Enklast är att väga allting innan och efter torkning. Viktskillnaden motsvarar den mängd vatten som du ska återföra.
Ibland kan det vara enklast att återfukta ingredienserna separat. Finmixat såspulver stjäl mycket vatten och hindrar andra ingredienser från att återfuktas. Man kan börja med att låta pasta och köttbitar återfuktas med hela vattenmängden, och så tillsätter man "pulvret" lite senare.
Detta kan man laborera vidare med redan i receptstadiet. Om man får till rätt storlek på alla separata ingredienser så återfuktas allting samtidigt.
Du ska torka tills det är torrt*.
Hur lång tid det tar beror på värmetillförsel, luftfuktighet, råvarans fukthalt och inte minst luftombytet.
I en vanlig ugn med luckan på glänt har du nära på noll luftombytet, varpå det tar lång tid.
I riktig tork har du en fläkt samt in- och utluftsventiler, vilket leder till snabbare torktid.
Allt för snabb torkning kan vara problematiskt med vissa livsmedel. Kött, t.ex., får lätt en torr hinna på ytan om torkningen går för fort. Denna hinna förhindrar ytterligare torkning.
Men 6-8hr är inte orimligt kort tid om du har små bitar och bra luftombyte.
Om din mat blir bränd i airfryern är det ett tecken på att det är för varmt. En airfryer är såklart inte gjord för att hålla 55C kontinuerligt. Det finns en risk att den drar på ganska hög värme en stund och sedan stänger av värmen en stund. Det kan vara så att den pendlar ganska kraftigt i temperatur.
Detta kan du kontrollera genom att stoppa in en ugnstermometer med sladd.
Är du säker på att det faktiskt blir bränt? Om man torkar köttfärssås väldigt länge så blir den ganska mörkbrun.