Strykarräven;372958 sa:Hej Thureb,
tror du hälsoeffekterna är så påtagliga, om man jämför med att bo i en medelstor stad och (ve och fasa) t ex cykla till jobbet, så man drar i sig en massa sot?
Nu är iofs Peter, Raskens och de andra fanatiker (ssk Raskens, som bara verkar leka indian och sitta i sin tipi och elda ved till ingen herrans nytta) och kanske eldar en hel del med sina kök, men normalt använder man ju friluftskök (utom möjligen gaskök i tältet) tämligen "välventilerat", och jag kan inte föreställa mig att det skulle utgöra nån större fara, tie eller tretti gånger på en sommar.
Där man hittat riktigt konsistenta vedeldningsdata är mig veterligen ffa i u-länder där man eldar kodynga mm inomhus, inte alltid har något rökgasrör (ibland inte ens hål i taket!) och ungarna krälar runt eldhärden dagarna i ända. I västvärlden idag rör väl annars exponering ffa diesel, inkl partiklar (stora och små och nano) och gaser. Där finns hyfsade data, om än forskningen bara är i sin linda.
Ses vi på ERS förresten, jag tänkte prata om min avhandling på SLMF?
Hallo there mr Berg.
Hoppas kunna komma till ERS. (Kanske kan vi ses på SLMF eller vid en Globetrotterattack ;o).
Det finns data på AAT-patienter (en form av genetiskt betingat emfysem) och fotogenkaminer. KOL och smog är ett annat samband. Partikelforskningen är mycket omfattande.
Det må vara mysigt att återkomma från friluftslivet med rökdoftande kläder men är knappast nyttigt för lungorna i varje fall inte om man har obstruktiva besvär och hyperreaktivitet.
Direkt dödande kan kolmonoxidförgiftning vara och jag tycker att man bör uppmärksamma eldning, grillning och köksanvändning som en mångfasetterad risk i friluftslivet.
Brännskador är mycket vanligare än man tror.
Skogsbränder och allmän förfulning när mindre hänsynstagande eldare går loss i naturen är andra problem.
Thure