Det där med att lägga ner prylarna i kokande vatten har jag hört förr. Men jag förstår inte vad som utgör skillnaden. Sen ligger ju potatisarna där i kokande vatten i en 20 minuter lik börbannat. Vet du? Du skrev om örter att andra ämnen kan lösas ut, men man man får ju känslan att det ska vara allmänt bättre att koka upp vattnet först, t.ex. att C skulle bevaras i högre grad.Torkning och kokning förstör vitamin C och övriga vattenlösliga vitaminer. Frystorkning är en bättre metod för att behålla vitaminer. Men i många fall sätter man till vitaminer efter processen. Tex nyponsoppa-pulver.'
Källman har i sin doktorsavhandling visat på hur vitamin C minskar i bla tallbarr minskar med torkning och kokning. Ska man koka ska man först koka upp vattnet och därefter lägga i barr eller andra växtdelar. Tex potatis. Potatis har inget högt innehåll av vitamin C (ca 10mg/100 g fw) men i och med att potatis är en mängdföda och därmed ett viktigt C-vitamin intag (åtminstone förr!). Riktiga kockar mfl poängterar alltid att först koka upp vatten innan grönsaker läggs i. I medicinalväxtsammanhang så kan i vissa fall ett uppkok från kallt vatten till kokning lösa ut andra ämnen än om man lägger växten ikokande vatten.
Näring i mat efter torkning osv
- Trådstartare Snödrivan
- Start datum
Liknande trådar
Liknande trådar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!)
- Börjat av joanna
- Svar: 58
-
-
-
-
-