Torkad mat från 1985

Halaj!

Själv blir jag inte alls imponerad av dina fina ord, och orkar inte söka på dem heller.

Men om vi nu tar markkontakt igen istället:
Klarar maten de tre proven: titta, lukta och smaka så är den ok!

TA du och googla på lite fina ord. Kortversionen är att dina tester är inte alltid tillräckliga. Din kropp kan fara illa utan att du fattar varför.
 
Halaj!

Själv blir jag inte alls imponerad av dina fina ord, och orkar inte söka på dem heller.

Men om vi nu tar markkontakt igen istället:
Klarar maten de tre proven: titta, lukta och smaka så är den ok!
Oftast, för att inte säga alltid, är maten fortfarande ätbar fast den inte klarar alla tre proven med glans.

Själv skiter jag blankt i bäst-före-datum på mat och använder mina organ istället för att avgöra matens kvalite och hittills har jag aldrig blivit magsjuk av hemmalagad mat. Bara när jag har ätit ute på lokal.

//T

Med den attityden spelar ett streck till i Darwin awards ingen roll alls.
 
Halaj!

Min inställning har alltid varit att kommer det inget syre till så håller mat hur länge som helst.
Men fetts härskningsprocess verkar anaerob?
På min expedition in i flemingsbergsskogen förra helgen hade jag med mig en förpackning bacon som säkert var två år gammal.
Den luktade rätt illa, men eftersom jag inte hade annan mat käkade jag upp det ändå, tillsammans med lika gammalt pulvermos. Blev inte dålig.
Skvätte och sprätte långt upp på tältväggarna gjorde det också, med följd att hela tältet stinker härsket baconflott och går nu ett varv i tvättmaskinen.

//T
 
Just övertron på att påsmat som lämnat gruppförpackning i konservburk håller sig syrefri är oroande.
Tunn plast och metallfolio är ingen garanti, bara ett försök att.
 
Innehåller

maten kött eller fett så kan den bli oätbar p g a dålig smak men inte direkt giftig. Mögelgifter borde det vara rätt liten risk för i en frystorkad maträtt om den har ett intakt emballage. Botullinum toxin tillverkas av en bakterie som växer i kött och charkuteriprodukter. Risken att den skulle ställa till det i kronans frystorkade rätter är sannolikt liten med intakt emballage.

Vet du nått om hur påsarna har förvarats?

Jag skulle hur som helst betrakta den aktuella maten från 80-talet som väldigt mycket nödfoder.

Thure
 
Halaj!

Min inställning har alltid varit att kommer det inget syre till så håller mat hur länge som helst.
Men fetts härskningsprocess verkar anaerob?
På min expedition in i flemingsbergsskogen förra helgen hade jag med mig en förpackning bacon som säkert var två år gammal.
Den luktade rätt illa, men eftersom jag inte hade annan mat käkade jag upp det ändå, tillsammans med lika gammalt pulvermos. Blev inte dålig.
Skvätte och sprätte långt upp på tältväggarna gjorde det också, med följd att hela tältet stinker härsket baconflott och går nu ett varv i tvättmaskinen.

//T

Även de flesta Bacillus arter (t ex Bacillus cereus) kan väcxa utan syre och alla Clostridium arter växer bara utan syre. De är dessutom sporbildare och sporerna överlever 100-tals år vilande och överlever kokning. Torra livsmedel är normalt säkra, om de verkligen varit torra hela tiden.
 
Halaj!

Min inställning har alltid varit att kommer det inget syre till så håller mat hur länge som helst.
Men fetts härskningsprocess verkar anaerob?
På min expedition in i flemingsbergsskogen förra helgen hade jag med mig en förpackning bacon som säkert var två år gammal.
Den luktade rätt illa, men eftersom jag inte hade annan mat käkade jag upp det ändå, tillsammans med lika gammalt pulvermos. Blev inte dålig.
Skvätte och sprätte långt upp på tältväggarna gjorde det också, med följd att hela tältet stinker härsket baconflott och går nu ett varv i tvättmaskinen.

//T

Du kommer nog säga annat när du har blivit matförgiftad. Själv brukar jag inte vara så nogrann m efter en rabarbersaftförgiftning så har jag iaf lärt mig att saker o ting som luktar o smakar gott kan göra en riktigt dålig. Jag skulle nog inte ta m så gammal mat ut i fält. Hemmavid chansar jag lite mer, där är konsekvenserna inte lika jobbiga.
 
Härskningsprocessen

Finns två sätt för fett att härskna:
http://skoltips.wordpress.com/2008/04/16/fetter/

Antingen via enzymer eller i kontakt med syre på något sätt. Länge sen jag läste organisk kemi och fick det förklarat men gissar att det finns en hel del tillgängligt syre i köttet som kan "användas" för härskningen. Det bör det göra med tanke på att kött i en påse ifrysen härsknar.

Frystorkning, precis som andra torkmetoder, tar bort vattnet vilket gör att mikroorganismer inte kan leva i det torkade livsmedlet. Ett exempel är honung. Då stannar den biologiska aktiviteten upp . Däremot inte den kemiska härskningsprocessen. Därför som fett kött håller sämre än fettsnålt när det är torkat.

Sen är ju alltid frågan hur länge förpackningen håller. Är den inte tät så..

Har du öppnat ett paket? Intressant att höra hur det verkligen ligger till.
 
Fick tag på ett par burkar med frystorkad köttfärsmix sen 85 (2kilos konservburkar). Har haft med köttfärsen på två olika vinterturer nu där vi är flera stycken som har ätit av den utan att bli sjuka. Smakar helt okej gör den också! Även om en del har varit lite skeptiska emot att äta mat som är äldre än de själva...
 
Mat som är för gammal skulle jag nog inte ta med på långturen som jag planerat ett tag med dyra resor o.s.v. Till helgturen skulle det fungera. Jag har själv ett lager med frystorkat som är något gammal, dock inte 27 år :)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
Humran Utvärdering av torkad mat Friluftsmat 0
Linda D Blötläggning av torkad mat Friluftsmat 6
apanna Torkad mat till barn Friluftsmat 4
Mi Torkad mat på postorder Friluftsmat 0
PaulPersson Förvaring av torkad mat under vandringen Friluftsmat 6
T.Setterborg "torkad" mat...? Friluftsmat 15
puttepatrik77 torkad mat, Friluftsmat 11
humbug Fett i torkad mat? Friluftsmat 7
Kvantmekanikern Billigt och bra alternativ till torkad mat? Friluftsmat 3
Jätte Micke Torkad mat, hur? :-) Friluftsmat 27
pebu Receptförslag torkad mat Friluftsmat 5
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
millimeter Torkad svamp Friluftsmat 40
peter1959 Torkad kycklingfilebitar ? Friluftsmat 18
mipert Torkad maskrosrot kostar 560 kronor / kg Friluftsmat 4
päeng torkad renbog Friluftsmat 6
Kamvandrare me´skavssår Recept på suovas - rökt, saltad renstek...och torkad Friluftsmat 0
Boel Olin Torkad quorn i bitar? Friluftsmat 10
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
jharmala Russin eller torkad frukt som vandrargodis? Friluftsmat 36
lejon Efterlysning-recept på torkad köttfärs! Friluftsmat 7
-Patric- torkad kölling Friluftsmat 7
O torkad fisk Friluftsmat 3
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
jessie torkad frukt Friluftsmat 2
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg