Näring i mat efter torkning osv

Torkning och kokning förstör vitamin C och övriga vattenlösliga vitaminer. Frystorkning är en bättre metod för att behålla vitaminer. Men i många fall sätter man till vitaminer efter processen. Tex nyponsoppa-pulver.'
Källman har i sin doktorsavhandling visat på hur vitamin C minskar i bla tallbarr minskar med torkning och kokning. Ska man koka ska man först koka upp vattnet och därefter lägga i barr eller andra växtdelar. Tex potatis. Potatis har inget högt innehåll av vitamin C (ca 10mg/100 g fw) men i och med att potatis är en mängdföda och därmed ett viktigt C-vitamin intag (åtminstone förr!). Riktiga kockar mfl poängterar alltid att först koka upp vatten innan grönsaker läggs i. I medicinalväxtsammanhang så kan i vissa fall ett uppkok från kallt vatten till kokning lösa ut andra ämnen än om man lägger växten ikokande vatten.
Det där med att lägga ner prylarna i kokande vatten har jag hört förr. Men jag förstår inte vad som utgör skillnaden. Sen ligger ju potatisarna där i kokande vatten i en 20 minuter lik börbannat. Vet du? Du skrev om örter att andra ämnen kan lösas ut, men man man får ju känslan att det ska vara allmänt bättre att koka upp vattnet först, t.ex. att C skulle bevaras i högre grad.
 
Med betoning på lite. Torkning har ju använts som konserveringsmetod i hundratals, om inte tusentals, år. Och jag har i alla fall inte läst nåt om befolkningar som fått näringsbrist av att äta torkad mat.

Jag tror ju som sagt var inte att nån annan konserveringsmetod är bättre, så alternativet är väl då att låta bli att konservera och enbart äta färskt.
När det gäller vattenlösliga vitaminer finns klart bättre metoder. T.o.m. sylt med socker är bättre.

Förr hade de ju också andra möjligheter att förvara saker svalt över vintern än vad vi har, jordkällare o.s.v. Inte tror jag de torkade särkilt mycket, var väl säd, ärtor/bönor, örter och hårdbröd. Rotfrukter och äpplen kunde man förvara svalt så de stod sig, en möjlighet få har i dag. Så jorde vi med vinteräpplen i min barndom (sent 50- och tidigt 60-tal). Äpplena slogs in fint i tidningspapper och las i korgar som bubbades upp på kallvinden. Sen njöt man av juläpplen i december.
 
Det där med att lägga ner prylarna i kokande vatten har jag hört förr. Men jag förstår inte vad som utgör skillnaden. Sen ligger ju potatisarna där i kokande vatten i en 20 minuter lik börbannat. Vet du? Du skrev om örter att andra ämnen kan lösas ut, men man man får ju känslan att det ska vara allmänt bättre att koka upp vattnet först, t.ex. att C skulle bevaras i högre grad.
Finns två förklaringar till varför det är bättre nämligen att:
*enzymaktiviteten i form av nedbrytning av askorbinsyran är som störst vid ca 60 grader (vill vi passera så fort som möjligt)
*syreavgången är större vid snabb uppvärmning (syre oxiderar askorbinsyran).
 
Bevaras C-vitamin bättre med lufttorkning? Det var väl mest det man gjorde förr, och jag torkar fortfarande kantareller m m trädda och upphängda på långa längder av björntråd. Det är dock ont om plats och lämpligt klimat för sådant i moderna stadslägenheter, funkade säkert bättre i svala luftiga uthus och vindsutrymmen.

Det spelar ju ingen roll om man är ute några veckor, men en - till skillnad från potatis - vikt- och bränsleeffektiv C-vitaminkälla är rå lök. Håller hur länge som helst och behöver (ska) inte kokas

Utan att veta något om vitaminer lärde sig sjömän tidigt att ta med mycket lök på långseglatser, för de märkte att de förebyggde skörbjugg.
 
Finns två förklaringar till varför det är bättre nämligen att:
*enzymaktiviteten i form av nedbrytning av askorbinsyran är som störst vid ca 60 grader (vill vi passera så fort som möjligt)
*syreavgången är större vid snabb uppvärmning (syre oxiderar askorbinsyran).
Tack. Låter ju helt plötsligt rimligt då!



Bevaras C-vitamin bättre med lufttorkning?

Det betvivlar jag. Resultatat är ju detsamma. Vatten avgår och med det C-vitaminet. Förresten är väl all torkning lufttorkning, men jag fattar vad du menar. "Självtorkning" skulle man ju kunna kalla det om man ville vara lite rolig. Jag sitter och självtorkar efter duschen just nu. Hatar allt onödigt och tråkigt arbete, som att gugga sig med en handduk när det går lika bra att sätta sig vid datorn med handduken om sig. 😃
 
(...) Det betvivlar jag. Resultatat är ju detsamma. Vatten avgår och med det C-vitaminet. (...)
Nja, det son avdunstar är ju bara vattenmolekylerna; det är därför det inte är så skönt att dricka destillerat vatten :)

C-vitamin förstörs inte av själva torkningen - det finns ju C-vitaminpulver och -tabletter - utan av att det oxiderar av värme, ljus och luftens syre.

Och matbitarna blir exponerade för luft (och kanske ljus) under mycket längre tid vid "självtorkning" - så jag undrade om detta ställde till med mer, eller mindre, oxidation än om man torkar snabbare, men varmare, i ugn eller torkmaskin.
 
Helt korrekt men i växtmassan finns enzymer mm som påverkas på annat sätt än när man sätter till ett syntetiskt vitamin till en i övrigt färdig produkt.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
MrP Näring i vildmarksmat? Friluftsmat 138
mjlusitano_gmail.com Minsta förpackning med mest näring Friluftsmat 8
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 21
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18
såg Mat under eldningsförbud. Friluftsmat 41
Fetknoppen Vegetarisk mat vid eldningsförbud Friluftsmat 15
Nosse "Mini förpackningar" med mat, vart köpa? Friluftsmat 11
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
bmw801 Mat utan gas/spritkök? Friluftsmat 33
Lorssan Tips för att slippa laga mat Friluftsmat 25
camoscio Mat ur påse Friluftsmat 14
silly Frystorkad mat. Friluftsmat 19
lottizen Mat för barn i skogen Friluftsmat 6
joanna Påfyllningsbara klämtuber för mat? Friluftsmat 21
avslutatmedlemskap160620 Fryst mat Friluftsmat 4
Karolina P Äldre frystorkad mat bytes mot ? Friluftsmat 0
avslutatmedlemskap160620 Priser på mat i STF stugor Friluftsmat 3
patrikiden Vakuumpackad mat, vilken hållbarhet? Friluftsmat 9
Naturfantast Bra mat när man ska vandra i Australien? Friluftsmat 8
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
avsl_22-07-26 Färdigtorkad mat - var? Friluftsmat 5
jokkjim Tips på hållbar förvaring av mat på turen. Friluftsmat 0
såg Mat på vintern Friluftsmat 9
Madison Mat till endagsvandring Friluftsmat 8
karinsun Frystorkad mat, vilken att föredra? Åsikter om Travellunch Friluftsmat 2
pelka Gammal frystorkad mat! Friluftsmat 3
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Stenistöveln Förpackningar till egentorkad mat Friluftsmat 48
Tagetes Tips på websida med ute-mat! Friluftsmat 0
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
jotho Frystorkad mat för ca 700 kr/kilot!? Friluftsmat 25
mo9jan Mat som funkar i kyla Friluftsmat 30
joanna Vandrarnas crossover cuisine - gott & praktiskt från hela världen (fyll gärna på!) Friluftsmat 58
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
seobserver Ta bort syret kring egenpackad mat Friluftsmat 1
alaskaaa Måste man ha kök/varm mat? Friluftsmat 91
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
samohtII Ätbara växter? Friluftsmat 5

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg