara 2-3 storlekar större än vad man har på sina skor normalt!
Om det är milt så blir det besvärligt. Flera som hade Nokians vinterstövlar fick problem med isbildning när det var milt. När det är milt så funkar läderkängor med filtinnersko (Lundhags, Jörnkängan) bättre. Nästa gång jag åker till Lannavaara så ska jag ha Jörnkängans vinterkängor och lappskorna.
Strumporna skall vara i ull. Två par är lagom, men det får inte bli för trångt! Man måste kunna röra ordentligt på fötterna i skorna!
Ett intressant alternativ att testa är annars fotlappar i ylle. Mycket billiga och mycket effektiva!
Balaclava: Kanonskönt att ha. Väl värt pengarna när det biter!
Varm mössa: Viktigast av allt. En mössa med nedfällbara klaffar för öronen är klart praktiskt. Det kan vara bra att ha en tunnare mössa med också.
Underställ: Jag körde med två par hyfsat tunna underställ.
Sovsäcksöverdrag: Mycket bra att ha om det är milt och/eller snöar. I rejäl kyla så tycker jag det är värdelöst. Det blir bara en stel, oformlig ispåse av den...
Underställ: Ull eller syntet är det som gäller. Bomull är helt bannlyst att ha nära kroppen. Jag kan rekommendera Ullfrottés grejer. Om man beställer från Triconors fabriksbutik så blir det betydligt billigare än om man handlar på en vanlig affär. Då får man dessutom tillgång till i princip hela sortimentet vilket man sällan får i en vanlig butik!
Vantar: Lovikkavantar är kanon. Numera så finns det en speciell, litet längre modell, som är framtagen för försvaret. Kolla med Lovikkavanten, lovikka@algonet.se.
Fingervantar är praktiskt att ha för en del litet pilligare saker, t.ex. fixa ripsnaror. Bar hud är ingen höjdare i -35...
Som ytterhandskar så funkar ganska mycket. Kungens handskar är bra om man t.ex. har ett par rejäla Lovikkavantar under. Om man vill ha något rejält varmt så kan man satsa på sälskinnshandskar eller renskinnshandskar. Sälskinnshandskar är normalt sett något smidigare.
Händerna är väl de som, efter fötterna, ger upphov till mest problem. Det är även här viktigt att de är rymliga så att man kan röra fingrarna ordentligt. Det är också viktigt att påpeka att fingerhandskar inte duger när det är kallt.
Ytterplagg: Anorak/snödräkt är mest praktiskt och fungerar alldeles utmärkt om det inte regnar...
Till sist: Ett bra ställe för att leta lämplig utrustning är överskottsbolaget. De har oftast Vita Blixten, yllesockor, fotlappar, ylleboxor, ylletröjor, snödräkt m.m.
/Fredrik