Jag tänker lite längre än så, tillverkning av kök, bränsle, bränslebehållare (många ggr engångs) och transport till försäljning, veden ligger ju redan på plats så att säga.etc, borde väl vedöket vinna miljömässigt iallafal, eller hur? + vedköket är återvinningsmtrl.är att allt bränsle blir till koldioxid och vatten. Ofullständig förbränning (lågan sotar) producerar många olika kolväten aromater mm förutom partiklar och många av dessa har potentiellt farliga hälsoeffekter. Miljöpåverkan blir också större av dessa ämnen.
Vad gäller verkningsgrad så är det enkelt uttryckt hur stor del av energin i bränslet som värmer upp maten. Dålig verkningsgrad ger mera utsläpp och större bränsleåtgång. Ett gaskök eller fotogenkök har både fullständig förbränning (blå låga) samt bättre verkningsgrad.
Thure
Glömde en sak, raffinaderiernas utsläpp, och din egen transport för att hämta bränslet kommer till ochså...
peter1959
Senast ändrad: