Var är det som är dyrast frystorkat eller det man torkar själv?

Frystorkat lär vara dyrare än hemtorkat, men det är svårt att jämföra rakt av.

Vissa livsmedel blir lätt otjänliga om man försöker torka dem och kan bara egentligen bara frystorkas. Det är alltså en del grejer som man nästan inte kan torka själv. (I de flesta fall går de dock att ersätta av annat.)

Frystorkade rätter har dessutom ett tydligt näringsinnehåll och har "allt i ett".

Sen är ju frågan om man menar att man torkar allt själv, eller om man blandar hemtorkat med halvfabrikat (ex. äggpulver vill man inte gärna slita med att göra själv om man kan köpa).

Om man räknar in tiden man lägger ner blir hemtorkat antagligen dyrare, men om man anser att tiden är gratis och man sätter sig och räknar på näringsinnehåll och sånt så blir det billigare och minst lika bra.

Det är ju också så att om man bara är ute i en vecka eller så, så spelar kanske inte näringsinnehållet så stor roll. Det är mest energi och protein man behöver få i sig i det korta perspektivet, ingen större risk att man får bristsjukdomar på en vecka.
 
För en enstaka kortare turer blir det nog billigare med färdigtorkat. Men själv behöver jag alltid komplettera med extra mat, då real turmat innehåller ca 600 kcal per portion. Enligt mina högst ovetenskapliga beräkningar gör jag av med ca 4000 kcal per dygn på tur.

När man torkar själv så torkar man delar av en rätt, exempelvis kött eller grönsaker. Övriga ingredienser får man komplettera med själv, så det kräver lite planering och uppfinningsrikedom.

Med varmluftsugn och en vakuumförpackade och grönsakstork från Jula kommer du långt.

http://www.jula.se/catalog/hem-och-...ter/frukt-svamptorkar/frukt-svamptork-810051/

http://www.jula.se/search/?query=vakuumförpackare vaccumforpackare

Har torkat och förpackat mat för för turer upp till 30 dygn med dessa grejer.
 
Har inte räknat ut vad som är billigast. Men hemtorkad bör ju vara billigare. Om inte annat så är det enormt mycket godare med egen mat
 
Utan jämförelse billigare med hemmatorkat. Samt godare, näringsrikare och mer vikteffektivt. Plus såklart att du får de måltider du verkligen gillar, kan använda dina egna favoritkryddor, salta så mycket/litet du själv trivs med etc.
 
Jag har en tork från Jula för en billig peng som fungerat över förväntan. Nyss torkat köttfärs som jag tänkte ha i fjällen. Det är ganska glest galler så jag klippte till runda bakplåtspapper. Blir nog billigare och framför allt godare än frystorkat som jag gärna undviker så mycket som möjligt.
 
Jag har en tork från Jula för en billig peng som fungerat över förväntan. Nyss torkat köttfärs som jag tänkte ha i fjällen. Det är ganska glest galler så jag klippte till runda bakplåtspapper. Blir nog billigare och framför allt godare än frystorkat som jag gärna undviker så mycket som möjligt.
Är det denna Manuett som de har till halva priset just nu? http://www.jula.se/catalog/hem-och-...ter/frukt-svamptorkar/frukt-svamptork-810050/
 
Som tidigare sagts: betraktar man tiden som gratis så är det otvivelaktigt billigare att torka själv (sett över en längre tid, själva torken kan ju kosta en del). Att tex förbereda en grönsakssoppa själv kostar inte många kronor.
En påse Blå Band kostar väl ca 90kr - vad är billigast, laga egen mat eller gå på restaurang?
Jag och min bror torkar alltid ALL vår mat och snacks till vandringarna, det är i princip bara torrmjölk som köps färdigt. Det har med andra ord blivit ganska mycket mat som torkats (fyrsiffriga mängder med portioner tror jag), så den torken har betalat sig med råge!
 
Är själv sugen på att komma igång med hemtorkat men jag har inte fått ändan ur med köp av någon form av torkugn än. Köra på plåt i vanliga ugnen känns inte aktuellt då man av litteraturen att döma får göra någon pyttesats om dagen. Ska det vara värt pillret för mig så får det gärna vara en ugn med ett flertal ollor så att man blir lite mer tidseffektiv och kan göra större satser.

Men den dagen jag sätter igång är det för kvaliteten på maten och inget annat. Prisargumentet faller för mig i och med den insats som krävs innan det rullar ut välkomponerad hemtorkad mat ur köket i någorlunda smidigt tempo. Tid är inte en helt oväsentlig resurs, periodvis mer värd än pengar :)

(Går dock hellre till pasta och charkuterihyllan på Coop än att köpa frystork pga pris, portionsstorlek, proteinmängd... och de där mystiska dofterna i sovsäcken som är så karaktäristiska för frystork är rätt sköna att slippa :) )
 
(...) Köra på plåt i vanliga ugnen känns inte aktuellt då man av litteraturen att döma får göra någon pyttesats om dagen. (...)
Det här känner jag inte alls igen! En normalstor ugn har ju en stor tvärsnittsarea, som de torkapparater jag sett inte kan mäta sig med, trots större antal "våningar". Det går utmärkt att torka tre - fyra plåtar samtidigt, ännu mer om man har varmluftsugn. Beror naturligtvis lite på det ursprungliga vatteninnehållet - är det mycket "såsiga" saker så går jag ner till två plåtar åt gången.
Jag är ofta ute länge, torkar stora mängder, har inom några dagar torkat all maten för fyra hungriga tonåringars tiodagarstur, och har aldrig brytt mig om att skaffa någon torkmojäng.
Tidsödande är det ju inte heller när man fått in rutinen. Man laddar ugnen, stoppar en gaffel i öppningen, går och lägger sig, och skyfflar ut det färdiga resultatet nästa morgon. Alternativt laddar ugnen på förmiddan, gör något annat under dagen och plockar ut på kvällen.
Man får rätt snabbt en känsla för hur mycket och hur finfördelat det ska vara för att bli klart under en given tid.

Det finns många lata genvägar, om man inte gillar att laga all maten från scratch. ICA:s billiga men goda frysta wok- eller rotgrönsaker är t ex ytterst tacksamma att torka. De är redan skalade, ansade, hackade och t o m förvällda, så det enda som krävs är upptining (gärna i mikrougnen, de vätskar sig inte då) och kryddning efter tycke och smak.
 
Tack för bra svar Joanna, av någon anledning har jag tänkt helt utifrån en enda plåt när det kommer till vanlig ugn.

Hmm, nu satte du möjligen igång något som kan bli bra ;)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
IsakW Var finns snabbriset nuförtiden? Friluftsmat 25
avsl_22-07-26 Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
Kristina&Neo Var hittar jag gräddpulver? Friluftsmat 27
liquidmonkey gatorade / powerade --- var??? Friluftsmat 2
Setter2 Var hittar jag ett rökeri??? Friluftsmat 3
Kung Stalle Var köpa billigt frystorkat? Friluftsmat 17
annarossander var köpa tork? (vi är trötta på den hemmabyggda) Friluftsmat 7
JonathanW Real expedition meal billigt - var? Friluftsmat 22
jamo Norskt militärkäk - Var köpa? Friluftsmat 13
MickeD Var köpa Real i sthlm? Friluftsmat 2
thomas.gbg Var köper man friluftsmat på nätet? Friluftsmat 1
mikmik Var köpa utr. i Kina??? Friluftsmat 1
rydstedt Var får man tag på billigt äggpulver? Friluftsmat 5
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
clas Var kan jag få tag på torrmjölk? Friluftsmat 44
Var köper man frystorkad mat billigast? Friluftsmat 0
SoloHikingBum Torrfoder/Frystorkat som säljs privat! Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Limmet Frystorkat på Xxl-rea Friluftsmat 10
rimn Favoritmärke frystorkat? Friluftsmat 3
Wikinggirl Finns det frystorkat utan palmolja? Friluftsmat 24
Sk0gsmulle Vandring på Island, frystorkat från Sverige? Eller köpa på plats? Friluftsmat 0
HELLRIK Frystorkat på KALLT vatten? Går det är äta? Friluftsmat 19
Dr manne Frystorkat billigast? Friluftsmat 2
Mansson Frystorkat Friluftsmat 22
arjaeli Trött på frystorkat Friluftsmat 9
Mattias1981 Frystorkat på termosvatten?? Friluftsmat 13
Northstar LCHF och frystorkat? Friluftsmat 34
johan.l Någon som testat Travellunch Frystorkat? Friluftsmat 7
avslutatmedlemskap150605 frystorkat som är riktigt gott samt är riktigt billigt Friluftsmat 90
kjpil Matschema för frystorkat Friluftsmat 0
Stuvarn Vägra frystorkat :-) Friluftsmat 9
Polarnatt Energimängd i frystorkat Friluftsmat 29
oscar jensen Frystorkat utan smakförstärkare Friluftsmat 29
Emeliie Tips på frystorkat Friluftsmat 4
Alexander85 Hur görs frystorkat? Friluftsmat 22
Tigger Laga frystorkat utan värme! Friluftsmat 24
Razzle-Dazzle hur länge håller sig frystorkat? Friluftsmat 2
Lennart Hedvall Frystorkat vin Friluftsmat 31
ptte frystorkat? Friluftsmat 2
hedencrona bortom frystorkat Friluftsmat 12
Schneeberger Frystorkat på termosvatten? Friluftsmat 2
kungsleden Hållbarhet försvarets frystorkat?? Friluftsmat 2
annerborn "Utekokboken" & "Bortom frystorkat" slut hos förlagen. Friluftsmat 4
x-treme Hållbarhet hos frystorkat? Friluftsmat 3
Roddjer Frystorkat Friluftsmat 0
tinalina Frystorkat, gott eller bara nödvändigt? Friluftsmat 3
Jag vill inte äta frystorkat till middag Friluftsmat 4
Kan frystorkat bli gammalt? Friluftsmat 5

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg