Vindskydd toppmonterat kök

Har gjort ett eget vindskydd av en gammal färgburk som jag knackade ut för att den skulle passa över gastuben. Har inte hårdtestat det än, bara kokt lite kaffe och tortellini på det. Tror ni det är risk för överhettning av brännaren eller är det ok? Är själv lite fundersam på hur högt man ska låta vindskyddet vara, vill ju inte att det ska vara så lågt att all värme blåser bort.

Ps. Jag ser att inte alla ventilationshål syns, det finns en inre cirkel med hål under brännaren.


Svårt o veta om de blir för varm.....troligen kan de bli för varmt när de inte finns hål på sidorna..

Finns ju en anledning att liknande fabrikstillverkade vindskydd täcker bara runt halva byttan.. Typ som optimus o primus.. de går väl att prova 😎
 
Ja jag kanske får plåga brännaren riktigt hårt innan avfärd och se så att den håller. Synd att man ska vara halvt beroende av en ingenjörsexamen för att klara sig i DIY-trenden... ;) det skulle minst sagt suga om brännaren gick sönder på fjället...

Samtidigt som hål på sidorna ger en bättre genomströmning så ökar ju även möjligheten att elden tjuvar luft därifrån istället för att dra luft nedifrån och upp, och därigenom ökar temperaturen på brännaren. Enbart hål i botten borde säkerställa att brännaren hela tiden kyls underifrån. Eller är det långsökt?
 
Nej, jag tycker inte att det verkar långsökt, tvärtom verkar det logiskt.

Ditt skydd stoppar dock inte strålningsvärmen nedåt, och jag misstänker att det är den som är största problemet. Men du får väl helt enkelt hålla en hand på gasolflaskan medans du kör köket för fullt (med gryta på) och känna om det blir varmt.
 
Jag har aldrig haft överhettningsproblem med mina hemmafixade vindskydd typ detta, men det kan ju bero på att jag varken kokar något på full fart eller längre än i någon minut (efter att vätskan kokat upp). Bottenreflektorn gör stor skillnad för bränsleförbrukning samtidigt som den skyddar gaspatronen.
 
Måste medge att ditt vindskydd ser både lätt och effektivt ut, men det ser också väldigt skört ut och opålitligt i vind. Känns som att det är lätt hänt att ta sönder det när man packar. Eller?

Strålningen är så klart viktig att ha i beaktande men jag är ändå inte så rädd för den. Omgivningen är ju alltid så kall så det borde omöjliggöra överhettning. Eventuellt så får jag väl ta med en liten foliebit att lägga över gasbubblan som skydd.

När jag har vandrat med spindelkök tidigare så har jag ibland hållt gasbubblan bredvid lågan när jag lagar mat för att öka trycket i den och kunna utnyttja de sista grammen av gas. Dumdristigt tycker vissa, men om man håller i tuben (med fingrarna precis bredvid där det är som varmast) så man har koll på hur mycket värme den utsätts för, så har jag bedömt det som säkert. Den är i det läget nästan tom så tryckökningen kan knappast överstiga det tryck som den har i nyskick.
Men det var lite OT.....

Men vi får se, jag kanske hittar en färgburk som är lika stor som grytan, så jag kan få ett vindskydd som går upp kring sidorna på grytan istället.
 
Måste medge att ditt vindskydd ser både lätt och effektivt ut, men det ser också väldigt skört ut och opålitligt i vind.
Jag är väldigt nojjig med detta själv, det tog faktiskt många år av mentalt motstånd att gå från markstående till toppmonterad brännare. Och då fortsatte jag med vindskydd som går att markförankra, trots att det "kostade" ett par titanpinnar extra och lite krångel. Men med ökad vana vid min toppmonterade brännare tyckte jag det gick att förenkla/förfina till den nuvarande utformningen och jag märker normalt inga stabilitetsproblem. Bottendelen är helt skarvfri, "utkavlad" över botten till Trangiagrytan av en enda liten rund pajform med bibehållen kantförstärkning, och den kupolvälvda formen gör den väldigt stadig. Överkanten stagas som sagt upp inifrån av kastrullen. Blåser det riktigt mycket, kan man ju alltid sticka ner ett par tältpinnar som mothåll på läsidan.
Blåser det så väldigt mycket, att vinden ändå ser ut att kunna ta med sig både skyddet och hela den fulla kastrullen (som ju stagar det inifrån), så är det ändå dags för matlagning i skydd av min "veranda" eller i nödfall (den öppna) absiden.
Känns som att det är lätt hänt att ta sönder det när man packar. Eller?
Inte alls. Det hela är gjort för att kunna lagras mellan insidan av min grytmysare (till vänster på bilden) och utsidan av Trangiakastrullen (övre delen skjuts ner så allt får plats i höjdled). Det nerpackade vindskyddet är alltså totalt "låst" och skyddad från yttre faror :)
Det är klart att det inte har ett lika evigt liv som något gjort av 1 mm plåt, men det är ju enkelt och billigt att förnya. Fast mitt eget är helt intakt ända sen tillkomsten för att par år sedan.

Strålningen är så klart viktig att ha i beaktande men jag är ändå inte så rädd för den. Omgivningen är ju alltid så kall så det borde omöjliggöra överhettning. Eventuellt så får jag väl ta med en liten foliebit att lägga över gasbubblan som skydd.
Exakt min erfarenhet också.

När jag har vandrat med spindelkök tidigare så har jag ibland hållt gasbubblan bredvid lågan när jag lagar mat för att öka trycket i den och kunna utnyttja de sista grammen av gas
.Ja, här finns enda praktiska nackdelen med toppmonterat. Mitt gamla markförankrade vindskydd gick ju att hissa ner till marknivån vid behov. Nu löser jag det med att helt enkelt ställa vindskyddet på marken under gaspatronen. Men det har inte behövts mer än någon enstaka gång, fast jag är ofta ute i begynnande vinterförhållanden. Det räcker långt att ha haft den lilla 100-gramspatronen innanför kläderna ett tag, och ställa den inne i grytmysaren vid själva matlagningen.
 
Jag har lagt ner mycket arbete på att göra en Joanna kopia men inte riktigt lyckats. Förstod inte i början varför lågan dog hela tiden men insåg sen att den inte får nog med syre, så nu har jag en lösning som Joannas men med fler hål än en Schweizisk ost.
Lyckades därmed värma upp en halv liter kallvatten till nästan koknivå (småbublorna kom, har ingen temp men det var rejält varmt) vilket förbrukade 4g gas.
Förstår inte riktigt vad jag gör för fel då jag ser att Joannas är kompakt utan hål, när jag hade så tätt så blev vattnet inte ens ljummet innan lågan dog.
Så fler hål är på väg :)
 
(...) Förstår inte riktigt vad jag gör för fel då jag ser att Joannas är kompakt utan hål, när jag hade så tätt så blev vattnet inte ens ljummet innan lågan dog.
Så fler hål är på väg :)
Det kanske syns dåligt på bilden, men utöver den stora "serviceöppningen" (som nog är viktigast) har vindskyddet en in-spalt runtom (mellan de bägge delarna), som hamnar ungefär i höjd med brännarhuvudet/lågans nedre del. Samt en ut-spalt högst upp, runt hela kastrullöverkanten. Det blir alltså en rejäl skorstensverkan, luftdraget är riktigt kännbart, och köket brinner med en helt blå/osynlig låga.
Delarna är skjutbara gentemot varandra i sidled, för tanken var just att spalterna ska kunna vidgas för att öka syretillförseln, men jag har faktiskt aldrig behövt göra det.

Inte för att det låter särskilt logiskt - lika effekt borde ju kräva lika mycket syre - men kan det ändå vara någon skillnad på hur olika brännare beter sig?

Annars är det väl bara att "håla på" tills det funkar :)
 
skepsisen till mitt vindskydd steg idag när jag skulle hårdtesta det. Det verkar som att avståndet mellan gryta och vindskydd är för litet och att det därför blir för dåligt drag och lågan inte brinner rent. Funderar mer och mer på någon foliekonstruktion som kan fästas på skyddet som går upp och omsluter kastrullens sidor. på så sätt skulle man kunna tillgodose en bra syretillförsel utan att värmen blåser bort. Det skulle ju även ge den angenäma effekten att kastrullen värms från sidorna. Problemet är bara att jag inte riktigt tror att jag besitter Joannas kompetens i att arbeta med aluminiumfolie.
Återkommer när jag blivit klokare....
 
Fortsatta experiement på Joannas lösning

Jag fick, som nämnts ovan, problem med syretillförseln när jag försökte kopiera Joannas lösning. Fick väldigt fina siffror på 4g gas för 0.5l vatten men det var enbart precis att den kunde värma upp vattnet innan lågan dog.
mha lite andra inlägg här bla
...
Studerar du verkliga vindskydd har de hål i botten och längst upp bottenhålen brukar bara vara i en sektor. ...
och
... Ju längre ner vindskyddet går desto längre ner på brännaren blir de varmt. ...
vågade jag testa en annan lösning. nuvarande lösning är gjort i en aluminiumfolie som Joannas men jag har lyft upp botten så att den sitter precis ovanför "kranen". Den ser fortfarande ut som ett såll i botten men får nu syre nog dock använde denna lösning ca 6g gas för 0.5l vatten. vikten hamnade på 13g inklusive lite ståltråd som stabiliserar lösningen.
Jag kan lugna dig Ludvig, det var inte svårt att arbeta med aluminium lösningen
 
Ludvig_svensk:
Jag är absolut ingen specialist på detta utan prövar mig fram med trial-and-error-metoden plus lite sunt förnuft. Och det senare säger mig, att både "skorstenshöjden" och "skorstenskanalens" geometri (inkl. in/utöppningar) spelar stor roll för skorstenseffekten.
Vad gäller geometrin är vi inne på alldeles för avancerad strömningsmekanik, så den delen måste jag fortsätta grovhantera med iterativ design;).
Vad gäller "skorstenhöjden" är det däremot enklare att inse, att det är en fördel om den kan ökas (inom rimliga gränser).

Om jag då tittar på våra resp. lösningar, så är min sammanlagda "skorstenshöjd" (mellan luftintaget längst ner och vindskyddets/grytans överkant) betydligt större än din - ca 13 cm. Din verkar kanske hälften så hög (?).
Jag blev så pass nyfiken, att jag körde ett uppkok av 1/2 liter vatten med den övre skärmdelen borttagen, dvs ett vindskydd ungefär lika högt som ditt och i ungefär samma läge i förhållande till lågan. Mycket riktigt så blev det sämre drag, sämre förbränning (ansatser till gula lågtoppar) och längre koktid.

Jag kanske också vågar riskera, utan att kunna räkna på det, en försiktig hypotes om att det blir ett mer laminärt luftflöde i min rätt trånga men släta spalt mellan kastrullsidan och skärmen, att det är till fördel att den mynnar rakt uppåt, och likaså att huvuddelen av "skorstenen" ligger ovanför värmekällan. Ditt skydd ligger lägre i förhållande till lågan, bildar ingen smal spalt, och slutar tvärt ut åt sidan under kastrullen.

En ännu lite mer vågad hypotes är att utformningen med den stora "luftkammaren" längst ner, och först därovanför en smal "skorsten", också kan vara till fördel. Jämför hur en vanlig öppen spis ser ut i genomskärning.

Tack till dig och Dania för att ni tvingar mig att efterhandsteoretisera kring mina i grunden amatörmässiga bygglekar :)
 
Senast ändrad:
Du lär mig nytt hela tiden, jag känner mig privilegierad som får dig att teoretisera runt dina lösningar, då det ju kommer mig till godo.

Skorstenshöjden kan vara orsaken till att jag inte fick det att fungera, ska se om jag hinner testa detta.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
utsidannor Vindskydd toppmonterat kök 2021 Kök och brännare 4
utesälen Toppmonterat vindskydd Kök och brännare 9
hsp Vindskydd eller kall mat Kök och brännare 4
ElinasPappa 3D-printad lättviktsstöd för vindskydd/gastub Kök och brännare 10
sachsaren Gaskök, vindskydd och överhettning av gasbehållare. Kök och brännare 9
G.Kraft Trangia och lägerkittel - effektivare ställ/vindskydd? Kök och brännare 9
vandrafjäll Vilket vindskydd till ETA Pot 3.0 Kök och brännare 6
vandrafjäll Varför är vindskydd till kök i värmeledande material? Kök och brännare 23
Salmiak Vindskydd på ETA power vs Trangia? Kök och brännare 4
Mansson Vindskydd Optimus Crux Kök och brännare 15
aksello vindskydd till köket, vad använder ni? Kök och brännare 1
Lasse Be Reflektor under spindeln, och vindskydd Kök och brännare 2
aksello Kastrul med vindskydd som passar till optimus nova Kök och brännare 5
Lasse Be Vindskydd till köket Kök och brännare 4
joanna Thermoreflekt som vindskydd Kök och brännare 0
strang3 Trangia mini DIY vindskydd Kök och brännare 26
spajk Vindskydd till omnifuel Kök och brännare 22
Leffe357 Primus nya vindskydd Kök och brännare 12
hannulan Vindskydd Kök och brännare 6
Davva2 Vindskydd av alu economy Kök och brännare 0
mountainfox Vindskydd till gaskök: Prova INTE det här!! Kök och brännare 30
PetNor Vindskydd till Pocket Rocket? Kök och brännare 57
OBD Vindskydd m.m. Kök och brännare 3
majjen Vindskydd till Crux? Kök och brännare 3
apoe Hembygt vindskydd, vad tycks? Kök och brännare 13
Big Joe Vindskydd till Optimus Nova Kök och brännare 4
Jörgen Fjaderlatt.se Vindskydd till Primus Micron? Kök och brännare 10
-Patric- Vindskydd/ FickRaket! Kök och brännare 63
rikard_wiberg_hotmail.com Primus Vindskydd Kök och brännare 5
Spaceman Spiff MSR-XGKII monterat i Trangia-vindskydd? Kök och brännare 2
niben Vindskydd till gaskök! Kök och brännare 3
bushmaster84 Vindskydd??? Kök och brännare 18
lusth Vindskydd? Kök och brännare 4
wesslan Vindskydd Kök och brännare 3
dojjan77 Tyst gasolbrännare och vindskydd Kök och brännare 7
Strykarräven Bygga vindskydd till gasbrännare Kök och brännare 5
dr_ljungberg Alu-vindskydd och gaskök utan slang Kök och brännare 0
Mårten Wallén MSR XGK + Trangia vindskydd Kök och brännare 1
Dan B Toppmonterat gas kök som vält. Kök och brännare 29
_tobbe_ Kit för toppmonterat kök! Kök och brännare 7
alven Stabilisering av toppmonterat gaskök Kök och brännare 17
stefan.svard Slang till KAP-Arctik kök Kök och brännare 42
tlundberg Kök till Fjällräven Clasic Kök och brännare 40
Snödrivan Bästa stälket att sälja ett KAP kök Kök och brännare 2
Elvah Viktoptimering av kök vs koktid/gasåtgång Kök och brännare 32
Alucardi Alternativ till Trangias brännarkopp för Optimus Polaris konvertering på Trangia kök Kök och brännare 41
Linneaa Ansluta stor gasbehållare till kök med Lindalanslutning Kök och brännare 4
Moga Mäta gasförbrukning mellan olika kök? Kök och brännare 13
Hjulle Val av kök till 2 pers Kök och brännare 12
statemachine Köp av kök. Kök och brännare 6

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg