Vad gör jag för fel med tändstålet?

Gammal tråd, i princip tidlöst ämne.
När det gäller just verktyget tändstål så har jag några reflektioner:

Det är en vanlig attityd att tändstål inte behövs för att man har tändstickor, tändare eller liknande. I mina ögon är detta ofta ett tankefel: man utgår ifrån ett ideal-läge. vilket inte känns rationellt ur riskperspektiv.

Jag har med tädsstål på vissa turer utöver både tändare och bra tändstickor för att saker förr eller senare går fel.
Att öva med sitt tändstål är självklart då man bör vara bekant med de verktyg man kan bli beroende av när något gått fel i verkliga livet. Dessutom upplever jag att träning med eldstål gör mig duktigare på den planering, den kunskap som krävs för att göra upp en beständig eld, t ex värmande, eld under svåra förhållanden. Använder jag normalt tändstickor eller tändare? Självklart! Använder jag tändstål tillräckligt för att behärska det som min nödutrustning? Javisst.

Många jag sett med en billig cigaretttändare eller en vanlig (självklart inte vattensäker) ask tändstickor har mycket dålig kunskap om att göra upp eld under svåra förhållanden ute i naturen.

Folk som skaffar sitt första tändstål tenderar till att skaffa ett i liten storlek. Jag har sett och testat tändstål som varit EXREMT små och rejält stora.
Den vanligaste storleken jag sett är på gränsen till för liten både när det gäller metallpinnen och skrapa. Är man kall blöt trött stressad och händerna inte fungerar som de ska, så är det idioti för de flesta att ha micro-sized eldstål.
En mycket erfaren person kan klara sig med en liten storlek, absolut, men generellt förbättrar oddsen med större verktyg. Man behöver ett så bra grepp som möjligt och mindre prylar både försvinna lättare och ha sämre effekt.
Det är en bra tumregel enligt egen erfarenhet och vad jag lärt mig av andra.

Olika eldstål är gjorda i olika material som har olika egenskaper. Vissa är riktigt dåliga och i värsta fall kan man ha köpt något online som kallas fire rod eller ferro rod men som är av oklar metall eller egentligen är till för att skapa tände med genom att skrapa av metall-flarn som i sin tur ändå måste antändas på något sätt. Har sett magnesiumbitar som kallats ferro rods men som egentligen enbart har gett möjligheten att skapa av magnesiumflarn. Ja, jag en kombination också, en bit magnesium med en inbäddad ferro rod (fungerar, men inte favoriten för mig i Sverige).

Hårdheten spelar också roll och ger olika för och nackdelar. Min erfarenhet är att där erfarenhet saknas blir det mycket svårare med ett hårt tändstål.

För vissa är det en jobbig upplevelse att inse att det nya tändstålet har en skyddande, hård, lackering som måste skapas bort. Av egen erfarenhet har jag också sett vad som kan hända med ett gammalt använt eldstål som inte har en skyddade lackering eller inte förvaras rätt. Mycket pulver blir det. Äldre eldstål kan också vara gjorda av helt andra metaller än de vanligt förekommande idag (därav av vissa förr kunde säga 'zircs' för de innehöll zirconium(!), inte ferrocerium.
Generellt uppfattar jag att ferro rods från Asien tenderar till att vara gjoda i en viss legering medan ferro rods från andra delar av världen är gjorda i andra legeringar. Resultatet tenderar att visa sig när det gäller hur mycket gnistor som skapas och hur de beter sig.
Väl värt att testa flera olika innan man görs sig beroende av en. Köpa en liten smal en från Kina för 19 kr som kanske knappt fungerar eller en betydligt större och dyrare från något annat land och från en specialiserad leverantör? De man ofta ser i Sverige, i stil med Light My Fire (100-150 spänn styck), upplever jag är okay, men inte de bästa. De är inte pyttesmå, men på gränsen och greppet fungerar sämre under dåliga förhållanden med dålig motorik i händerna.

Kan man anta svåra förhållanden så rekommenderar jag en något större ferro rod där man i förväg har skrapat bor skyddande lack och i förväg vet att det man skrapar med fungerar så bra som möjligt. Vissa skrapor jag testat kändes undermåliga både gällande ergonomi och effekt. Med en väl vald kniv av rätt sort som också har en skarpslipad kant på en del av ryggen så har man ett bra alternativ så länge man har just den kniven.

Att ha eldstålet utanpå knivslidan upplever jag själv inte är lika bra som det möjligtvis kan se bra ut vid en första anblick. Det är svårare att skydda dom mot fukt och allt eftersom eldstålet använts blir det tunnare och sitter inte lika bra längre i hållaren. Har tittat på och testat flera eldstålshållare till knivslidor och de flesta är mycket enkla. En bra lösning är att ha en snodd i eldstålet som spänner fast det i hållaren. Vissa knivslidor med "inbyggd" hållare har eldstålet upp och ner vilket känns tveksamt med tanke på att det bara är passformen på ett nytt eldstål som håller fast det i hållaren.
Har själv fastnat i att ha eldstålet i en byxficka snare än på knivslidan, men visst, allt som fungerar är bra. Även om min kniv fungerar bra med eldstålet så dissar jag inte en skrapa som jag också vet fungerar bra.
Det är en bra, om något avancerad, övning att testa göra upp eld med sin svaga hand, t ex vänsterhanden om man är högerhänt samt kyla ner händerna med flit innan. Öva detta under säkra, planerade, förhållanden dock.
Det finns eldstål som mycket väl går att använda med en hand, men den jag provade kändes inte direkt robust och nej, det var inte lätt. Prova att tända en tändsticka men en hand, inte självklart lätt det heller, speciellt inte om man är stelfrusen och har tre stickor kvar i asken.

När det gäller vanliga fel rörande material, planering/förberedelse så har andra tagit upp det mesta redan tror jag. Det finns också många bra tips om själva antädningen med ett eldstål.
Utmärkt genomgång av eldstål!
 
Dvs: Fördelen med de strykstål som följer med en del tändstål
- de är både taggrefflade och sannolikt inte speciellt rostfria under ytnicklet...
Vem vill riskera förstöra sin noggrant skarpslipade slidknivsegg!?!
/Odd
 
Jag hör väl till de där tråkiga oromantiska typerna som inte fattat vitsen med tändstål. Jag vandrar ensam, ledlöst och ofta i lite mer teknisk terräng, så jag har haft anledning att tänka igenom säkerheten. Men om jag är så skadad att jag behöver stanna och vänta på hjälp, så är det mer troligt att jag klarar att slänga ut liggunderlaget och krypa in i sovsäcken, än göra upp eld. Att försöka göra det med eldstål minskar utsikten ytterligare, men den stora tröskeln är ju att vara så pass rörlig och/eller klar, att man kan hitta, samla, bereda och rigga något brännbart (där jag brukar vandra, faller det hela redan på "hitta").

Att kunna tända mitt lilla gaskök vore ju mycket mer realistiskt, men ännu enklare med tändstickor/tändare.

Invändningen "vad gör du om du blir av med packningen" är relevant. När jag vadar, har jag ryggsäcken säkrad i en fångrem, och därinne är vitala saker vattentätt packade med tredubbel redundans. När jag lämnar tältet i ett "basläger" för en utvikning/topptur/kamvandring, så bär jag faktiskt ändå på liggunderlag, dunjacka m m och vid riktig kyla rentav sovsäcken, samt en regntät nöd-bivy. Allt redan "färdigbäddat" med underlaget och ev. sovsäcken i bivyn och helheten klar att rulla ut med ett handgrepp.

Ett eldstål hade inte tillfört något i sådant läge, men visst har jag med några värmeljus och vattentätt packade tändstickor i en ficka. Och såklart pannlampa och något i riktigt signalröd färg.
Off topic men Joanna vill du utveckla lite hur du använder fångrem vid vadning? Om ryggsäcken är fäst i en lina vid din person är ju risken stor att du dras med?
Detta hände en kille som knöt sig fast i sin BMX när han skulle göra en hopp ut i en strömmande bäck, för att cykeln inte skulle försvinna. Det slutade istället med att han drogs ner och drunknade :(
 
Dvs: Fördelen med de strykstål som följer med en del tändstål
- de är både taggrefflade och sannolikt inte speciellt rostfria under ytnicklet...
Vem vill riskera förstöra sin noggrant skarpslipade slidknivsegg!?!
/Odd
Jag använder alltid knivryggen (eller vad nu den sida som inte är eggen) då jag använder tändstål.
DÅ funkar givetvis inte en dubbelslipad kniv som t ex de flesta bajonetter men för de flesta av mina civila skogsknivar funkar den 90graders vinkel som finn på "knivens baksida" för att skapa gnistor med tändstål.
Eggen ska man skära och tälja med i mjukare matrial, inte slöas mot ett eldstål.

/Patrik
 
Off topic men Joanna vill du utveckla lite hur du använder fångrem vid vadning? Om ryggsäcken är fäst i en lina vid din person är ju risken stor att du dras med?
Detta hände en kille som knöt sig fast i sin BMX när han skulle göra en hopp ut i en strömmande bäck, för att cykeln inte skulle försvinna. Det slutade istället med att han drogs ner och drunknade :(
Bra och viktig fråga. Jag skulle inte göra så, om jag inte visste att min ryggsäck flyter - det mesta av innehållet ligger i en vattentät liner. Helhetens flytförmåga är testad IRL, och nyttiga erfarenheter kommer även från ett antal plurr på skridskor :p

Till skillnad från skridskoplurr vill jag dock inte ha ryggsäcken kvar på ryggen i strömt vatten, så jag öppnar, som alla andra, höftbältet och lossar på axelremmarna (använder inte bröstrem) för att vid behov komma loss - därav behovet av en fånglina för att inte helt tappa ryggsäcken. I bästa fall kan den omfamnas och hjälpa till som simboj.

Allt detta är, pinsamt nog, inte bara övningar och teorier - jag har, helt på grund av egen dumhet, lyckats bli kullvält i strömt vatten vid vad. Det ledde såklart också till en hel del tankar och slutsatser.

Att knyta sig fast i en tung och otymplig cykel låter ju precis så livsfarligt som det blev :(
 
Om man har ett eldstål med skrapa/egg och något som brinner bra i en nylonlina runt halsen kan man hoppas över flera steg för att få eld om man verkligen måste. Om man sedan behöver det eller vill ha det är en annan fråga men det finns få saker som klarar väta så bra med så liten volym/vikt.

Knivspetsen fixas till med en 90 graders kant på baksidan. Det brukar funka med en fil och sen ett bryne.
 
Bra och viktig fråga. Jag skulle inte göra så, om jag inte visste att min ryggsäck flyter - det mesta av innehållet ligger i en vattentät liner. Helhetens flytförmåga är testad IRL, och nyttiga erfarenheter kommer även från ett antal plurr på skridskor :p

Till skillnad från skridskoplurr vill jag dock inte ha ryggsäcken kvar på ryggen i strömt vatten, så jag öppnar, som alla andra, höftbältet och lossar på axelremmarna (använder inte bröstrem) för att vid behov komma loss - därav behovet av en fånglina för att inte helt tappa ryggsäcken. I bästa fall kan den omfamnas och hjälpa till som simboj.

Allt detta är, pinsamt nog, inte bara övningar och teorier - jag har, helt på grund av egen dumhet, lyckats bli kullvält i strömt vatten vid vad. Det ledde såklart också till en hel del tankar och slutsatser.

Att knyta sig fast i en tung och otymplig cykel låter ju precis så livsfarligt som det blev :(
Tack för förklaringen, jag skulle ändå skippa det vid vad i strömt vatten då det är risk att man dras med/hålls ned om det är riktigt strömt. En 20-kilos rygga som flyter med en vild jokk kan ge ett rätt hårt knyck. Kanske finns en fors nedanför, fast dom vaden borde man ju kanske inte göra ändå.
Jag vadar också med uppknäppta bälten men säkerheten ligger i att om jeg skulle förlora ryggan så har jag vandringskompisars utrustning tills vi tar oss till civilisationen.
Men kanske skulle man kunna fixa nån slags fångline anordning som fästs vid strandkant etc.
 
Vid en kurs i vida strömmande vad rekooenderades en lina över vadet, där de vadande krokade i sina ryggsäckar burna med ene axelrem under vadet. Då min vän författaren berättade om ett vad där han fallit, kört glasögonskammeln genom kinden och fick fotfäste 250 längre ne i jooken före en fors och då han hade ryggsäcken med sig gällde det bara att bli varm och torka allt igen.
Själv har jag alltid lyckats med mina vad men med tilltagande ålder försvinner styrka och smitighet§.
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg