Vad gör du för miljön?

Det här är ingen tävling utan en inspirationskälla för vad man kan göra för miljön. Jag gör följande:
1: Har stängt av mitt kylskåp och köper inga kylvaror.
2: Äger ingen bil, åker kollektivt och flyger inte. (Jag har en husbil för semesterbruk dock men den ska avvecklas).
3: Bor i en liten etta.
4: Har skaffat jobb i samma ort som bostaden för att kunna cykla till jobbet.
5: Källsorterar allt.
6: Tvättar mina kläder med tvättnötter (vet ej om det är optimalt ur miljösynpunkt men känns bra just nu).
7: Köper bara kvalitetsprodukter och har dem tills de inte längre går att använda/laga. Söker miljömärkta varor.
8: Är vegan.
9: Lagar min mat en gång per dygn i övrigt är min spis kall.
10: Köper mat som är odlad så nära min ort som möjligt och alltid ekologiskt om möjligt. Gärna på lösvikt. Har tagit bort lyxvaror som inte ger något direkt näringsvärde såsom läsk och godis.
11: Duschar så kort som det är nödvändigt och bor med sänkt innetemperatur.
12: Använder så lite artificiellt ljus som möjligt.
13: Har en bärbar dator som drar mindre energi.
 
Byter man ut en enda(!) glödlampa mot en lågenergilampa så sparar man in hela kostnaden för att byta till grön el (åtminstone i mitt eget fall - andra har nog högre elförbrukning, men ingen skulle bli fattig). Byter man flera lampor så sparar man lätt in kostnaden även för lampornas inköp.

Produktionen av ett kg nötkött ger samma klimatpåverkan som att köra en genomsnittsbil i 300 km sägs det. Jag försöker äta så lite kött som möjligt.
 
Produktionen av ett kg nötkött ger samma klimatpåverkan som att köra en genomsnittsbil i 300 km sägs det. Jag försöker äta så lite kött som möjligt.

kor är förädlat gräs, antingen äter man i gräsform eller köttform..

protein behöver man, svårt att få tag i högkvalitativs lokalproducerad protein i gräsform..
 
Som motvikt kan jag (gammal fältbiologare men numera vanlig konsumtionsslav) skriva mina bidrag, för att visa att "det är mänskligt att fela":

-Bytt alla glödlampor (utom en) mot lågenergi el lysrör
-Släcker alltid när jag inte är i rummet (utom datorn)
-Inga standby-prylar
-Håller 18-19gr inomhus
-Ingen bil (men när jag kan skaffar jag en, dock en liten, liten...)
-Tåg istf flyg
-Cyklar överallt, bor vägg i vägg m jobbet (är det verkligen bra?)
-Radio istf dagstidning
-Källsorterar allt, källsorterar t o m andras avfall (ibland) när nån t ex slängt en kasse tomglas i containern för plast
-Duschar, diskar etc m så små mängder vatten jag kan
-Ekologiska produkter/närproducerat i de flesta fall, ssk sånt som är kända miljöbovar/oetisk hantering (bananer, kaffe, ägg, kyckling). Äter sparsamt m kött o halv-/helfabrikat
-Aldrig vatten (läsk) på flaska (men öl och vin är OK!)
-Skriver sällan ut, arbetar så papperslöst det går

Störst på min minussida är att jag reser en del i jobbet (inom landet, buss oftast) och kanske ffa att jag konsumerar flitigt. Gillar snygga och bra grejer, helt enkelt. DET är inte resurssnålt, men svårt att värdera eftersom t ex ett par skor är en mer komplex produkt än en klase bananer... Dock bör jag säga att mycket kan återanvändas, t ex är det mesta av min friluftsutrustning köpt begagnad, och jag har aldrig problem m att prylarna går sönder.

Ja, kommer inte på nåt mer just nu. Tacksam för fler tips!
 
Inte mycket mer än att jag cyklar 4x1,5km till jobbet,i st f bil som de flesta väljer,och så har vi inte så varmt inne,hänger kläder i st f torktumlar.
Har sällan på motor/kupèvärmaren till bilen.
Sk sopsortering gör man,men vad ger den egentligen,förutom returglas/burkar?
Och så använder jag en del grejer länge,nöter på dom innan det är dags för nytt.
 
kor är förädlat gräs, antingen äter man i gräsform eller köttform..

protein behöver man, svårt att få tag i högkvalitativs lokalproducerad protein i gräsform..


Proteinbrist i Sverige är inte direkt vanligt. Och protein finns i andra grejer än kött, t ex bönor.

Kor är inte heller alltid förädlat gräs. På många håll får ju korna äta massor av kraftfoder av spannmål, blir dåliga i magen och pruttar ut metangas som är en kraftig växthusgas. Dessutom går väldiga arealer åt till att odla denna spannmål. Om vi åt odlade mat åt människor där istället så vore mycket vunnet. Energieffektiviteten blir löjligt dålig av att gå omvägen via kossa. Dessutom går det åt väldigt mycket vatten för att föda upp kossorna, och detta i områden som kommer att drabbas av vattenbrist efterhand som klimatförändingen fortskrider.

Kravmärkt kött kommer från kor som äter gräs, så utsläppen av växthusgaser är, såvitt jag vet, runt hälften mot kött från "pruttkossa".

Viltkött är ingen belastning för klimatet. Jag är sugen på rådjur.

Vi äter mer kött än vi behöver, och köttindustrin är en av de absolut största växthusbovarna. Slutsatsen borde vara uppenbar även för den som själv är bonde.
 
*Har sålt bilen och köpt en cyckel istället

* inga standby prylar

*egna tyg påsar när jag handlar

*lågenergi lampor

*treglas fönster

*bergvärme
 
*Kör så lite bil som möjligt och cyklar överallt, bilen används bara till fjällsresor
*Bergvärme
*Sorterar som folk gör mest

Jag är nog inte så naturmupp ändå, och det jag läst om nötkött här i den här tråden gör mej nog till miljöbov 30 mil bil per kg kött.. blir säkert 3000 mil från mitt matbord per år då..

//H
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg