jamo; sa:Polarnatt; sa:-använder termos. Absolut nödvändigt under vinterturer!!
Nej, det är verkligen inte absolut nödvändigt. Även om många tycker det är bekvämt. Heta drycker brukar jag dricka direkt när de är klara. Dricksvatten bär jag nära kroppen så det håller en bekväm temperatur. Halvkilot i dödvikt man spar på att skippa termos=åtskilliga extra uppkok av vatten (i bränslevikt)
Instämmer i ovanstående. Termos kan vara skönt, men är ingen nödvändighet. Själv föredrar jag att stanna och koka, en viktig del av njutningen för min del. Om vädret är dåligt så klarar man sig med vatten och torrskaffning tills det är dags att slå läger.
Jag testade en vintertur med lätt packning i februari. Första riktiga testet på vintern för min del.
9 kg vägde ryggsäcken inklusive mat för 2-3 dagar. Jag låg ute två nätter.
Jag gick från Storulvån efter en god lunch, upp längs Handölan och sedan in i Tjallingdalen. Första natten högt upp under Tjallingklumpen. Dagen därpå fortsatte jag genom Tjallingdalen förbi Gåsen-stugan och bort mot leden mellan Sylarna och Storulvån. Det hade då tjocknat på och börjat blåsa. Jag övernattade nära leden några km norr om Gamla Sylstugan. Därefter leden mot Storulvån, dit jag kom lagom vid 11-tiden för att se av sönerna prova på isklättring.
Skillnaden mot sommarturerna var att jag använde både en Marmot Hydrogen och min hemsydda quilt (nu med poncho-funktion för att kunna användas som rastplagg) samt ett stadigare liggunderlag (urgammalt Karrimat 100 mm) plus mitt vanliga 3/4-långa Thermarest.
Tältet var ett Black Diamond Firstlight, enkelvävstält. Det vägde drygt 1400 g, vilket var lite mer än de 1100-1200 jag väntat mig. Det är möjligt att ett HB Akto varit en bekvämare lösning till ungefär samma vikt eftersom Akto har en absid, BD är lite i kortaste laget för mina 191 cm och matlagning i absid är bättre än inomhus.
Största skillnaden annars var väl kläderna på kroppen. Jag testade Paramo från topp till tå och är mycket nöjd. Mycket behagliga att bära (brallorna bar jag normalt direkt mot kroppen) och transporterar fukt bra, bättre än Mextex.
Skidor, damsker och pjäxor var mina gamla från sent 80-tal. Inte särskilt lätta.
Matlagning var min gamla Trangiabrännare med lätt kastrullställ av alunät från Biltema, en 100 g kittel och folielock samt vindskydd av titanfolie (25 g). Funkade bra, men jag underskattade bränsleåtgången. Det går minst 3 dl per person om man skall smälta snö till ca 4-5 l vatten per dag.
Det var inte särskilt kallt, 5-10 minus hela tiden. Snål vind för det mesta. Sista natten blåste det upp ordentligt, men jag hade vinden i ryggen när jag blåste ned till Storulvån. Vindmätaren i Spåjme rastskydd visade på 17-18 m/s med 22 i byarna.
Slutsats: allt funkade bra. Det går att köra lättpackning även på vintern. Om det blir riktigt kallt så bör man nog ha en varmare sovsäck. Dock är kombinationen quilt-sovsäck vikteffektiv, eftersom man kan lämna dunjackan hemma. Jag skulle nog köpa en riktigt lätt dunsäck som klarar ca -10. I kombination med quilten lär den klara det mesta. Man kan alltid koka vatten till varmvattenflaskor om det blir bistert.
Jörgen