Torkad köttfärs

Ungstorkad köttfärs

Hej!

Hur färsk måste köttfärsen vara för att den ska gå att ungstorka?

Hittade 3dagar gammal köttfärs, fungerar den eller måste det vara dagfärskt?
 
Köttfärs är ett känsligt livsmedel. När man mal köttet ökar ytan som eventuella bakterier kan växa på samt ytan som kan komma i kontakt med syre, ökad risk att det kan surna/härskna.
Som alltid är det bäst att det är så färskt som möjligt samt att det är magert. Nöt-, vilt- eller ren-kött är bra att torka!
Personligen använder jag färskmalen, mager nötfärs till torkning. Torka tills det blir knastertorrt det ger en låååång hållbarhet.

Lycka till!
Lars Östlin
 
När det gäller mat så kan det gälla mer än att spara 15:-. Det senaste bakterieutbrottet borde leda till lite mera förståelse till livsmedelshygien och rötmånader.
 
3 dagar gammal rå (packad under vilken atmosfär?) eller 3 dagar efter att den tillagats?

Tack för svaren. =)

Köttfärsen har stått vakuumförpackat i affären i 3 dagar, om man går efter förpackningsdatumet.

Jag har lagt in tre plåtar nu så får vi se hur det blir, ska ju iväg till veckan så jag vet inte om jag hinner vänta tills affärerna får in färskare köttfärs, tog de färskaste jag hittade.
 
Senast ändrad:
Om den ligger inom bäst föredatum, förvarats som kylvara och sen tillagats och därefter torkats borde det inte vara nåt problem. Blev utsatt en gång för rå torkad köttfärs, den luktade f_n men ingen av oss blev sjuk (tur!)
 
Köttfärs packad under modifierad atmosfär (inte vakuum!) brukar ha en hållbarhet på 8 dagar, det är främst mjölksyrabakterier som växer där. Det bör inte vara något problem alls.
 
Du stekte väl köttfärsen innan du torkar den? Det är ju tiden mellan att den mals och att den steks som är det kritiska.

När den väl är stekt tror jag inte det spelar så stor roll om man torkar den samma dag eller förvarar den i kyl nån dag.
 
Ni som har kört mycket med egen torkad köttfärs, hur tillagar ni?
Blötlägger ni färsen först eller kör ni "real" stuket dvs varmt vatten och vänta.
 
Ni som har kört mycket med egen torkad köttfärs, hur tillagar ni?
Blötlägger ni färsen först eller kör ni "real" stuket dvs varmt vatten och vänta.

Koka upp och låt det stå tills det blir "lagom" varmt. Det har alltid räckt för mig.
Däremot kan man behöva blötlägga kött som är torkad, men inte köttfärs.
Köttfärsen skall ju praktiskt taget pulveriseras när den torkas och då går det fort att tillaga den.
//Peter
 
Ni som har kört mycket med egen torkad köttfärs, hur tillagar ni?
Blötlägger ni färsen först eller kör ni "real" stuket dvs varmt vatten och vänta.

Jag skulle påstå att den tjänar på att blötläggas ett tag (även om den funkar direkt). Torkad mat tar längre tid att blöta upp igen eftersom den krymper med torkningen vilket inte frystorkat gör, vilket gör att porer finns kvar där vatten smiter in och mjukar upp snabbare.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
lejon Efterlysning-recept på torkad köttfärs! Friluftsmat 7
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
millimeter Torkad svamp Friluftsmat 40
Humran Utvärdering av torkad mat Friluftsmat 0
peter1959 Torkad kycklingfilebitar ? Friluftsmat 18
mipert Torkad maskrosrot kostar 560 kronor / kg Friluftsmat 4
päeng torkad renbog Friluftsmat 6
Kamvandrare me´skavssår Recept på suovas - rökt, saltad renstek...och torkad Friluftsmat 0
Linda D Blötläggning av torkad mat Friluftsmat 6
apanna Torkad mat till barn Friluftsmat 4
Boel Olin Torkad quorn i bitar? Friluftsmat 10
Mi Torkad mat på postorder Friluftsmat 0
PaulPersson Förvaring av torkad mat under vandringen Friluftsmat 6
T.Setterborg "torkad" mat...? Friluftsmat 15
puttepatrik77 torkad mat, Friluftsmat 11
jharmala Russin eller torkad frukt som vandrargodis? Friluftsmat 36
-Patric- torkad kölling Friluftsmat 7
humbug Fett i torkad mat? Friluftsmat 7
O torkad fisk Friluftsmat 3
Kvantmekanikern Billigt och bra alternativ till torkad mat? Friluftsmat 3
Jätte Micke Torkad mat, hur? :-) Friluftsmat 27
pebu Receptförslag torkad mat Friluftsmat 5
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
jessie torkad frukt Friluftsmat 2
skånepågen smör eller inte smör vid torkning av köttfärs? Friluftsmat 2
grodanbolle Går det att torka köttfärs i gasugn? Friluftsmat 8
Köttfärs Friluftsmat 1
Danne Torka köttfärs? Friluftsmat 4

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg