Victorinox Fibrox

Har beställt en Kashima Onyx skalkniv för att känna lite på stålet jämfört med Victorinoxen som ju funkar rätt bra nu när jag får till det med Sharpmakern!

Gällande sharpmakern, har du några tips på stenar med bra pris/prestanda för att fixa till och omforma vid behov? Eller ska jag bara köpa sandpapper?

Jag inbillar mig att det skulle vara fördelaktigt att ha en bredare anläggningsyta (med en annan sten klistrad på staven) jämfört med de smala sharpmaker-stavarna?

När du höjer ena sidan på SM för att få en flackare vinkel dra du då bara ett drag och sedan höjer du andra sidan?? Verkar omständigt! Då verkar det bättre att sätta på andra stenar och lägga en distans längst upp för att få till önskad vinkel.
 
1. Kashima Onyx skalkniv för att känna lite på stålet jämfört med Victorinoxen

2. Gällande sharpmakern, har du några tips på stenar med bra pris/prestanda för att fixa till och omforma vid behov? Eller ska jag bara köpa sandpapper?

3. Jag inbillar mig att det skulle vara fördelaktigt att ha en bredare anläggningsyta (med en annan sten klistrad på staven) jämfört med de smala sharpmaker-stavarna?

4. När du höjer ena sidan på SM för att få en flackare vinkel dra du då bara ett drag och sedan höjer du andra sidan?? Verkar omständigt! Då verkar det bättre att sätta på andra stenar och lägga en distans längst upp för att få till önskad vinkel.
1. Du kommer upptäcka att Kashiman tar längre tid att få till. Dock inte extremt mycket längre (som många felaktigt antar).

2. Jag har köpt två uppsättningar med billiga diamantbrynen på Lidl!?! De kostade ca 50:- styck.

Jag tejpar fast ett bryne på respektive stav. Därmed kan jag utnyttja de från Spyderco fabrikssatta vinklarna. Lidl-brynen består av tre olika strävheter (per förpackning). Kommer inte exakt ihåg vilka men har för mig att det är 120, 240 och 340.

Också sandpapper funkar. Det kan man snurra fast på stavarna och knipsa ihop med en häftapparat.

3. Det beror snarare på vilken typ av blad man bryner. Stora raka blad som kockknivar funkar säkert bäst med större anläggningsyta medan en liten fällkniv med en S-formad slipfas funkar bäst på smalare brynen.

4. Jag kör till att börja med ca 10 svep på den ena sidan innan jag byter till den andra. I nästa omgång går jag ner till 8 och sedan 6, 4, 2 och slutligen 1. Det gäller således att bedöma graden av slitage innan man sätter igång. Ibland räcker det ju att börja med 4 och sedan 2 och 1. Detta gäller förstås om eggen inte är allt för slö.

~Paul~
 
Tack för inputen!

Jag fick Kashiman igår, löjligt skarp blev den :)

Funderar på om trancherkniven som alternativ http://www.cleancut.se/butik/rea201...3-08-22-12-33-182013-08-22-12-33-18-71-detail till 24cm kockkniv, om det inte är ett alternativ så undrar jag vad du anser om trancherkniven jag länkade till jämfört med Victorinox http://www.cleancut.se/butik/knivse...013-08-22-12-27-052013-08-22-12-27-05_-detail om syftet är att använda den till att skära tunna skivor av stekar, skinka och lax?

Jag hittade ett diamant set på Jula med kornstorlek 180, 260 och 360, 69 kr. Dom har även en dyrare 600 för 199kr.

Jag har en gammal fin brynstav i stål, är det lönt att dra det hårda knivstålet på en stålstav eller "måste" det vara keramik/diamant? Alternativ dra några få drag på Spydercons vita (tar relativt lång tid att ta fram) eller stroppa?
 
1. Jag fick Kashiman igår, löjligt skarp blev den :)

2. undrar jag vad du anser om trancherkniven jag länkade till jämfört med Victorinox ...om syftet är att använda den till att skära tunna skivor av stekar, skinka och lax?

3. Jag hittade ett diamant set på Jula med kornstorlek 180, 260 och 360, 69 kr.

4. brynstav i stål, är det lönt att dra det hårda knivstålet på en stålstav eller "måste" det vara keramik/diamant?
1. Grattis!

2. Personligen hade jag väntat med det köpet. Din kockkniv klarar säkert 99% av alla trancherarbeten på ett tillfredsställande sätt. Om du ändå vill satsa på en specialiserad kniv så är Kashiman bättre, dvs mångsidigare.

3. Det blir perfekt med dessa stenar.

4. Jag använder inte stål. Dess primära syfte är inte att bryna/slipa eggen utan att räta ut densamma. De flesta använder stålet på ett felaktigt sätt, dvs de gnider och gnider på bladet tills de anser att skärpan är där. I princip förstör de eggen. Om inte skärpan är där efter ca 2-4 svep per sida så är kniven de facto slö och behöver slipas och inte rätas ut.

Men som sagt, stål är en manick som jag anser är överflödig. När mina knivar börjar visa upp en tendens till att dragga så bryner jag dem i stället för att räta ut eggen. Den uträtade mikroeggen är nämligen ändå så pass försvagad att den i princip är förstörd. Bättre då att slipa bort den.

~Paul~
 
Tack för inputen!

Jag fick Kashiman igår, löjligt skarp blev den :)

Funderar på om trancherkniven som alternativ http://www.cleancut.se/butik/rea201...3-08-22-12-33-182013-08-22-12-33-18-71-detail till 24cm kockkniv, om det inte är ett alternativ så undrar jag vad du anser om trancherkniven jag länkade till jämfört med Victorinox http://www.cleancut.se/butik/knivse...013-08-22-12-27-052013-08-22-12-27-05_-detail om syftet är att använda den till att skära tunna skivor av stekar, skinka och lax?

Jag hittade ett diamant set på Jula med kornstorlek 180, 260 och 360, 69 kr. Dom har även en dyrare 600 för 199kr.

Jag har en gammal fin brynstav i stål, är det lönt att dra det hårda knivstålet på en stålstav eller "måste" det vara keramik/diamant? Alternativ dra några få drag på Spydercons vita (tar relativt lång tid att ta fram) eller stroppa?

Jag köpte 2 sådan set på Jula och slipytan släppte tämligen omgående från baksidan av plast på flera av "stenarna". Det går säkert att limma men jag kör med 2 st Fällkniven DC4. Nyper fast dom med en liten limklämma av denna typ.
157201-jpg.jpg


Det jag vill säga är att metoden fungerar bra men om du har intresset och vill få bra resultat så kan det vara värt att satsa på något bättre bryne.
 
Jag köpte 2 sådan set på Jula och slipytan släppte tämligen omgående från baksidan av plast på flera av "stenarna".
Plastinfattningen släppte också på mina brynen. Men faktum är att det gjorde det hela avsevärt mer lättapterat!! Så det som såg ut som en katastrof var faktiskt till godo.

I övrigt funkar så här efter 4 års användning beläggningen/meshen fortfarande ta mycket effektivt.

~Paul~
 
Jag köpte 2 sådan set på Jula och slipytan släppte tämligen omgående från baksidan av plast på flera av "stenarna". Det går säkert att limma men jag kör med 2 st Fällkniven DC4. Nyper fast dom med en liten limklämma av denna typ.
157201-jpg.jpg


Det jag vill säga är att metoden fungerar bra men om du har intresset och vill få bra resultat så kan det vara värt att satsa på något bättre bryne.

Sådana där klämmor har jag med. Just nu klämmer de fast grön "texturerad" g10 på ett nätt blad i cpm 154. Bild kommer inom veckan hoppas jag.
Iö rekommenderar jag diamantstavarna till sharpmakern, de sparar en del improviserat jobb med sandpapper och andra stenar.
 
Sådana där klämmor har jag med. Just nu klämmer de fast grön "texturerad" g10 på ett nätt blad i cpm 154. Bild kommer inom veckan hoppas jag.
Iö rekommenderar jag diamantstavarna till sharpmakern, de sparar en del improviserat jobb med sandpapper och andra stenar.
Det viktigaste argumentet mot original-diamantstavar torde vara priset. En annan nackdel är att de tillverkas i endast en strävhet. De billiga Lidl-stenarna kommer som sagt i tre olika strävheter. Sandpapper är billigt och finns i många grovlekar.

Helt klart är dock att Spydercos originalstavar är bekvämast att handskas med.

~Paul~
 
Plastinfattningen släppte också på mina brynen. Men faktum är att det gjorde det hela avsevärt mer lättapterat!! Så det som såg ut som en katastrof var faktiskt till godo.

I övrigt funkar så här efter 4 års användning beläggningen/meshen fortfarande ta mycket effektivt.

~Paul~

Det tror jag säkert. Jag tycker ändå att 170 kr/st som jag betalade för mina DC4 gör det till ett bättre köp. Jag berättar bara vad som fungerat bäst för mig. :)
 
Sådana där klämmor har jag med. Just nu klämmer de fast grön "texturerad" g10 på ett nätt blad i cpm 154. Bild kommer inom veckan hoppas jag.
Iö rekommenderar jag diamantstavarna till sharpmakern, de sparar en del improviserat jobb med sandpapper och andra stenar.

Spännande! Ser fram emot bilder!
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Xacoon Victorinox forester? Utrustning allmänt 2
Tommy E Paketkroken på Victorinox? Utrustning allmänt 8
Snubblaren Victorinox med enhandsöppning? Utrustning allmänt 29

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg