vill inte låta dryg men det e ändå deras levebröd och de "tjänar" ju på sina utryckningar. Om ingen larmade dem skulle flera kanske förlora jobben, så jag tycker man får se den subjektiva sidan också. Skulle förvåna mig om de själva tyckte de åkte på för många "onödiga" larm och att de egentligen borde skära ner på verksamheten som ju blir kontentan
Majoriteten av de som är med i fjällräddningen är inte anställda av fjällräddningen, det är bergsguider i området, folk som jobbar inom räddningstjänsten och delar av försvaret, polisen och sjöfartsverket samt civilt anställda som ställer upp och lämnar andra anställningar för utryckning.
När ett larm skickas från polisen som ansvarar för fjällräddningen går det ut till alla i det område som räddningen berör, de som kan åka och ställa upp gör det, de som inte kan gör det inte.
Jag skulle gissa att alla får en ersättning för förlorad arbetsinkomst när de lämnar sitt ordinarie arbete. Resten av det som står ovan vet jag då jag arbetat nära fjällräddningen de senaste två åren.
Så att de skulle säga att alla utryckningar är viktiga med anledning att de vill ha ersättning för det skulle jag verkligen inte tro, inte de jag arbetat med iallafall.
De som är med i fjällräddningen, iallafall de som verkar i området runt Kiruna tränar regelbundet flertalet gånger per år i alla möjliga väder. De tränar firning, navigering, olika sökmetoder, firning med helikopter, klättring och framkomst på skoter och skidor.
Detta är otroligt kompetenta personer med stor fjällvana och alpin vana.
När det gäller om en utryckning skall ske eller inte så är det ett beslut som fattas av polisen. Då vi i Sverige idag har en räddningstjänst som är finansierad av skattemedel så kommer fjällräddning vara "kostnadsfri" för den som behöver det.
Då jag själv verkat i fjällterräng så vet jag också att polisen nekar räddning i vissa fall och hänvisar till privata helikopterbolag t.ex. vid ont i knät på väg ner från Kebnekaise etc så får man boka en privat helikopter och ta sig till ett ställe där den kan landa.
Har du däremot fallit och skadat dig så är risken större att du själv inte kan ta dig till ett ställe där helikopter kan landa och därför larmas fjällräddningen in, jag vet inte om du hjälpt någon som skadat sig och behövt bära eller stödja personen någon kilometer för att hitta en lämplig landningsplats.
Precis som sjöräddningen som hellre åker ut och hämtar en trött person på en ö som paddlat lite långt när ovädret är på väg in för att minska risken för en svårare och mer osäker räddning vid senare tillfälle så åker även fjällräddningen ut för att minska dessa risker, när vädret börjar bli dåligt minskar sikten och ett sök kan bli helt omöjligt.
Om det är så att vi har ett intresse av att diskutera finansiering av fjällräddning och annan räddningspersonal så tycker jag att vi kan skapa en ny tråd för detta, vi behöver inte lyfta upp det i en tråd som handlar om en specifik räddning under Säkerhet och Räddning.
Edit: Särskilt eftersom detta verkar vilja diskuteras varje gång det har varit en fjällräddning...
Senast ändrad: