Tomater och Bananer större klimarbovar än Oxfile ?

Status
Ej öppen för ytterligare svar.
Men då har det ju varit en rejäl utveckling också - från brölande grottmänniskor med låg panna, till ingenjörer som konstruerar processorer med nanoteknik - grottmänniskorna i köttänden och ingenjörerna i veganänden av tidslinjen.

Tyvärr så måste jag göra dig lite besviken, genomsnittet på IQ nivån i Skandinavien började att sjunka i slutet på 1990talet och en bit in på 2000talet.

.
 
Tyvärr så måste jag göra dig lite besviken, genomsnittet på IQ nivån i Skandinavien började att sjunka i slutet på 1990talet och en bit in på 2000talet.
Ja, precis som någon påvisade tidigare i tråden så har ju också köttkonsumtionen ökat väldigt mycket under den perioden. Men å andra sidan är ju tio år en ganska liten bit av två miljoner år. Men tendensen är ju tydlig i det långa perspektivet och ganska tydlig i vardagen också - ju mer kött ju mer grottmänniska.
 
Ja, precis som någon påvisade tidigare i tråden så har ju också köttkonsumtionen ökat väldigt mycket under den perioden. Men å andra sidan är ju tio år en ganska liten bit av två miljoner år. Men tendensen är ju tydlig i det långa perspektivet och ganska tydlig i vardagen också - ju mer kött ju mer grottmänniska.

Det är väl snarare tvärt om i så fall, IQ började sjunka efter att vengantrenden gjorde entre.

Efter som vi har mer veganer nu än för tex 40år sedan så borde ju med ditt resonemang i så fall IQ vara på stigande både här och i övriga I länder ?
 
Senast ändrad:
Därför att du är biologiskt anpassad för det och inte kan tillgodogöra dig tillräckligt med bl.a. B12 (finns öht inte i växter), kreatin, choline, carnitine, carnosine, zink, koppar, selenium, järn, kalcium, omega 3 och protein från gräs. Kossan är fantastiskt fabrik som omvandlar det som är oätbart för oss till det mest näringsrika vi kan stoppa i oss.
ja dessa grejer är bra, fast du tog bara upp saker som kroppen kan behöva och som finns i kossan. När vi käkar kött får vi även i oss massor som kroppen INTE vill ha. Slaggprodukter som innehåller alla möjliga gifter och skit. Dessa skulle man kunna minska genom att äta mer medvetet.
 
Vänd på frågeställningen i stället, det som finns i en människa är det mest likt det som finns inuti en morot, eller är det mer likt det som finns i en kossa eller gris ?

Man är väl hyffsat överens om att i människans gryning så sökte vi vår föda vid havets strand, skaldjur, fiskar, mindre däggdjur, larver, vissa insekter, örter, frukt och rötter är sannolikt att vi åt.

Hade vi varit skapta för en ren växtdiet så hade vi för det första varit skapta så vi hade lättare att äta direkt från marken som idisslare är, för det andra så hade våra magar sett annorlunda ut.
Även våra tänder är ju mer lika schimpans än idisslarnas, vilket tyder på att vi ska vara allätare.

Renodlad Veganmat och kaffe-latte med sojamjölk kom rätt sent om man säger så, så människan har ju via evolutionen anor där kött varit närvarande nästan hela vägen.
så det som är mest likt oss, skulle va bättre lämpat då menar du? Kannibalism är det ultimata då?

Grottfolket var driftstyrda och mer djur än människa som idag. De åt det som var enklast och mättade bra. De reflekterade inte så mycket över näringsinnehåll och var oupplysta. Det är vi inte idag. Vi är medvetna, reflekterade människor som kan välja vår väg på ett annat sätt. Kroppen anpassar sig efter våra val.
 
Största klimatbovarna är de som i namn av klimatsmart bygger upp ett slags lögnaktigt argumentationsbank för än det ena än det andra. Gör si idag, gör så i morgon. Sedan hänger den okritiska mediakåren på som tydligen skolkade när lektionen om kritisk granskning som hastigast lärdes ut.

Vindkraft är ett guds gåva, en välsignelse, en lyckans tillkomst. Tydligen?

Men inte för folk som lever bredvid, lever i närheten, lever i dess utmarker, lever utan att vindkraftindustrin försämrat livsvillkoren.

Lycka till dem som tillfälligtvis tjänat en slant och utan skrupler lever med dessa industrins penningens kära propellrar som ska ge lycka och klimatsmart liv enligt den nutida katekesen.


.
 
så det som är mest likt oss, skulle va bättre lämpat då menar du? Kannibalism är det ultimata då?

Grottfolket var driftstyrda och mer djur än människa som idag. De åt det som var enklast och mättade bra. De reflekterade inte så mycket över näringsinnehåll och var oupplysta. Det är vi inte idag. Vi är medvetna, reflekterade människor som kan välja vår väg på ett annat sätt. Kroppen anpassar sig efter våra val.

Det var en replik på: "-varför gå omvägen via kött".

Då människan är ett däggdjur och består av bland annat just kött så består ju våra inre byggstenar till stor del av dom ämnen som kött innehåller, så om man vänder på det "varför gå omvägen via grönsaker" är väl i så fall mera relevant ?

Om kroppen anpassar sig till den föda vi äter så måste den ju i så fall vara riktigt välanpassad till kött då det följt oss som föda genom elevationen i hundratusentals år. ;)
 
Det var en replik på: "-varför gå omvägen via kött".

Då människan är ett däggdjur och består av bland annat just kött så består ju våra inre byggstenar till stor del av dom ämnen som kött innehåller, så om man vänder på det "varför gå omvägen via grönsaker" är väl i så fall mera relevant ?

Om kroppen anpassar sig till den föda vi äter så måste den ju i så fall vara riktigt välanpassad till kött då det följt oss som föda genom elevationen i hundratusentals år. ;)
Har haft hästar som bestått av kött men ändå varit vegetarianer
 
Ni som tror att kött är farligt är grundlurade. Börja tänka själva och ställ er frågan varför det mesta näringsrika som finns för oss människor och det som varit det viktigaste inslaget i vår kost under evolutionen (efter vi delade oss från schimpanserna) skulle vara dåligt för oss.

Det är förstås så att koststudier är svåra att dra säkra slutsatser från.

Jag fick tips om en vettig studie från en av kamraterna här på Utsidan som inte själv vill delta i den här delvis utflippade tråden. Den är om inte annat riktigt ambitiös.

Red Meat Consumption and Mortality: Results From 2 Prospective Cohort Studies
An Pan, PhD; Qi Sun, MD, ScD; Adam M. Bernstein, MD, ScD; et al Matthias B. Schulze, DrPH; JoAnn E. Manson, MD, DrPH; Meir J. Stampfer, MD, DrPH; Walter C. Willett, MD, DrPH; Frank B. Hu, MD, PhD
Author Affiliations Article Information

Author Affiliations: Departments of Nutrition (Drs Pan, Sun, Bernstein, Stampfer, Willett, and Hu) and Epidemiology (Drs Manson, Stampfer, Willett, and Hu), Harvard School of Public Health, and Channing Laboratory (Drs Sun, Stampfer, Willett, and Hu) and Division of Preventive Medicine (Dr Manson), Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, Boston, Massachusetts; Wellness Institute of the Cleveland Clinic, Lyndhurst, Ohio (Dr Bernstein); and Department of Molecular Epidemiology, German Institute of Human Nutrition, Nuthetal, Germany (Dr Schulze).

Arch Intern Med. 2012;172(7):555-563. doi:10.1001/archinternmed.2011.2287

Citat från abstract för den som inte orkar läsa hela studien:

" Background Red meat consumption has been associated with an increased risk of chronic diseases. However, its relationship with mortality remains uncertain.

Methods We prospectively observed 37 698 men from the Health Professionals Follow-up Study (1986-2008) and 83 644 women from the Nurses' Health Study (1980-2008) who were free of cardiovascular disease (CVD) and cancer at baseline. Diet was assessed by validated food frequency questionnaires and updated every 4 years.

Results We documented 23 926 deaths (including 5910 CVD and 9464 cancer deaths) during 2.96 million person-years of follow-up. After multivariate adjustment for major lifestyle and dietary risk factors, the pooled hazard ratio (HR) (95% CI) of total mortality for a 1-serving-per-day increase was 1.13 (1.07-1.20) for unprocessed red meat and 1.20 (1.15-1.24) for processed red meat. The corresponding HRs (95% CIs) were 1.18 (1.13-1.23) and 1.21 (1.13-1.31) for CVD mortality and 1.10 (1.06-1.14) and 1.16 (1.09-1.23) for cancer mortality. We estimated that substitutions of 1 serving per day of other foods (including fish, poultry, nuts, legumes, low-fat dairy, and whole grains) for 1 serving per day of red meat were associated with a 7% to 19% lower mortality risk. We also estimated that 9.3% of deaths in men and 7.6% in women in these cohorts could be prevented at the end of follow-up if all the individuals consumed fewer than 0.5 servings per day (approximately 42 g/d) of red meat.

Conclusions Red meat consumption is associated with an increased risk of total, CVD, and cancer mortality. Substitution of other healthy protein sources for red meat is associated with a lower mortality risk."

Thure
 
I medel äter ju svensken 28,5 kg kött per person och år. Det är ju inte speciellt mycket och jag tycker det bara är bra om fler äter mindre än så för då blir det över till oss andra att stoppa i oss.😁
 
Status
Ej öppen för ytterligare svar.

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg