Vad behövs för att slipa sin kniv?

Brödkniv med sågtandsblad

I en av YouTube-filmerna Niklas länkar till finns demo av användning av ett stavformat keramiskt bryne. Nån som testat?
Hittade detta på nätet http://www.interiora.se/Knivar/Kniv...&utm_medium=Affiliate&utm_campaign=Adtraction
Funkar rundfil?

Lasse Bergman har en sida med slip/bryningsråd. http://www.paddlingsnyaadress.com/verktyg/index.htm

Jag trivs med ett stort skridskobryne även för knivslipning. Mycket lättare att hålla samma vinkel om man jobbar mot ett långt bryne. 10 tums bryne är stor skillnad jämfört med ett 8 tums IMHO.

Här ett exempel på hur noggranna skridskofanatiker kan vara med sina brynen http://www.ellismethod.net/files/Tips/Jan10.html

Thure
 
Av samma orsak är 700 mm våtsten lättare att slipa på än liten på slipmaskinen.
Men begränsingarna blir mest beroende på hur rymligt hobbyrum man har. YMMV
 
De flesta vattenkylda slipsystem, som t ex Tormek, Kirunaslipen eller Jet lider av ett och samma fel. Nämligen att själva jiggen är i vägen för riktigt snäva vinklar. För att kringgå problemet så måste man köra på frihand. Eftersom man lika gärna kan köra på frihand genom att använda vanliga stenar så kan man diskutera dessa systems prisvärdhet.

Jag gjorde mig av med både Tormeken och Kirunaslipen. Har nu endast Mado Superschliff kvar. Den fixar de grövsta omprofileringar. Svårigheten är att veta när man skall sluta. Det blir gärna att man avlägsnar alldeles för mycket metall.

Vad jag vill ha sagt med allt detta är att jag på senare tid gått över till frihandslipning. T o m reprofileringar fixar jag genom en kombination av billiga diamantbrynen från Lidl i kombination med finare brynen och strigling som avslutning.

Själva tekniken går ut på att först ta bort så mycket metall att man får fram en arbets-slipfas. Därefter kör man av naturliga skäl på finare och finare brynen. Den gängse metoden är att ca dubbla strävheten. En vanlig spridning brukar vara: 240, 600, 1200 och 3000. Vill man ha en högglanspolerad egg så kör man kanske på 4-8K och avslutar med strigling på läderrem mättad med någon typ av pasta eller aerosol, gärna under sub-micron-nivå (tusendelars mm).

Vill man slippa allt detta som jag har beskrivit så köper man en Spyderco Sharpmaker och nöjer sig med det resultat som systemet ger ;).

~Paul~
 
Ja, om man ska försöka utgå efter ett behov, så är det väl det faktum att jag inte direkt kör med dyra knivar men att jag heller aldrig slipat dem. Kan/vill inte lägga ut så mycket pengar på det här området, men hellre få en kunskap, även om inte resultatet blir perfekt. Det i princip enda jag gör med knivarna just nu är tälja/spänta och jag antar att jag inte behöver lyckas perfekt.
800 kronor känns då lite saftigt och som jag förstått det säljer t.ex. jula enklare brynen som kanske duger att lära sig på? Enklare att lägga pengar på kvalité senare när man vet vad man vill också. :)

Dessa två såg jag länkas:
http://www.jula.se/diamantbrynstal-diamond-189340
http://www.jula.se/diamantbrynstalset-3-delar-122000

Jag antar att det krävs att man kan sätta fast dessa på något sätt, men krävs det i övrigt så mycket mer för en hyfsad skärpa?

Sedan äger jag en keramisk (antar jag att det är) stav, kanske kan börja med den helt enkelt? Som sagt är det snarare att lära mig än att få en perfekt egg som är huvudsaken. :)
 
1. 800 kronor känns då lite saftigt

2. som jag förstått det säljer t.ex. jula enklare brynen som kanske duger att lära sig på? Enklare att lägga pengar på kvalité senare när man vet vad man vill också. :)

Dessa två såg jag länkas:
http://www.jula.se/diamantbrynstal-diamond-189340
http://www.jula.se/diamantbrynstalset-3-delar-122000

3. Jag antar att det krävs att man kan sätta fast dessa på något sätt, men krävs det i övrigt så mycket mer för en hyfsad skärpa?

4. Sedan äger jag en keramisk (antar jag att det är) stav, kanske kan börja med den helt enkelt?
1. Det är jäkligt billigt med tanke på konkurrensen, effektiviteten och kvalitén. Du kan inte få så mycket billigare och bättre än Spyderco Sharpmaker.

2. Visst kan du lära dig frihandbryning på billliga brynen. Sharpmakern underlättar dock när det gäller att hålla en koncis vinkel. Det är detta som är svårt för nybörjaren.

De brynen du länkar till är rätt OK för grövre bryning men för att få en jämnare och finare egg så behöver du något med mindre strävhet. Dessa brynen är som att ta till storsläggan men glömma snickarhammaren hemma.

3. Det räcker med att fukta en Wettextrasa och lägga brynet på. Då glider det inte iväg.

4. Dessa stavars primära syfte är att räta ut eggen. De är i och för sig finkorniga men personligen skulle jag inte använda dem till att bryna eggen eftersom det är svårt att hålla en exakt vinkel.

~Paul~
 
Då har man i alla fall lite kött på benen. Antar att man genom Sharpmakern i förlängningen kommer få åtminstone lita känsla för vinkel o.s.v?
Får väl se vad man investerar i!
 
Jag har en Spyderco Sharpmaker. Lätt att använda och komma igång med. Har fått utmärkta resultat från första gången jag använde den. Rekommenderas!
 
Hur länge så att säga håller den? Är det en evighetsmaskin eller räcker den bara för ett visst antal knivslipningar?
 
Hur länge så att säga håller den? Är det en evighetsmaskin eller räcker den bara för ett visst antal knivslipningar?
Alla brynen slits. De känsligaste är de s k janats, dvs japanska naturstenar. I det här fallet handlar det dock om keramik.

Keramik är näst efter safir och diamant bland de hårdaste ämnena. Jag har haft S-makern sedan 1996 och slipat tusentals knivar, samt till och med reprofilerat på omständig väg säkert 200 stycken. Brynet är i stort sett intakt.

~Paul~
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg