Utvärdering av Friluftskartan Pro

Finns det något som är bra?

Intressant att läsa dina erfarnheter Per.

Mycket verkar ju vara trist upprepning av nackdelarna med den gamla men vad finns det som är bättre än Friluftskartan?

Hur ter sig utseendet på kartan på datorn?

Finns grön färg för skog med som på grönsaksbladet?

Kan du trycka ut ett kartblad på skrivare och använda med någon behållning att navigera efter?

Thure
 
Frågan har ställts om det är Garmins kartformat (vilket åtminstone delvis är känt - se (www.sourceforge.net, sök img-format)) som är orsaken till egendomligheterna. Det tror jag inte.

Problemet är de parametrar som används när källdata ska in i kartfilsgeneratorn eller vad man nu ska kalla deras stånkande och pustande "map generation engine".

Stod det VATTENDRAG har man direkt tagit in detaljtypsbeteckningen från lantmäteriets källdatafil för där står vattendrag på varje blå rännil, vilket naturligtvis inte innebär att det ska återges i text, framför allt inte statiskt.

Men nu står det FlOD vilket naturligtvis är en svensk översättning av Garmins objektnamn för ett vattendrag, dvs River. Samma sak med de övrig som nämnts.

Varför har man nu valt FLOD som översättning när det mer generella vattendrag faktiskt är bättre? Det beror enligt min mening på att översättningarna inte har skett med beaktande av sammanhanget. Sådant förekommer vilket jag vet som varit frilansande översättare åt Exportföreningen. Möjligen har jobbet lagts ut externt eller på en medarbetare som inte haft inblick i arbetet. Inte heller är detta något unikt för den svenska kartan; fransmännen undrar hur man kan komma på att visa ordet "Sillage" dynamiskt för trail i betydelsen spår av någon som gått i t ex i gräset istället för "Sentier" som är trail i betydelsen hiking trail/stig. Sillage får man fram om man slår upp trail i ordboken men det är inte det rätta i sammanhanget, lika lite som FLOD. I den äldre belgiska topon heter trail sentier vilket svarar mot källdata.

Konturlinje heter naturligtvis contour line i Garmins interna termatologi. Ab för Air force base som Anders påpekar ovan är inget fynd ur den svenska listan över detaljtypsnamn utan återigen Garmins egen. (Kan dom ha kört med en engelskspråkig källdatafil?? Levererar LM det? KAn någon med tillgång till källdata berätta vad som kan föranleda beteckningen air force base för tex Barkaby. Fastighetskartan visar bara flygplats.

Så problemet med att labels ur källdata visades löstes genom att man istället lagt in Garmins interna objektlabels i en översättning som inte beaktat sammanhanghet.

Då kan det ju också bli lite svårt att få med namn på öar, sjöar och fjärdar. Hellre klämma dit en Garminlabel som Sjö (lake) så slipper man strul när polygoner försedda med egennamn i källdata inte överensstämmer med de polygoner som kartmotorn (sportmanships benämning) upprättar.

Kanske ligger felet i kartgenereringen (mua labels) här: Att linjer och ytor inte hanteras kongruent med källdata. I så fall är det brister i Garmins implementering av ESRI-filer i kartmotorn.

De felande åäö-prickarna vid viss zoomnivå kan möjligen bero på att filerna i detta skikt åsatts fel språkkodning.

Sammanfattningsvis: Det går att göra utmärkta vektoriserade topografiska kartor i Garmins img format, de brister vi påpekar har mycket litet med img-formatet i sig att göra. Men den metod Garmin använder för att hantera källdata vid framställning av topokartor ur är undermålig och - ursäkta en amatör - detta på ett viss som vittnar om gravt bristande professionalitet hos de produktansvariga. Det slutliga ansvaret måste givetvis vila på VD (styrelsen kan vi väl lämna därhän i ett litet familjeägt bolag). Det är positivt att Sportmanship har tagit upp terrängkartan men över denna har man spillt ut en enorm skönhetsfläck som förtar intrycket.

Hum, undrar om styrelsen skulle vara intresserad av en användarrecension:)
[Ändrat av jonasolof 2006-02-11 kl 22:47]
 
Flygfält

Fritt ur minnet: Jag har för mig att Lantmäteriets databaser har (minst) tre olika klasser för start/landningsbanor:

- Trafikflygplats, civilt flyg
- Sportflygfält för motor/segelflyg
- Militärt flygfält/bas

På Vägkartan går det att hitta alla varianterna.

Om Barkarbyfältet är klassat som militärt måste det skett något misstag. Vägkartan redovisar fältet som ett sportflygfält, vilket stämmer med min egen minnesbild.

/torbjörn
 
Mer om utsättning av namn: I den mån gamla friluftskartan tar upp namn på sjöar sä är det som en statisk label i den grovt tecknade polygon om ingår i områdets baskarta. Vättern är en polygon, i område tio förefaller Vänern vara den enda som tecknats med flera polygoner. Zoomar man in eller ändrar detaljinställningen uppåt försvinner sjönamnen då detaljkartan framträder.

Vidare så saknar områdets baskarta åäö. Malmo står och sedan byter det till Malmö i detaljkartan. I MapEdit Map properties visas att copyright till områdets baskarta innehas av Garmin Corporation medan detaljkartorna förutom Garmin också har Sportmanship.

Den enkla regeln har således varit att namn på sjöar endast sätts ut om de är så stora att de tas upp på baskartan men då utan svensk språkkodning. Det är faktiskt bättre i vägkartan City Select. Där stavas namn korrekt både i bas-och detaljkarta. Dessutom är sjöarna namngivna även på detaljkartans nivå, förmodligen med en polygonlabel.

Att använda Garmins egna data för den topografiska kartan var kanske för krångligt.

Redan om man ser till språkhanteringen är det arrogant av Garmin och nonchalant av Sportmanship att marknadsföra en så undermålig kartografisk produkt.

Problemet med att sätta ut namn i den topografiska kartan i lägre nivåer är att det fungerar dåligt att göra det som polygonlabels, detta eftersom en sjö kan bestå av många polygoner i låga nivåer och polygonerna dessutom kan splittras vid kompilering av filerna. Man kan sätta ut en label med tilde ~ efter och då kommer den att visas när man för markören över området. Utan att vara väl insatt tror jag att att det är bättre att sätta ut namn på småsjöar, fjärdar osv förankrade till punkter.

P.S. Även frågan om Barkaby air (force) base hänger samman med att baskartan är Garmins eget material.
Baskartan för området visar BARKARBY AB (small airport) i gamla Friluftskartan. Frågan är om de brytt sig om att uppdatera baskartan i och med den nya versionen av Friluftskartan.

P.S.S 1974 lades flottiljen ned enligt länken.
[Ändrat av jonasolof 2006-02-12 kl 10:59]
 
Folbollsplaner

Hittade nyss att alla ”fotbollsplaner” heter ”folbollsplaner” åtminstone på 11GSO Västerås

Pinsamt men sant.

Per Brune
 
Om inte Sportmanship skärper sin QC och erbjuder fria uppgraderingar av friluftskartan så kommer de att sänka sig själva inom outdoorbranschen. Det finns ju bra topokartor för andra områden.
[Ändrat av fredl 2006-02-12 kl 12:30]
 
Re: Folbollsplaner

Brune; sa:
Hittade nyss att alla ”fotbollsplaner” heter ”folbollsplaner” åtminstone på 11GSO Västerås

Pinsamt men sant.

Per Brune

Det står faktiskt "Folbollsplaner" även i Götalandsdelen på alla Fotbollsplaner som jag sett
Mycket pinsamt med sådana stavfel. Är katan inte korrekturläst?
 
Re: Finns det något som är bra?

thureb; sa:
Intressant att läsa dina erfarnheter Per.

Mycket verkar ju vara trist upprepning av nackdelarna med den gamla men vad finns det som är bättre än Friluftskartan?

Hur ter sig utseendet på kartan på datorn?

Finns grön färg för skog med som på grönsaksbladet?

Kan du trycka ut ett kartblad på skrivare och använda med någon behållning att navigera efter?

Thure
Jag har avvecklat min färgskrivare, men på bildskärmen (datorn) är många saker tydligare med Mapedit än med Mapsource.

Men Mapedit skriver ut texten ”HUS” vid varenda hussymbol. Så det blir väldigt grötigt där det finns många hus med på kartan. Där det är riktigt många hus (i naturen) finns inte enstaka hus med och där blir det bättre.

En sak som är bra på Friluftskartan Pro som syns med Mapedit är ”Diffus strandlinje” och ”Sankmark”. Där begriper man att det är vass och det inte går att komma iland med kajaken. Och väldigt svårforcerat på vintern.

”Diffus strandlinje” och ”sankmark” syns som dynamiska attribut på GPSen.

Thure: Om du har kvar din Legend med 8 MB minne så räcker nog inte detta för en dagstur på skridsko med din åkkapacitet. Motsvarande 5 st grönsaksblad och du har fyllt minnet på 8 MB


Per
 
Nu har jag fått lite att titta på.

Baskartan är samma så vitt jag kan se för FriPro som för Fri.

(Per, du kan påpeka att Lidingö ligger i Nacka enlitg Garmins baskarta, som dock mest liknar ett misslyckat origamiförsök).

I gamla Fri förekom husblaffan 0x6402 medlabel gårdsnamn för att sätta ut namnet på en i källdata namngiven ensamliggande gård, detta tillsammans med hus 0x6100 med label HUS.

I FriPro har de namngivna ensamliggande gårdarna fortfarande kvar 0x6100 med label hus men namnet är nu knutet till en liten punkt "Settlement 2-5k" vilket förmodligen har att göra med vid vilken skalnivå namnnet ska synas.

i Fripro anges gårdar utan namn med 0x6100 och label GÅRD. (Så såg det inte ut på förhandsbilderna och jag tror att dom har ändrat detta. I Mapsource är 0x6100 svart romb, 0x6402 liten blå punkt. Vid "Gård" stod liten blå punkt i förhandsbilderna, alltså troligen 0x6402).

Eftersom husblaffan inte längre används för namnsättning har den fått använding som symbol för större byggnad t ex med label SLOTT. Man kan ju tycka att dom stället kunde ha satt ut namnet på slottet FULLERÖ som fins med i källdata. Nmnet återfinns endast i Fullerö strand och Fullerö brygga. Detta är dålig kartografi.

För att skog ska bli grön och inte rastrerad i Mapsource har man bytt till polygonen 0x0015 (National Park), dock med den statiska labeln SKOG. Det hade gått att göra labeln dynamisk med tilde.

Trail får heta Vandringsled där stig hade varit adekvatare. Varje stig är inte en vandringsled.

En lustig nyhet är symbolen för krater 0x6608. Den kan användas för PLANTSKOLA men också för GRAVRÖSE trots att det finns en symbol för fornlämning. Vidare används krater för att som punkt för platsnamn som SJÖBOUDDEN. Rätt löjligt, det finns neutrala punkter för ändamålet i objektrepertoaren. Också Golfbana får finna sig utmärkt med krater...

En del namn på vikar finns utsatta och då förankrade i symbolen för sjö 0x650d, tex SJÖBOVIKEN. Öars namn står med kraterobjektet. Söder Västerås står mycket namn både på öar och på delar av vatten (Ridöfjärden, Mälaren)

I mapedit finner jag inte FLOD utsatt för små vattendrag, labeln är tom. Står det verkligen flod i Mapsouce?

Väster om Fullerö (sv Västerås) finns ett flertal små hyggen utsatta på FriPro. Dessa uppgifter finns inte med i Fastighetskartan över samma område och inte heller i terrängkartan - däremot stämmer hyggena med vad som finns utsatt på skogskartan - Skogens pärlor. Så här var det mer info än vad som ges i lantmäteriets terränkarta och fastighetskarta. Hur länge är ett hygge ett hygge enigt kartografen?

En del konstigheter men i alla fall bättre än den gamla kartan.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
davst Friluftskartan Pro går ej längre att låsa upp Navigering 11
Bjagel Friluftskartan v5 Navigering 18
Tundraman Friluftskartan ny gps Navigering 6
niking Friluftskartan pro V4 Navigering 50
C.Frank Friluftskartan V.3 & Basecamp Navigering 8
ÄventyrsUffe Nya friluftskartan prime v2 i gammal astro? Navigering 6
fowwe Dålig visning av Friluftskartan Prime? Navigering 6
tekman Ändra i Friluftskartan Prime Navigering 4
tekman Garmin Friluftskartan Pro V3? Navigering 32
frarol Garmin 60CSx och friluftskartan på minneskort Navigering 3
mj4x4 Friluftskartan Pro V2 i en Garmin GPSMAP 421/521 Navigering 0
Muminmamman64 Garmin Oregon 300 och Friluftskartan Pro Navigering 3
Joakim.e Friluftskartan Pro Navigering 2
AndersSupertramp Fjällkartan, friluftskartan till Android Navigering 39
Häika friluftskartan pro till fler datorer? Navigering 5
375hh Vad är skillnaden i Friluftskartan Pro V2 Navigering 1
badpitt Nya friluftskartan Pro V2 Navigering 86
jasy Vem blir först att prova Friluftskartan Prime? Navigering 1
altis Friluftskartan pro Navigering 1
Joakim.e Friluftskartan pro - fel färger Navigering 3
henkywallmark Friluftskartan Prime Navigering 1
niking Garmin Friluftskartan Prime Navigering 23
Olydia.se Skapa djupkurvor på friluftskartan Navigering 1
merik Fjällkartan, friluftskartan till iPhone Navigering 26
Etux MapSource förvanskar Friluftskartan Pro Navigering 4
jumbo Friluftskartan Pro Navigering 4
Scalarius Colorado 300, Friluftskartan, Mapsource Navigering 3
nkj mapedit problem i friluftskartan pro Navigering 6
Mineral Explorer Konstig kartskarv i Friluftskartan Pro Navigering 3
Peaches74 Garmin Colorado friluftskartan Pro Navigering 8
forslund friluftskartan pro idag Navigering 14
MorganN Friluftskartan Pro - tom skiva Navigering 2
Mackan73 Kompabilitet GPSMAP 525 och Friluftskartan Navigering 2
holsson Friluftskartan Pro igen Navigering 8
Otto Støver Problem med Friluftskartan Pro Navigering 22
Tobias_P Garmin Nuvi 200 och Friluftskartan Navigering 4
Kjelle73 Friluftskartan, kartor uppdaterade när? Navigering 4
Brune Mapedit kan inte längre öppna Friluftskartan Pro Navigering 8
carro1976 Friluftskartan Navigering 1
HMR Friluftskartan Pro för Offroad MC Navigering 0
kullahagen Nybörjarfråga: Vad skiljer Friliftskartan från Friluftskartan Pro? Navigering 8
Hawklord Friluftskartan - Kan inte låsa upp kartor Navigering 3
Bam054 Friluftskartan på minneskort? Navigering 0
Teknikarv Hur uppdaterad är Friluftskartan Pro? Navigering 11
RedBreather Friluftskartan Pro Götaland... Navigering 1
lill-fredde Friluftskartan eller liknande till Mobiltelefon-GPS Navigering 13
Kincop Friluftskartan vs City Navigator? Navigering 3
MatteBE Friluftskartan täckning Kebnekaise Navigering 2
Finnwoodman Ändra färg på vägar i Friluftskartan Navigering 1
trofast Friluftskartan pro till Magellan RoadMate 2200T Navigering 2

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg