Vedkök = Miljövinst= Vedkök

Strykarräven;372958 sa:
Hej Thureb,

tror du hälsoeffekterna är så påtagliga, om man jämför med att bo i en medelstor stad och (ve och fasa) t ex cykla till jobbet, så man drar i sig en massa sot?

Nu är iofs Peter, Raskens och de andra fanatiker (ssk Raskens, som bara verkar leka indian och sitta i sin tipi och elda ved till ingen herrans nytta) och kanske eldar en hel del med sina kök, men normalt använder man ju friluftskök (utom möjligen gaskök i tältet) tämligen "välventilerat", och jag kan inte föreställa mig att det skulle utgöra nån större fara, tie eller tretti gånger på en sommar.

Där man hittat riktigt konsistenta vedeldningsdata är mig veterligen ffa i u-länder där man eldar kodynga mm inomhus, inte alltid har något rökgasrör (ibland inte ens hål i taket!) och ungarna krälar runt eldhärden dagarna i ända. I västvärlden idag rör väl annars exponering ffa diesel, inkl partiklar (stora och små och nano) och gaser. Där finns hyfsade data, om än forskningen bara är i sin linda.

Ses vi på ERS förresten, jag tänkte prata om min avhandling på SLMF?

Hallo there mr Berg.

Hoppas kunna komma till ERS. (Kanske kan vi ses på SLMF eller vid en Globetrotterattack ;o).

Det finns data på AAT-patienter (en form av genetiskt betingat emfysem) och fotogenkaminer. KOL och smog är ett annat samband. Partikelforskningen är mycket omfattande.

Det må vara mysigt att återkomma från friluftslivet med rökdoftande kläder men är knappast nyttigt för lungorna i varje fall inte om man har obstruktiva besvär och hyperreaktivitet.

Direkt dödande kan kolmonoxidförgiftning vara och jag tycker att man bör uppmärksamma eldning, grillning och köksanvändning som en mångfasetterad risk i friluftslivet.

Brännskador är mycket vanligare än man tror.

Skogsbränder och allmän förfulning när mindre hänsynstagande eldare går loss i naturen är andra problem.

Thure
 
OK, jag köper att det kan bli en viss miljöpåverkan med att elda med ved MEN visst är miljöpåverkan större vid tillverkning och transporter av gastuber, sprit, brännare etc?
Det vet man inte utan att göra en ordentlig miljökonsekvensanalys.
Borde det inte, hur man än vrider och vänder på det, vara bättre ur miljösynpunkt att tillverka ett vedkök av återvinningsmaterial och elda med döda kvistar som ligger på marken? Om man räknar totalt på hela kedjan, alltså.
Det är inte säkert.

Sånt som är "naturligt" är inte alltid det bästa ur miljösynpunkt. Det är just det som gör att jag är väldigt tveksam till att vedeldning skulle vara en så stor miljövinst.
 
Jaa, vad ska jag säga....
Uppeldade pinnar i skogen i ett vedkök, jämfört med produkter med
en tillverkning/transportkedja bakom sig.
Det förstår ju vem som helst att det är jättesvårt o tänka sig vem utav produkterna som belastar miljön mest.
Jaaa, det är inte lätt att veta, men Naturkunskap A (gymnasiet) alltså grundläggande begrepp som en del debattörer verkar avvisa ?, räcker långt för att få ett svar på den frågan, det räcker med några sidor...
Slutar nog att kommentera det här längre då det verkar bli lite tjatigt.
Inte undra på att miljön är som den är idag...

Förresten hörde jag en dam inhandlat ekologiskt odlade morötter i Sverige från tyskland som jordmyllats i Italien för att se aptitliga ut, ratade de vanligt odlade morötterna som odlats o producerats i samma län som hon bodde i, hon tyckte ialla fall att hon gjorde rätt i miljösynpunkt,
Håller med henne, det är jättesvårt att avgöra om hon gjorde rätt eller inte..pust suck...
peter1959 som suckar....
 
Sånt som är "naturligt" är inte alltid det bästa ur miljösynpunkt. Det är just det som gör att jag är väldigt tveksam till att vedeldning skulle vara en så stor miljövinst.

Rent tekniskt vore det en katastrof om vi i Sverige gick över till ved som värmekälla för våra hus. Det skulle gå åt för mycket ved, med märkbara konsekvenser för både luften och skogen.

Men jag är rätt övertygad om att det finns en toleransnivå där naturen kan ta hand om luftföroreningarna från vedeldning och neutralisera dem, om utsläppsnivåerna är under den nivån. Och jag tror en och annan lägereld i skogen går under ribban.

Men jag skulle fortfarande inte lita på vedeldning längs vandringslederna.
 
Håller med dig Filip

vedeldning kan nog accepteras i relativt stor skala i vårt land om den optimeras med t ex partikelfilter och/eller annan rökgasminimering.

Den eldning och den köksanvändning vi praktiserar i friluftslivet är i det stora hela av mindre betydelse för den globala miljön. Men alla bäckar små...

Motorgräsklippare och tvåtaktsmotorer på t ex utombordare lär ju t ex vara riktiga miljöbovar jämfört med katalysatorrenade bilar.

Thure
 
Förresten hörde jag en dam inhandlat ekologiskt odlade morötter i Sverige från tyskland som jordmyllats i Italien för att se aptitliga ut, ratade de vanligt odlade morötterna som odlats o producerats i samma län som hon bodde i, hon tyckte ialla fall att hon gjorde rätt i miljösynpunkt,
Håller med henne, det är jättesvårt att avgöra om hon gjorde rätt eller inte..pust suck...
peter1959 som suckar....


Det hon gjorde var i alla fall att öka efterfrågan på ekologiskt odlat, vilket kanske på sikt kan stimulera även odlare i hennes närområde att övergå till ekologisk produktion. Läste idag för övrigt att det är bättre att köpa vin från Nya Zeeland än från Spanien. Detta pga att vinet från andra sidan jordklotet transporteras hit med båtar drivna med miljömärkt bränsle, medan det spanska vinet åker lastbil. En väldigt stor del av det italienska vinet åker tåg, vilket självfallet är det bästa. Om ovanstående stämmer vet jag inte, men som jag ser det skulle det mycket väl kunna vara sant...

Men nu är vi långt från vedeldning. Förlåt!
 
Nja, jag tänker inte så,Trooper, jag blir främst frustrerad av att inte nå fram, tänker på : Det går att leda hästen till vattnet, men inte tvinga den att dricka...


Peter1959

Jo,men känner du hästen? Den kanske har ett sexpack på kylning i en bäck åt andra hållet. Kall öl eller sunkvatten? Svåååår fråga...klart som fan att den surnar till.


peter
 
Du Räven, envisas?, bilden är från ett test jag gjorde hemma, det var nog otydligt med en sådan bild, jag förutsatte att läsaren begrep att det normala veden i skogen inte är "lyxved" Sakfrågan var inte enbart röken från köket som drabbar användaren,
utan den "TOTALA MILJÖVINSTEN" man gör i jämförelse med att driva/skaffa andra förekommande kök.
Det är svårt, mycket svårt, ja omöjligt tydligen att det var det tråden handlade om.
peter1959 som inte ger upp....
Åh, jag beklagar om du tog mitt försök att försvara ditt kök (som jag med nöje ska efterapa vid nästa sommars hyggesrensning) som ett angrepp på detsamma. Pointen var just att vissa verkar missa att du skriver att man kan elda med diverse boss (vet att du har en bild om det i nån annan tråd), och min diskussion med Thure är ju mer fackmannanmässig... Jag tror t o m att du skulle få svårt att sälja ett ack så miljövänligt (TOTALA MILJÖVINSTEN) kök, om det var direkt hälsovådligt. Vilket jag inte tror att det är. Det mest TOTALT MILJÖVINNIGA är ju att äta maten kall (rå), men då skulle folk få ont i magen stup i kvarten och föra ett jädra liv. It's always a trade-off.
Tänk en riktigt hårt belastad lägerplats. Dom skalas av fortare än man tror. Särskilt om beträdningen i sig inte är särskilt ymnig.
Jo, det är sant. Och då kan man som Thureb föreslår bära med sig lite egen ved, precis som man idag bär med sig t-röd/bensin/gas. Eller så lägrar man nån annanstans.

Hmmm, varit i New York för länge?

Raskesven
Ja!

Och det är ju allmänt känt att du mest sitter och svedjebrukar tiden...
 
Anders bäcklund skrev :

Åh, jag beklagar om du tog mitt försök att försvara ditt kök (som jag med nöje ska efterapa vid nästa sommars hyggesrensning) som ett angrepp på detsamma. Pointen var just att vissa verkar missa att du skriver att man kan elda med diverse boss (vet att du har en bild om det i nån annan tråd), och min diskussion med Thure är ju mer fackmannanmässig... Jag tror t o m att du skulle få svårt att sälja ett ack så miljövänligt (TOTALA MILJÖVINSTEN) kök, om det var direkt hälsovådligt. Vilket jag inte tror att det är. Det mest TOTALT MILJÖVINNIGA är ju att äta maten kall (rå), men då skulle folk få ont i magen stup i kvarten och föra ett jädra liv. It's always a trade-off.

Joo du har rätt i att det blir mycket svårt att saluföra ett vedkök, tror inte på det själv.

Fackmannamässig diskussion vet jag inte vad du menar med ?, Brukarna, kökanvändarna, dom tänker nog bara på sig själva, som de flesta människor gör i miljöhänseenden, och jag klandrar dem inte, jag tänker oftast på mig själv, det är ju mitt liv, jag skiter väl i andras hälsa på grund av ngn jävla tillverkningsindustri eller på utsläpp från transporter, bara jag mår bra bredvivid mitt lilla kök...
Själv använder jag med glädje mina spritkök,fotogenkök/lyktor, karbidlyktor etc, och skiter fullständigt i följderna för den förbannnade TOTAL MILJÖN, den är väldigt tråkig, man får bara
dåligt samvete av rapporterna.
Brukar T.o.m kasta en o annan tom ölburk i vanliga soporna, när jag gått ut med ölburkarna tre gånger efter fest med vänner, (o hittar en till som står på en hylla...så tro för faan inte att jag är
ngn j-a miljöguru !
Är innerligt trött på källsorteringen t. ex. men gör mitt bästa.
Ville bara göra ett skittråkigt inlägg om miljön o se vad som hände....Och det gjorde det, jag är nöjd....
Mvh peter1959
 
Senast ändrad:
Anders bäcklund skrev :
Fackmannamässig diskussion vet jag inte vad du menar med ?, Brukarna, kökanvändarna, dom tänker nog bara på sig själva, som de flesta människor gör i miljöhänseenden, och jag klandrar dem inte, jag tänker oftast på mig själv, det är ju mitt liv, jag skiter väl i andras hälsa på grund av ngn jävla tillverkningsindustri eller på utsläpp från transporter, bara jag mår bra bredvivid mitt lilla kök...
Själv använder jag med glädje mina spritkök,fotogenkök/lyktor, karbidlyktor etc, och skiter fullständigt i följderna för den förbannnade TOTAL MILJÖN, den är väldigt tråkig, man får bara
dåligt samvete av rapporterna.
Brukar T.o.m kasta en o annan tom ölburk i vanliga soporna, när jag gått ut med ölburkarna tre gånger efter fest med vänner, (o hittar en till som står på en hylla...så tro för faan inte att jag är
ngn j-a miljöguru !
Är innerligt trött på källsorteringen t. ex. men gör mitt bästa.
Ville bara göra ett skittråkigt inlägg om miljön o se vad som hände....Och det gjorde det, jag är nöjd....
Mvh peter1959
Jag tycker du gjorde det bra, och diskussionen har varit precis så vildvuxen som den ska bli. Man skulle t ex kunna hävda att som alternativ till de eldar jag gör när jag är ute (som då inte precis är miljövänliga! i öppen eldstad och med en sotig panna över), så är ju din brännare ett snällare sätt att använda veden. Ssk kan jag tänka mig att använda den vid frekventerade fiskeplatser där man tenderar att elda bort veden rätt fort (men den finns, det är inte som runt Sthlm). Att sen Thure och jag måste få nörda oss om eventuella hälsoeffekter kan väl vara oss emellan.
 
Miljötänkande är svårt, framförallt att välja och göra insatser där det gör någon som helst nytta...

---

Verkningsgraden på spisen och volym/vikt på bränslet är viktigt om man måste bära all bränsle och/eller att bränslet är svårtillgänglig och i små mängder - som ofta gäller i fattiga länder

Bara ta som exempel:

Gasol-trangia förbrukar ca 7 gram gasol för att koka upp 0.5 liter vatten från 10 grader - räknar man på verkninsgraden så ser man att ca 50% av bränslets energiinnehåll har gått över till vattnet. - använder man lock vid kokning så spar man också mycket energi - stormkokning med öppen gryta kostar massor av gas/bränsle

Med kylflänsade grytor så kanske man kommer upp till 60 - 70% - över detta så börja det bli svårt då förbränningen måste ske med mindre luftöverskott än idag för att få hetare låga utan kalluft inblandad och den vägen få ännu bättre värmeöverföring på den korta tid som avgasplymen har på sig innan den är utanför köket helt..

Räkna man om gasolen till bensin/fotogen så motsvarar det 8-9 gram bränsle + bränslet för förvärmningen (skall också räknas in om man är krass) - kompakt ved har ungefär halva energiinnehåll per viktdel gentemot olja, vilket motsvarar här 16 gram ved.

En liter ihopskakad träpellets väger 690 gram och följdaktligen är 16 gr träpellets motsvarande 23 ml (1.5 matsked), ganska kompakt vedbit så handlar det om en kub av 3 cm i sidlängd om man räknar 30 ml volym - Detta skall alltså räcka för att värma 0.5 liter vatten till kokning med effektiv vedspis om man skall komma i samma nivå som trangia gas i verkningsgrad.

Ni som eldar med ved och har lite rutin på detta - hur mycket ved i vikt går det åt för att värma 0.5 eller 1 liter vatten till kokning med allt inräknat från tändning till släckning ( typ spar kolet till nästa eldning och gör genomsnitt av tio omgångar...). Skulle ni klara er på 16 gram ved för att koka upp 0.5 liter vatten??

I områden med ont om vedbränsle i tex. U-länder är sådan väldigt viktigt för väldigt stora befolkningsgrupper där folk går många km för att några knippor buskris att elda med och samtidigt bidrar skövlingen av buskar till ökentillväxten den här vägen... - läget skulle förbättras betydligt om man med bättre kök bara behövde gå var 3:e dag istället för varje dag för att klara sin matlagning....

---

Någon kommer säkert snabbt inflika att gasolen är smutsig, då säger jag att veden också är smutsig om man tvingas köpa och bära den hela vägen och inte får plocka på dom lederna man går - vilket gäller på många ställena idag där det är mycket folk som vandrar - hur smutsig veden är beror på hur lokalproducerad den är (transporter är smutsiga och drar olja i massor), hur den togs ned och berabetades samt transporterades till försäljningsstället.

En vanlig 33 cl flaska köpt vatten i petflaska 'kostar' ca 50 gram utsläppt koldioxid eller ca 20 gram olja, mestadels i transporter och då räknar man ändå med att plasten återvinns... den köpta veden lär inte ha så mycket bättre bakgrund om den har körts runt halva landet innan den når köparen. Olja och gas räknar man att ca 5-10% av dess energi har gått åt från källan till konsumenten inkl. raffinaderi och förpackning - det är få enegibärare som kan överträffa detta i verkningsgrad - med ved får man räkna med att ca 1/3 av veden skulle försvinna på vägen om all energi för processning och transporter skulle tas från själva veden - en timmerbil skulle behöva ca 16 kg ved per mil om den drev med ved istället för dieselolja och en skogsprocessor som drar 30 liter diesel i timmen skulle behöva 60 kg ved i timmen etc.

... och i slutändan så inser man att energin för själva matlagningen står för en ytterst liten del av totala energiförbrukningen för vandringen/semestern om man börja titta på sina resors enegiförbrukning - campinggrejorna man köper och dess resor - den svindyra frystorkade maten har förmodligen kostat mer olja än sin egen vikt vid tillverkningen etc. - så är man riktigt miljömedveten så håller man sig hemma och bara gör lokala utflykter till fots i närområdet...
- men ack så tråkigt...

---

Gasolälskare som jag skulle gråta en smula om gasolen av någon anledning förbjöds av miljöpolitiska orsaker - dock ser jag en chans med mer miljöriktig DME (dimetyleter) för att behålla gasolens goda reglering i köksammanhang - dock till en kostnad att DME har ungefär samma energiinnehåll som T-sprit per kg. DME har en kokpunkt vid -24 grader och tryck av ca 5 bar vid rumstemperatur - vilket är extremt snarlik R12 och R134a som har satt standarden för alla sprayflaskor och engångsgasolbehållare i världen. Med andra ord kan DME enkelt distruberas i dagens engångstuber utan modifiering eller nya tubtyper.

Efter lite sökning på DME så stötte jag på dokument där man i Kina bl.a använder DME som kokgas då den kan tillverkas av kol likväl av biomassor som källa och har hög processverkningsgrad (bättre än etanol och RME från biomassor tex.) - av den enkla anledningen att om man skulle ge LPG @ 35 kg/år (100 gram gas per dag) gånger 1 miljard invånare så skulle det uppta mer än hälften av världen totala produktion av LPG. (LPG = butan/propanblandning)

Varför man vill att folk skall börja använda kokgas istället för värmekällor baserad på ved och kol är av krasst effektivitetsskäl - utsläppen av koldioxid blir många gånger lägre per måltid än användning av de traditionella väldigt ineffektiva värmningsmetoderna som används av stora mängder (miljader) människor.

I rapporten nämns siffror för antal MJoule i bränsleåtgång per kilo tillagad mat (kWh/kg) med olika eldstäder/kök :

Vedeldat:
Indian chula: 14.5 MJ/kg cooked food (= 4.1 kWh/kg)
modified ghanaian: 7.75 MJ/kg (= 2.15 kWh/kg)
open fire : 7.0 MJ/kg (= 1.945kWh/kg)

träkol:
charcoal: 4.5 MJ/kg (= 1.25 kWh/kg)

fotogen:
Hongkong kerosene wick : 3 MJ/kg (= 0.833 kWh/kg)
Primus kerosene 1.75 MJ/kg (= 0.486 kWh/kg)

Jag antar här att gaskök har ungefär samma verkningsgrad som primus fotogenkök då arbetssättet är snarlikt.

Att koka upp 1 liter vatten (0 -100 grader) förbrukar 0.116k kWh , vilket ger med 50% verkningsgrad på köket ett behov av 0.232 kWh i värme, med 0.486 kWh i behov för primussköket enligt ovan antyder att tillagningen av maten är mycket mera än bara upphettning av mat, dvs. inkluderar långkok och/eller stekning/grillning.

Det är 8.75 ggr förbättring i verkningsgrad från primitiva vedeldade spisar på typ 3 stenar till fotogenkök och motsvarande mindre mängd koldioxidutsläpp per måltid. Det är här dom riktigt viktiga insatserna kan göras för att minska mark-eroderingen och skövling av skog och mark även om det skulle göras med fossila bränslen som ersättning, men också väldigt stora möjligheter att man/landet gör det med DME från lokalt producerade biomassor då det skulle räcka med 15 -20% av det som redan idag bränns upp i form av biomassa..

Skall man göra stora miljöinsatser så är det inte statsningarna i sverige som ger resultat då det redan är ganska optimerat här, utan på vad man kan åstadkomma i tredje världen...

om man bränner ett antal stora vedklabbar i sin lägereld eller snålar med sina 7 gram gas per måltid under under några dagar per år har extremt lite betydelse för miljön mot vad som händer dag efter dag i vardagslivet både i i-världen med sina bilköer och 3:e världen i jakt på brännved...
 
Senast ändrad:
Miljötänkande är svårt, framförallt att välja och göra insatser där det gör någon som helst nytta...

---

Verkningsgraden på spisen och volym/vikt på bränslet är viktigt om man måste bära all bränsle och/eller att bränslet är svårtillgänglig och i små mängder - som ofta gäller i fattiga länder

Bara ta som exempel:

Gasol-trangia förbrukar ca 7 gram gasol för att koka upp 0.5 liter vatten från 10 grader - räknar man på verkninsgraden så ser man att ca 50% av bränslets energiinnehåll har gått över till vattnet. - använder man lock vid kokning så spar man också mycket energi - stormkokning med öppen gryta kostar massor av gas/bränsle

Med kylflänsade grytor så kanske man kommer upp till 60 - 70% - över detta så börja det bli svårt då förbränningen måste ske med mindre luftöverskott än idag för att få hetare låga utan kalluft inblandad och den vägen få ännu bättre värmeöverföring på den korta tid som avgasplymen har på sig innan den är utanför köket helt..

Räkna man om gasolen till bensin/fotogen så motsvarar det 8-9 gram bränsle + bränslet för förvärmningen (skall också räknas in om man är krass) - kompakt ved har ungefär halva energiinnehåll per viktdel gentemot olja, vilket motsvarar här 16 gram ved.

En liter ihopskakad träpellets väger 690 gram och följdaktligen är 16 gr träpellets motsvarande 23 ml (1.5 matsked), ganska kompakt vedbit så handlar det om en kub av 3 cm i sidlängd om man räknar 30 ml volym - Detta skall alltså räcka för att värma 0.5 liter vatten till kokning med effektiv vedspis om man skall komma i samma nivå som trangia gas i verkningsgrad.

Ni som eldar med ved och har lite rutin på detta - hur mycket ved i vikt går det åt för att värma 0.5 eller 1 liter vatten till kokning med allt inräknat från tändning till släckning ( typ spar kolet till nästa eldning och gör genomsnitt av tio omgångar...). Skulle ni klara er på 16 gram ved för att koka upp 0.5 liter vatten??

I områden med ont om vedbränsle i tex. U-länder är sådan väldigt viktigt för väldigt stora befolkningsgrupper där folk går många km för att några knippor buskris att elda med och samtidigt bidrar skövlingen av buskar till ökentillväxten den här vägen... - läget skulle förbättras betydligt om man med bättre kök bara behövde gå var 3:e dag istället för varje dag för att klara sin matlagning....

---

Någon kommer säkert snabbt inflika att gasolen är smutsig, då säger jag att veden också är smutsig om man tvingas köpa och bära den hela vägen och inte får plocka på dom lederna man går - vilket gäller på många ställena idag där det är mycket folk som vandrar - hur smutsig veden är beror på hur lokalproducerad den är (transporter är smutsiga och drar olja i massor), hur den togs ned och berabetades samt transporterades till försäljningsstället.

En vanlig 33 cl flaska köpt vatten i petflaska 'kostar' ca 50 gram utsläppt koldioxid eller ca 20 gram olja, mestadels i transporter och då räknar man ändå med att plasten återvinns... den köpta veden lär inte ha så mycket bättre bakgrund om den har körts runt halva landet innan den når köparen. Olja och gas räknar man att ca 5-10% av dess energi har gått åt från källan till konsumenten inkl. raffinaderi och förpackning - det är få enegibärare som kan överträffa detta i verkningsgrad - med ved får man räkna med att ca 1/3 av veden skulle försvinna på vägen om all energi för processning och transporter skulle tas från själva veden - en timmerbil skulle behöva ca 16 kg ved per mil om den drev med ved istället för dieselolja och en skogsprocessor som drar 30 liter diesel i timmen skulle behöva 60 kg ved i timmen etc.

... och i slutändan så inser man att energin för själva matlagningen står för en ytterst liten del av totala energiförbrukningen för vandringen/semestern om man börja titta på sina resors enegiförbrukning - campinggrejorna man köper och dess resor - den svindyra frystorkade maten har förmodligen kostat mer olja än sin egen vikt vid tillverkningen etc. - så är man riktigt miljömedveten så håller man sig hemma och bara gör lokala utflykter till fots i närområdet...
- men ack så tråkigt...

---

Gasolälskare som jag skulle gråta en smula om gasolen av någon anledning förbjöds av miljöpolitiska orsaker - dock ser jag en chans med mer miljöriktig DME (dimetyleter) för att behålla gasolens goda reglering i köksammanhang - dock till en kostnad att DME har ungefär samma energiinnehåll som T-sprit per kg. DME har en kokpunkt vid -24 grader och tryck av ca 5 bar vid rumstemperatur - vilket är extremt snarlik R12 och R134a som har satt standarden för alla sprayflaskor och engångsgasolbehållare i världen. Med andra ord kan DME enkelt distruberas i dagens engångstuber utan modifiering eller nya tubtyper.

Efter lite sökning på DME så stötte jag på dokument där man i Kina bl.a använder DME som kokgas då den kan tillverkas av kol likväl av biomassor som källa och har hög processverkningsgrad (bättre än etanol och RME från biomassor tex.) - av den enkla anledningen att om man skulle ge LPG @ 35 kg/år (100 gram gas per dag) gånger 1 miljard invånare så skulle det uppta mer än hälften av världen totala produktion av LPG. (LPG = butan/propanblandning)

Varför man vill att folk skall börja använda kokgas istället för värmekällor baserad på ved och kol är av krasst effektivitetsskäl - utsläppen av koldioxid blir många gånger lägre per måltid än användning av de traditionella väldigt ineffektiva värmningsmetoderna som används av stora mängder (miljader) människor.

I rapporten nämns siffror för antal MJoule i bränsleåtgång per kilo tillagad mat (kWh/kg) med olika eldstäder/kök :

Vedeldat:
Indian chula: 14.5 MJ/kg cooked food (= 4.1 kWh/kg)
modified ghanaian: 7.75 MJ/kg (= 2.15 kWh/kg)
open fire : 7.0 MJ/kg (= 1.945kWh/kg)

träkol:
charcoal: 4.5 MJ/kg (= 1.25 kWh/kg)

fotogen:
Hongkong kerosene wick : 3 MJ/kg (= 0.833 kWh/kg)
Primus kerosene 1.75 MJ/kg (= 0.486 kWh/kg)

Jag antar här att gaskök har ungefär samma verkningsgrad som primus fotogenkök då arbetssättet är snarlikt.

Att koka upp 1 liter vatten (0 -100 grader) förbrukar 0.116k kWh , vilket ger med 50% verkningsgrad på köket ett behov av 0.232 kWh i värme, med 0.486 kWh i behov för primussköket enligt ovan antyder att tillagningen av maten är mycket mera än bara upphettning av mat, dvs. inkluderar långkok och/eller stekning/grillning.

Det är 8.75 ggr förbättring i verkningsgrad från primitiva vedeldade spisar på typ 3 stenar till fotogenkök och motsvarande mindre mängd koldioxidutsläpp per måltid. Det är här dom riktigt viktiga insatserna kan göras för att minska mark-eroderingen och skövling av skog och mark även om det skulle göras med fossila bränslen som ersättning, men också väldigt stora möjligheter att man/landet gör det med DME från lokalt producerade biomassor då det skulle räcka med 15 -20% av det som redan idag bränns upp i form av biomassa..

Skall man göra stora miljöinsatser så är det inte statsningarna i sverige som ger resultat då det redan är ganska optimerat här, utan på vad man kan åstadkomma i tredje världen...

om man bränner ett antal stora vedklabbar i sin lägereld eller snålar med sina 7 gram gas per måltid under under några dagar per år har extremt lite betydelse för miljön mot vad som händer dag efter dag i vardagslivet både i i-världen med sina bilköer och 3:e världen i jakt på brännved...

Jooo, så är det nog, det är därför vedköket är bästa miljöval av alla kategorier totalt, globalt.
Tack vare att alla transporter undvikes.
Kanske på plats en miljömärkning av vedkök ?
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg