ThermaCell - Hatar Myggor - Erfarenheter ?

Intressant, jag vill minnas att Kronan bara lämnar ut permetrinbehandlade persedlar till
enheter som skall tjänstgöra i tropikerna t.ex. Får visst inte ens användas inom landet...
Det står ju på tablettförpackningarna att det är jättegiftigt för vattenlevande organismer. Så man kanske får tänka till ett varv extra innan man har impregnerade kläder. Vart åker permetrinet vid tex. regn?
 
permetrin fins i 2 produkter i sverige - en är för impregnering i trä de andra är för flugbekämpning på häst (absorbine ultrashield 945) detta taget från KI databas

permetrin är alltså inte helförbjudet i sverige men väldigt få produkter inom sverige som har det

Att importera dito produkter med enkel klick på webbsida är inte tillåtet och många utlänska säljare har också koll på det och vägrar att leverera till sverige - tar man in sådana saker så måste det registreras och godkännas av KI först och få ett registreringsnummer.

När det gäller behandling av kemikalier på kläder verkar det inte finnas begränsning eller registreringsplikt för varan - däremot att det skall vara tydligt märkt om det fins biocid i kläder som tex. zeolit med silver för att det inte skall lukta eller tex. permetrin för skydd mot mygg och klar rekommendation att tex. inte tvätta mer än absolut nödväding just för att ämnena tvättas ur plaggen och skadar framförallt vattenlivet senare.

Permetrin har ett par kloratomer infört i sin molekyl och gör den mycket mer stabil och nedbrytningen handlar om månader istället för inom dygn som gäller för d-alletrin (det som finns i myggplattor) som är ett rent kolväte och ganska påminnade om typ terpentin och olika ämnen i kåda - och dessa är ju också för insektsbekämpning. - kriget mellan insekter och växter har pågått i miljoners år...
 
"Hej
Har med framgång använt såna där tabletter man sätter i en grej som i sin tur sätts i vägguttaget för att slippa myggdjävlarna.
Fungerar utmärkt även med värmeljus om man inte har el. Har sett gasollösningar också.

Skulle gärna haft något litet smidigt som vore tryggt att sova med i ett litet tält.

Finns det nått supersmart jag har missat? Nått batteridrivet? Värmeljus och mr mosquito räcker ju till en hel stuga/kåta så kanske finns det en chans att en mindre och smidigare (kortsiktigt) säkrare lösning kunde fungerat till litet 2-personerstält?

Känns onödigt att släpa på hela innertältet om man bara väntar sig korta stunder av myggproblem på turen.

Kunde kanske löst det med myggnät över huvudet men är inte beredd att chansa med hunden."



Använder en liknande denna: https://m.banggood.com/Portable-Ele...er-Insect-Killer-Tablet-Heater-p-1329645.html i van:en som har ett stort batteri. För några årsedan, innan jag hade en Thermacell Backpacker, så har jag använt den enstaka kvällar/nätter på en 10000 mAh powerbank. Men vill minnas att den tömmer powerbanken på 6-8 h så inget som fungerar på längre turer, då är Thermacell mycket mer vikteffektivt.

Överlag är kolväten mer vikteffektivt än batteridirektverkande el för att generera värme.

Personligen hade jag inte varit orolig att använda en Thermacell i ett tält, givet att det fanns tillräckligt med ventilation.

Skickat från min J9110 via Tapatalk
 
Man behöver heller inte använda hela natten utan det räcker med enstaka timme på kvällen för att rensa tältet på insekter då nya insekter blir allt mer ovilliga att ta sig i tältet då redan efter ett par kvällar med någon timmes körning var gång så märker man att mängden insekter i tältet är mycket mindre redan kort efter tältuppsättning och innan du ens startat värmare. dag 3 eller 4 så kanske du inte ens känner behovet att starta värmaren alls...


Det beror på att en liten de av d-alltetrinet utångad från myggplattan sätter sig på tältväggar och andra stora ytor och det är tillräckligt mycket för att ha avskräckande verkan på många insekter - ungefär som att vi helst tar annan väg när vi känner doften av ruttnande kadaver framför oss...

En plattvärmare för myggplatta i standardstorlek ca 22*35 mm drar mellan 5 och 6 Watt för att uppnå mellan 150-165 grader C värme på plattan som värmer, en Thermacell värmare ligger på motsvarande ca 12 Watt för sina dubbelt stora plattor runt 35 *47mm och varför inte mindre gasdrivet beror helt enkelt på att det är svårt att göra en ännu mer pytteliten gasbrännare på mindre effektnivå än så med öppen låga och att det brinner säkert och inte slocknar under användning.

Med andra ord skall man värma hela natten så behövs mycket energi och en elektrisk värmare på 5-6 Watt tar slut på en 10Ah stor powerpack på mindre än typ 8 timmar. Dessutom högkvalikativ energi som man hellre vill spara för sina elektroniska saker.

En tom thermacell-patron väger ca 17 gram och en fylld 29-30 gram, räcker ca 12 timmar och har energimängd runt 150 Wh och en hyffsat slimmad 10 Ah powerbank runt 200 gram med 37 Wh energiinnehåll.

På 200 gram får man minst 6 st thermacell-patroner och tillsammans med över 900 Wh och med 900/37=~24 så inser man skillnaden i mängden medtagen energi mellan gas och el för samma vikt.

Vid mer än 5 thermacell-patroner så vinner en 100 grams gasoltub med thermacell backpacker räknat bränsleförpackningsvikt och man har minst 80, troligen 100 timmar bränntid bara där.

Myggplattorna skall helst inte hållas varmare än 165 grader C vid användning då temperaturer över detta så börjar d-alletrinet att oxidera sönder sig med hög fart och tappa verkan och en del myggplattor har antioxidationsmedel i sig för att bromsa nedbrytningen tills det mesta har ångat iväg (förövrigt samma ämnen som används i mat för att fett inte skall härskna för fort som tex. frityroljor som hålls heta i fritös i långa tider) .

Swissinno och Thermacell har inte Piperonylbutoxid i sina plattor av någon anledning och i stället höga vikter med d-alletrin

mr.mosquito har mycket mindre med d-alletrin (4.5%) men har också piperonylbutoxid (1.5%). - detta är inte en 2+2=4 förhållanden i effektivitetsökning med piperobutyloxid - utan det 20 - somliga säger 200 ggr mer effektivt när man har den kombon än när man bara kör med ren pyretium/pyretriner när det gäller att döda insekter.

Piperobytyloxid (som är gjord på olja från sassarfras, som växer som ogäs i norra USA och kanada) , även kamfer har samma olja i sig och det finns några ytterligare växter till) är en synergist - hjälpämne som ensamt inte är speciellt giftig för insekter men blocker de enzymer som insekter har för att avgifta sig mot pyretriner (eviga kemiska kriget mellan insekter och växter sedan miljoner år tillbaka)
 
Xxargs sa: " Piperobytyloxid (som är gjord på olja från sassarfras, som växer som ogäs i norra USA och kanada) , även kamfer har samma olja i sig och det finns några ytterligare växter till) är en synergist - hjälpämne som ensamt inte är speciellt giftig för insekter men blocker de enzymer som insekter har för att avgifta sig mot pyretriner (eviga kemiska kriget mellan insekter och växter sedan miljoner år tillbaka) "

Då tänker man ju att sassafras-olja skulle kunna funka direkt men googling visar att den visserligen använts som medicinalväxt men nu anses vara potentiellt carcinogen och därför är den förbjuden att massproduceras i USA*.
Synd. Så hur är det då med piberobytyloxiden? Är den också carcinogen? Någon som vet?

* "Sassafras oil has also been used as a natural insect or pest deterrent, and in liqueurs (such as the opium-based Godfrey's), and in homemade liquor to mask strong or unpleasant smells.[16][23] Sassafras oil has also been added to soap and other toiletries.[29] It is banned in the United States for use in commercially mass-produced foods and drugs by the FDA as a potential carcinogen.[21]" (Wikipedia)
 
Bensin är också att anses potentiell cancerogent pga. innehållet av bensen men där verkar det inte vara någon hanteringsrestriktion för allmänheten....

piperobytyloxid är en specifik kemikalie modifierad från viss del i av sassarfrasolja medans safrassolja, kamferolja mm är en blandning av olika oljor varav en del av dem är mindre nyttiga.

Jag har inte sett någon info att just piperonybutoxid skulle vara uttalat cancerogent, sedan handlar det också om mängder man kan få i sig, vilket med myggtabletter är extremt litet och det finns väldigt stort och mångårig 'provningsunderlag' internationelt då i princip alla i mer tropiska miljöer använder olika myggmedel och största farhågorna har varit på den myckna användadet av myggspiraler av just anledning att det ger rök av långsam pyrolys och under väldigt långa tider man vistas i detta - men alternativet utan och med risk för malaria betydligt värre...

Om man går i dom tankarna skall man vara mer fundersam med djungeoljor och annat liknande myggmedel man smetar på sig för myggen...

---

Att användningen av piperobytyloxid minskat och späds ut hårdare senare år är förmodligen av annan orsak - det är en av flera olika utgångsämne för tillverkning av MDMA aka Extasy...
 
Pratar vi inte om dosfrågor: det ska vara så giftigt att en mygga dör men inte så giftigt att en människa tar skada. Överdoserar man myggmedel blir det nog gifitigt även för människor. Det gäller nog det mesta, en klassiker jag minns från några somrar sedan var kvällstidningsrubrik om dioxin-larm i glass, men skulle man uppnå gränsvärdet för människor behövda man ät många tiotals kilo glass per dag.
Generellt sätts väl gränsvärden väldigt defensivt för att skydda de som är lite extra känsliga och dessutom skydda de som exponeras ofta.

/Patrik
 
Det var en annan grej jag inte riktigt hängde med på i inlägg 40 men glömde fråga. Det står att 10Ah blir 37Wh. Är inte ett håcket däringa batteri på 5V vanligen? Då borde väl ett 10Ah rymma 50Wh? Iofs bara liten påverkan på resultatet och ingen på diskussionen men vore kul att få veta.
 
Ah-talet gäller för ingående LiIon-batteriers totala Ah-kapacitet räknat vid 3.6 eller 3.7 Volt (skall stå stämplat) som genomsnittlig urladdningsspänning - detta oavsett hur batterierna är inkopplade parallellt eller i serie och kombinationer av detta inne i powerbanken

Det gör att du tappar antalet effektiva Ampertimmar vid 5 Volt när det spänningsökar från 3.7 till 5 Volt med spänningsomvandlare vilket ger att Ah-kapaciteten sänks till max 74% och med omvandlingsförluster till en bit under 70% av angivna batteriets Ah-tal - dvs. av 10 Ah-angiven batteribank vid 3.7Volt så kan du få ut max 6.5 - 7 Ah vid 5 Volt. - ännu mindre med moderna QC-laddare pumpar ut både 9 och 12 Volt, ända upp till 20 Volt.

Med detta inser man ganska snart att 10Ah-powerbank bara räcker för 6-7 timmar för en USB-ansluten myggpadvärmare som drar 5 Watt (1 Ampere vid 5 Volt)


(m)Ah-angivelsen är egentligen omskrivning för hur mycket aktivt Litium som finns i batteriet totalt och som en enda cell och före alla förluster och är det enda man bryr sig om för tex. när batterier skall följa med vid flygning och flygtransporter
 
Senast ändrad:
En tom thermacell-patron väger ca 17 gram och en fylld 29-30 gram, räcker ca 12 timmar och har energimängd runt 150 Wh och en hyffsat slimmad 10 Ah powerbank runt 200 gram med 37 Wh energiinnehåll.

På 200 gram får man minst 6 st thermacell-patroner och tillsammans med över 900 Wh och med 900/37=~24 så inser man skillnaden i mängden medtagen energi mellan gas och el för samma vikt.

Vid mer än 5 thermacell-patroner så vinner en 100 grams gasoltub med thermacell backpacker räknat bränsleförpackningsvikt och man har minst 80, troligen 100 timmar bränntid bara där.

Tack! Uppskattar verkligen att du tar dig tid att förklara sånt här på forumet :)

Det ska alltså gå att köra en sån där thermacell på gas inne i tältet utan att det blir farligt?

Blir den så varm på utsidan att den kan skada utrustning? Kan den fylla mitt tält med farliga gaser eller förbruka mitt syre? Om jag t.ex. glömmer att stänga av den innan jag somnar? Från elden alltså, inte från myggplattorna.

Ursäkta om detta har besvarats i tråden redan, skummade igenom den utan att hitta nått bra svar.

Det är väl hyfsat välventilerat om man kör med endast yttertältet. Är innertältet med så kan jag och hunden döda alla mygg i tältet på en kvarts minut så då behöver jag inga myggdödare.
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg