Torka mat

Ser att det finns vinägerpulver att köpa, men är det nån som testat att torka själv?

Brukar dricka ett par msk äppelcidervinäger om dan blandat med vatten före måltiden för att hålla nere insulin/blodsockerpåslaget lite, plus att det är gott som måltidsdryck med ev ytterligare smaksättning. Man kan få lite vinkänsla även utan en flaska rött hemma.
Tänkte kanske det hade varit gott och ta med sig på fjället

 
Upplever tvärtom att magen blir väldigt "stabil" och bra när jag bara äter real turmat, samma med blåband för den delen.
Detta beror troligtvis på att din mage (bakteriefloran) inte är van vid maten i fråga. Om man äter maten oftare innan man ger sig ut på tur, brukar detta inte vara något problem. Då kan man även kolla att man får i sig tillräckligt med fiber/frukt.
Detta fenomen stöter man ofta på med hundar och hundfoder. Om man plötsligt byter foder kan hunden bli lös/hård i magen några dagar. Så man brukar försöka introducera det nya fodret lite i taget.

/John
 
Försöker torka egen mat för årets vandring, mest testat köttfärssås och pasta samt ris och kyckling. Köttfärssåsen och pastan blir god men känns som att jag har omöjligt att hitta rätt mängd vatten för att koka allting, antingen blir det för torrt eller så lägger jag en halv deciliter till och det blir soppa.... Lägger i pastan och köttfärs, fyller vatten så det nästan täcker allt, väntar 5 minuter och sen kokar jag upp det och låter stå i grytmysare i 10 minuter.

Kycklingen så har jag prövat torka fryst kebab kyckling eller liknande kyckling som är i små strimlor och tycker det har blivit jättebra, bara osäker på torktiden osv. Jag har prövat torka allt i vår airfryer och jag tycker det verkar torrt och bra efter 6-8h på 55c men så läser jag att folk kör det i 24h på 50c för att det ska va safe, senast jag prövade så länge med köttfärssåsen så blev den bränd....
 
Enklast är att väga allting innan och efter torkning. Viktskillnaden motsvarar den mängd vatten som du ska återföra.
Ibland kan det vara enklast att återfukta ingredienserna separat. Finmixat såspulver stjäl mycket vatten och hindrar andra ingredienser från att återfuktas. Man kan börja med att låta pasta och köttbitar återfuktas med hela vattenmängden, och så tillsätter man "pulvret" lite senare.
Detta kan man laborera vidare med redan i receptstadiet. Om man får till rätt storlek på alla separata ingredienser så återfuktas allting samtidigt.


Du ska torka tills det är torrt*.
Hur lång tid det tar beror på värmetillförsel, luftfuktighet, råvarans fukthalt och inte minst luftombytet.
I en vanlig ugn med luckan på glänt har du nära på noll luftombytet, varpå det tar lång tid.
I riktig tork har du en fläkt samt in- och utluftsventiler, vilket leder till snabbare torktid.

Allt för snabb torkning kan vara problematiskt med vissa livsmedel. Kött, t.ex., får lätt en torr hinna på ytan om torkningen går för fort. Denna hinna förhindrar ytterligare torkning.
Men 6-8hr är inte orimligt kort tid om du har små bitar och bra luftombyte.

Om din mat blir bränd i airfryern är det ett tecken på att det är för varmt. En airfryer är såklart inte gjord för att hålla 55C kontinuerligt. Det finns en risk att den drar på ganska hög värme en stund och sedan stänger av värmen en stund. Det kan vara så att den pendlar ganska kraftigt i temperatur.
Detta kan du kontrollera genom att stoppa in en ugnstermometer med sladd.
Är du säker på att det faktiskt blir bränt? Om man torkar köttfärssås väldigt länge så blir den ganska mörkbrun.
 
Enklast är att väga allting innan och efter torkning. Viktskillnaden motsvarar den mängd vatten som du ska återföra.
Ibland kan det vara enklast att återfukta ingredienserna separat. Finmixat såspulver stjäl mycket vatten och hindrar andra ingredienser från att återfuktas. Man kan börja med att låta pasta och köttbitar återfuktas med hela vattenmängden, och så tillsätter man "pulvret" lite senare.
Detta kan man laborera vidare med redan i receptstadiet. Om man får till rätt storlek på alla separata ingredienser så återfuktas allting samtidigt.


Du ska torka tills det är torrt*.
Hur lång tid det tar beror på värmetillförsel, luftfuktighet, råvarans fukthalt och inte minst luftombytet.
I en vanlig ugn med luckan på glänt har du nära på noll luftombytet, varpå det tar lång tid.
I riktig tork har du en fläkt samt in- och utluftsventiler, vilket leder till snabbare torktid.

Allt för snabb torkning kan vara problematiskt med vissa livsmedel. Kött, t.ex., får lätt en torr hinna på ytan om torkningen går för fort. Denna hinna förhindrar ytterligare torkning.
Men 6-8hr är inte orimligt kort tid om du har små bitar och bra luftombyte.

Om din mat blir bränd i airfryern är det ett tecken på att det är för varmt. En airfryer är såklart inte gjord för att hålla 55C kontinuerligt. Det finns en risk att den drar på ganska hög värme en stund och sedan stänger av värmen en stund. Det kan vara så att den pendlar ganska kraftigt i temperatur.
Detta kan du kontrollera genom att stoppa in en ugnstermometer med sladd.
Är du säker på att det faktiskt blir bränt? Om man torkar köttfärssås väldigt länge så blir den ganska mörkbrun.
Tack för infon, ska experimentera lite mera. Maten såg ok ut men smakade alldeles hemskt, precis som att det skulle ha blivit bränt.
 
Jag brukar återvattna med ganska mkt vatten, låta det stå minst 30min. Sen häll av det mesta av vattnet, stek/värm i stekpanna. Gärna med lite mer kryddor & soja & ketchup & creme fresche & grädde beroende på vad man har och vad som passar.
 
Om jag gör en köttfärssås som jag torkar så vet jag att den räcker till, säg 6 måltider. Vid blötläggning har jag i linser och snabbmakaroner samt salt och olja. Ja, vatten såklart. Jag vet att det blir en måltid på kanske 6-7 dl.
Man får prova…
Det här var ett superkort svar. Har grytmysare.
 
Jag brukar återvattna med ganska mkt vatten, låta det stå minst 30min. Sen häll av det mesta av vattnet, stek/värm i stekpanna. Gärna med lite mer kryddor & soja & ketchup & creme fresche & grädde beroende på vad man har och vad som passar.
Utan att veta...jag killgissar...så tror jag att man inte ska hälla bort vattnet om man vill behålla smak- och näringsämnen. Jag har allt i kokkärlet, blötlägger och kokar upp, stänger av och grytmyser...har ingen tallrik eller stekpanna med mig. Äter ur kokkärlet.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Jazzy Torka mat i Airfryer. Friluftsmat 27
everest4ever torka mat Friluftsmat 12
MarcusPantani Torka mat med Evermat Friluftsmat 3
Lasse Åbom Torka mat i varmluftsugn Friluftsmat 3
hannulan Torka mat som innehåller mjölkprodukter Friluftsmat 5
mipert Torka mat i eldriven kylväska? Friluftsmat 7
vmemam Hur torka och lösa upp mat....? Friluftsmat 1
nermander Torka mat (igen?!:-), "lagom fukthalt"? Friluftsmat 16
linus.palm Torka mat Friluftsmat 1
mgaarder Mat att torka Friluftsmat 9
el_duderino Torka stekt korv Friluftsmat 8
magnusk750-2 Torka köttgryta? Friluftsmat 7
Nosse Torka konserverad majs? Friluftsmat 12
statemachine Torka bär/göra bärpulver Friluftsmat 7
nordängen Torka kassler Friluftsmat 9
Skogskungen Går det bra att torka nötfärs ävrn fast den varit frusen? Friluftsmat 3
seasteel Torka hemmalagat potatismos? Friluftsmat 9
Virrhönan Torka fläskfilé Friluftsmat 6
lokatten Torka fetaost, fråga Friluftsmat 3
lokatten Torka kött, fråga Friluftsmat 25
Immo Torka kött temperatur? Friluftsmat 13
danordgren Att torka flera saker samtidigt? Friluftsmat 1
magnusk750-2 Torka sylt? Friluftsmat 25
Gusram Behöver man torka frystorkade ärter? Friluftsmat 10
josia Torka kokt kött Friluftsmat 7
Darkblack Torka djupfrysta kantareller? Friluftsmat 8
Henkes torka vildsvinsfärs? Friluftsmat 16
josia Torka djupfrysta grönsaker Friluftsmat 8
fjallenv34 Torka kött Friluftsmat 10
grodanbolle Torka skinka? Friluftsmat 11
hallonraden torka avocado Friluftsmat 4
Mjateznik Torka hemma "how-to" Friluftsmat 10
Beat it Torka räkor? Friluftsmat 16
Tobias.Åsman Torka kött Friluftsmat 3
macher Torka blodpudding Friluftsmat 9
Rayban Torka lever till hundsnacks Friluftsmat 4
Ewerhof Torka i microvågsugnen? Friluftsmat 13
JenniferS Torka ajvar relish? Friluftsmat 6
Gorica Torka tomatsoppa och dylikt? Friluftsmat 7
Melker63 Torka dina grönsaker Friluftsmat 10
Wolf25 Torka sås? Friluftsmat 9
Trilla Torka renkött Friluftsmat 39
oskarlin Torka spenat? Friluftsmat 12
marcusleyon Torka utan fläkt & värme? Friluftsmat 1
Pialin Torka lax? Friluftsmat 4
Virrhönan Torka quorn?? Friluftsmat 7
tbergman Real-torka Friluftsmat 16
grodanbolle Går det att torka köttfärs i gasugn? Friluftsmat 8
Solstråle torka krossade tomater?? Friluftsmat 4
anton_karlsson_78_yahoo.se Torka creme fresh, bad idea? Friluftsmat 9

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg