SÅ svårt är det ju (väl?) inte att förklara vad som är primär- respektive sekundäregg, visa typiska exempel på clip/drop/trailing point och olika slipfaser. Inte i alla detaljer givetvis, men nog för att läsaren ska förstå skillnaden.
Återigen. Ett på pappret enkelt ord är inte så enkelt när man börjar fördjupa sig i det. För skojs skull kan vi ta ditt exempel och förklara ordet
primäregg.
Till att börja med så betyder primäregg olika saker om man lever i USA, Japan eller Sverige och har med knivens urpsungliga utseende att göra, dvs vilken typ av egg den hade när den lämnade fabriken.
Primäregg betyder i vårt land den första eggen längst ut på bladet, dvs den delen som kommer först i kontakt med det skurna materialet.
Ett exempel. Om vi tar en skandinavisk slipfas så skall den av tradition ha en sabelslipad egg med ca 22 graders lutning och omfatta något mer än tredjedelen av bladets bredd från eggens yttersta punkt räknat. Denna slipfas skall vara slipad ända ner till eggens yttersta punkt utan några som helst avbrott. Detta är det genuina skandinaviska slipsättet och är en typ av flatslipning.
Efter ett tag blir den här kniven slö. Vad gör man då? Det finns minst två olika sätt:
1. Du fortsätter att slipa kniven på det sättet den är slipad från fabriken, dvs du följer ursprungsslipfasens hela profil/bredd.
2. Du skapar en ny egg i toppen av den 22 gradiga ursprungsslipfasen. Vad heter då den här nya eggen?? Jo, primäregg om du bor i Sverige och sekundäregg om du framlever dina dagar i USA!!
Varför resonerar jänkarna såhär? Jo, för att denna har slipats fram ovanpå originalslipfasen som ju odiskutabelt befann sig på kniven först.
I vårt land tänker vi i andra banor och utgår från geometriskt läge. Det vill säga; eftersom den nya eggen befinner sig längst ut på bladet så kallas den för primäregg. Materialet att skära kommer ju kontakt med denna del av eggen allra först. Den från början skandinaviska slipfasen har med en gång blivit försedd med en primär- och sekundäregg och är en avart på sabelslipning! Förvirrande
?
Det går förstås att krångla till det ännu mer. Till exempel så kallar vi en nypålagd egg med upp till 0,3 mm för microegg och inte en ny primäregg. Så gör även jänkarna. Om man nu skulle överskrida bredden på microeggen så har man de facto skapat en tertiäregg
.
Här har jag endast skrapat på ytan. Jag skulle kunna fortsätta sida upp och sida ner i försök att föklara det här med slipfaser. Bara de japanska dito skulle kräva åtskillig bandbredd i anspråk.
Så du kanske förstår oviljan i att behöva förklara även de lättaste termerna på ett begripligt sätt utan att behöva lägga resten av året 2011 på det...
~Paul~