Hej! Annonser är vår inkomstkälla för att kunna driva Utsidan.
Om du inte vill slå av annonsblockering kan du istället stödja oss genom att
teckna ett Plusmedlemskap -
då kan du dölja alla annonser och slipper denna text!
Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt. Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Jag har torkat grönsaker, lök, paprika, morötter, aubergin, squash, palsternacka, rotselleri, selleristjälk...
Varmfläktsugn använder jag med en öppen glipa i luckan. max 50 grader.
Marinerad älgkött har jag också provat, inte dumt det heller...
Anledningen till att man skall förvälla är att man ska döda de enzymer som gör att grönsakerna mognar. Torkar man dem utan att förvälla så fortsätter de mogna och blir alltså övermogna.
Nej, det är sant, men det beror ju mycket på vad det är. Morötter är ju t.ex. nåt som inte övermognar särskilt snabbt. Och alla grönsaker behöver inte förvällas heller.
Det beror ju på vad det är för tur. På en vintertur är ju knappast hållbarheten något problem och då har ju torkad bacon många fördelar såsom lägre vikt, mindre sopor och enklare tillagning än vacuumförpackad bacon...
Det beror ju på vad det är för tur. På en vintertur är ju knappast hållbarheten något problem och då har ju torkad bacon många fördelar såsom lägre vikt, mindre sopor och enklare tillagning än vacuumförpackad bacon...
Vadför livsmedel kan man köpa färdigttorkat, med gott resultat?
Tacksam för kommentarer och synpunkter. Det är första gången jag försöker mig på att torka mat så tipsen är mycket välkomna!
Det finns en hel del man kan köpa färdigt, och priset kan ofta bli billigare- och tiden minskas ju rejält!
Jag kan rekomendera en slags torkade pasta grönsaker, kommer inte ihåg märket men det finns både blandade grönsaker, CarlJahan svamp och soltorkade tomater av samma märke... hur gott som helst att blanda ner i grytor eller pasta.
Om man vill ha med soltorkade tomater så kan man torka det lite extra i ugnen på låg värme och öppen ungslucka, samma sak med torkat frukt som oftast kan torkas lite extra. Jag brukar köpa "äpplechips"(naturchips) att ha i min frukostgröt!
Sen håller jag med om att inte torka bacon, bättre att äta den vacumförpackad i början av turen -fast se upp så att den inte har börjat häskna, det finns ju inga garantier...förvara den väl innan resan!
Tror att jag börjar bli mycket klokare. Var och handlade igår och det resulterade i att vi nu ska torka köttfärs, potatis, svamp, och rivna morrötter.
Resterande livsmedel fick vi tag i torkade (linser, quornfärs, vita bönor, osv..) Köpte också knorrs (eller vad det nu var) bolognesemix och chilli con carnemix, så då är det ju bara att tillsätta köttfärs och extragrejer.
Till Chillin tänkte vi prova quornfärsen då den ju redan är torkad.
Vet ni om det går att få tag i kött i provianteringsbutikerna på kungsleden mellan abisko och keb? Typ rökt renkorv eller ett stycke renkött. Tänkte ha att ha till rissotton!
Vet ni om det går att få tag i kött i provianteringsbutikerna på kungsleden mellan abisko och keb? Typ rökt renkorv eller ett stycke renkött. Tänkte ha att ha till rissotton!
Renkött och glödkakor brukar gå att köpa i diverse samevisten men det brukar, av ganska naturliga skäl, inte finnas i stugorna.
Risotto alla Milanese föredrar jag f.ö. att käka som den är!
Även vissa typer av salami håller bra i rumstemperatur. Det är så gott med tortellini med cheezinisås och strimlad (peppar)salami.
Många pulverpåssåser ska blandas med mjölk eller smör, men det brukar gå lika bra med vatten. Beasås till torkad lövbiff och pulverpotatismos med vitlök i, det är gott.
Hittar man "riktig" salami (eller nån annan typ av torkad eller rökt korv) så håller den antagligen bra. Men det hittar man nog inte direkt i vanliga livsmedelsaffärer (där brukar det mesta ligga i kyldisken).
Men på Coop Forum hittade jag små korvar (Teeny Weeny tror jag de hette) som säljs som "snacks". De ligger inte kylförvarade i butiken och torde alltså ha hyffsad hållbarhet. Finns en hel massa smaker, grabben (6 år) och jag hade en näve med oss när vi vandrade några dagar nu efter midsommar och använde som pålägg (han gillade inte ost, smältost, messmör eller nåt annat jag försökte med.
Lite svåra att skära eftersom de är rätt hårda och små, men min kniv är en liten brytbladskniv så det gick hyffsat. (Skar diagonalt och sen när fingrarna började komma för nära så la jag snutten med snittsidan neråt och skar i fyra skivor på längden.)