Torkad köttfärs

Jag skulle påstå att den tjänar på att blötläggas ett tag (även om den funkar direkt). Torkad mat tar längre tid att blöta upp igen eftersom den krymper med torkningen vilket inte frystorkat gör, vilket gör att porer finns kvar där vatten smiter in och mjukar upp snabbare.

Det är ju, naturligtvis, beroende på hur pass mycket man har "pulveriserat" köttfärsen. Har man lite större bitar så kan man behöva göra det.
För min egen del så är min köttfärs riktigt pulveriserad och då behöver man inte göra det. Åtminstone har jag aldrig behövt göra det.
//Peter
 
Undertecknad blötlägger inte den hemtorkade köttfärsen förrän vid tillagningen. Tycker det funkar riktigt bra och smakar dessutom väldigt gott!

Jag tillagar ofta min torkade köttfärs enligt följande:
Mät upp ca 2,5- 3 dl vatten häll detta i en kastrull med lite salt och ca 1 dl hemtorkad köttfärs. Vill jag ha med eventuell torkad svamp typ trattkantarell så tillsätter jag detta samtidigt.
Låt koka upp. När vattnet kokar tillsätter jag ca 2dl makaroner, låt koka under lock tills pastan är färdig. Fördelen med att ha en relativt liten mängd vatten från början är att det mesta vattnet tas upp av färsen och pastan varför man oftast inte behöver hälla bort något kokvatten(smakämnen). Man kan testa sig fram lite så att mängden vatten passar den egna matransonen.
Rör om i kastrullen så att eventuellt vatten tas upp.
Strö på rikligt med riven Parmesanost, sedan njut!

Denna enkla rätt kan ju varieras det oändliga. Svampen kan ersättas eller kompletteras med lök, purjolök, majs, ärtor, broccoli. Fantasin är enda begränsningen.

God tur!
Lars Östlin
 
Brukar torka tomat i skivor för att sen pulverisera ihop med lite chili att ha och piffa upp den torkade färsen med. Även torkad lök o svamp används ofta..
 
Häll i tacoskrydda vid tillagning, lite torkad paprika, majs och bönor (fri fantasi). 1 par stora mjuka fajitas skivor, riv lite parmesan och njuuuuuuuuuuut! Givetvis med en kåsa vin som kylts i närmaste bäck!

Peter P.
 
Steker man köttfärsen med finhackad lök och tunnskurna baconbitar givetvis kryddad efter egen smak före torkningen blir den inte helt fel ute i skogen eller på fjället. Torkade tomater, paprika och oliver efter smak.
I stuvning serveras med ett par ostskivor ovanpå och en kåsa vin till, inte helt fel efter en lång dag.
Stuvningsrätter och gryträtter har ju den fördelen att allt går att laga i en gryta på ett bloss.
 
Tipsen haglar in om torkning av köttfärs.
Vill ändå rekommendera trådstartaren att läsa den lilla men ack så matnyttiga boken "Friluftsmat" skriven av Anita Forssell. Den boken ger många fina tips om torkning av olika livsmedel samt en hel del recept också.
Mitt exemplar av boken har nummer ISBN 91-518-3919-9. Jag vet att det har kommit ut en ny omarbetad upplaga av denna bok. Köp eller låna den!

/ Lars Östlin
 
Jag vill bidra till köttfärsens lovsång med att berätta om min metod för torkning: Färsen brynes i ugn i eldfast form på ca 175 grader, med de kryddor man vill ha. När bryningen är klar (syns på stekskorpan) ställer jag ner ugnsvärmen och för att fullborda torkningen. Den torkade färsen åker sedan ner i små papperspåsar (godispåsar) för att ev. luftfuktighet inte ska ställa till problem. När ryggsäcken packas har jag en plastpåse om papperspåsarna.

Köttfärs på fjället är ljuvligt! /Hans
 
Portioner av torkad mat i små papperspåsar eller invikta i paket av smörgåspapper på rulle. Plastpåsar är bra till mycket, bland annat att bära ut soporna i.
Boken Dry it you'll like it rekommenderas gärna.
 
Hur förvarar ni den torkade färsen om det är ett tag till ni ska ut? Planen är att torka och ha dubbelportioner för mig och sambon. Då blir det kanske 2-3 dl totalt per mål. Dvs. ner med 2-3 dl i en pappåse och sedan stoppa några sådan i en ziplockpåse. Har ni dem i frysen för säkerhets skull om det går 1-2 veckor innan man ska ut så man inte går och blir sjuk?
 
Hur förvarar ni den torkade färsen om det är ett tag till ni ska ut? Planen är att torka och ha dubbelportioner för mig och sambon. Då blir det kanske 2-3 dl totalt per mål. Dvs. ner med 2-3 dl i en pappåse och sedan stoppa några sådan i en ziplockpåse. Har ni dem i frysen för säkerhets skull om det går 1-2 veckor innan man ska ut så man inte går och blir sjuk?

Nix, inte i frysen.
Själv förvarar jag i plastpåse, men jag lägger i en bit hushållspapper som kan suga upp fukt.

/Ulf
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
lejon Efterlysning-recept på torkad köttfärs! Friluftsmat 7
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
millimeter Torkad svamp Friluftsmat 40
Humran Utvärdering av torkad mat Friluftsmat 0
peter1959 Torkad kycklingfilebitar ? Friluftsmat 18
mipert Torkad maskrosrot kostar 560 kronor / kg Friluftsmat 4
päeng torkad renbog Friluftsmat 6
Kamvandrare me´skavssår Recept på suovas - rökt, saltad renstek...och torkad Friluftsmat 0
Linda D Blötläggning av torkad mat Friluftsmat 6
apanna Torkad mat till barn Friluftsmat 4
Boel Olin Torkad quorn i bitar? Friluftsmat 10
Mi Torkad mat på postorder Friluftsmat 0
PaulPersson Förvaring av torkad mat under vandringen Friluftsmat 6
T.Setterborg "torkad" mat...? Friluftsmat 15
puttepatrik77 torkad mat, Friluftsmat 11
jharmala Russin eller torkad frukt som vandrargodis? Friluftsmat 36
-Patric- torkad kölling Friluftsmat 7
humbug Fett i torkad mat? Friluftsmat 7
O torkad fisk Friluftsmat 3
Kvantmekanikern Billigt och bra alternativ till torkad mat? Friluftsmat 3
Jätte Micke Torkad mat, hur? :-) Friluftsmat 27
pebu Receptförslag torkad mat Friluftsmat 5
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
jessie torkad frukt Friluftsmat 2
skånepågen smör eller inte smör vid torkning av köttfärs? Friluftsmat 2
grodanbolle Går det att torka köttfärs i gasugn? Friluftsmat 8
Köttfärs Friluftsmat 1
Danne Torka köttfärs? Friluftsmat 4

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg