Tappa björksav

Från Fälts "Uteliv. Med överlevnadsteknik":
"Skonsammast för trädet är att skära av en gren och hänga på en flaska med grenänden inuti flaskan. Man kan även göra ett sluttande hål ca 5 cm in i stammen och hänga en burk under som saven kan rinna ner i....Glöm inte att täppa till hålet efter tappningen."

Raskesven
 
Ja det behövs en hel del sav om man tänkt reducera ner det till "sirap". Kokade 26 liter sav och fick ca 2 deciliter "sirap"!

/mattias
 
norpan_; sa:
Ja det behövs en hel del sav om man tänkt reducera ner det till "sirap". Kokade 26 liter sav och fick ca 2 deciliter "sirap"!

/mattias

De visade på TV någon gång, då kokade de i stora rosfria plåtkärl. Sådana som man använder utfodra djur med (rymmer i alla fall 100 l). Militärens koklagningsutrustning säljs också ut ibland.
 
Raskesven; sa:
Från Fälts "Uteliv. Med överlevnadsteknik":
"Skonsammast för trädet är att skära av en gren och hänga på en flaska med grenänden inuti flaskan.

Sedan är det också bra att se till att täta mellan grenen och öppningen på flaskan. Har själv upplevt att myror och andra insekter ofta dras till björksaven om man inte tätar.

Roger
 
Slang

Man borrar ett hål några cm in och joxar sedan in ett plaströr som är förlängt med en vanlig trädgårdsslang. Slangen för man sedan ner i en dunk som står på marken. Täta runt mynningen med t ex "silvertejp" för att undvika myror. Jag har själv just tappat ut 25 liter på mindre än ett dygn. Slå i en plugg när tappningen är klar. Man kan använda samma träd under flera år, men till slut så tar det ju skada.

Björksaven använder jag till att göra vin på, vad har ni andra den till? Kul med idéer!

Mvh Maria.

sajberjohan; sa:
Är det någon som har några bra tips på hur man tappar en björk på sav.
 
sav

vi tappade alltid sav på våren, men nu är det tydligen försent här nere sa min mamma. däremot fungerar det nog fortfarande eller snart högre upp i landet.

hur som helst så ska man göra det när vattnet stiger i björkarna. detta är innan de får gröna knoppar (de är hårt knutna) och innan de färgas lila. ett test man kan göra är att man bryter av en liten gren, börjar då saven droppa så är det hög tid.

då snittar man av en lagom tjock gren som man böjer ner med snöre och trär på en flaska. sedan är det bara att vänta. ibland blir det strul för att det fryser på natten (med vackra istappar inuti flaskan), då kanske man inte får ut så mycket och ibland kan det bara rinna på.

sedan tar det slut och då får man vänta till nästa år. ibland får man 10-15 liter från en björn och ibland mindre.

tappar man från björkar som står bland granar smakar saven gran.
 
Vin på björksav

Hej Maria! Jag har inget spännande recept men väl Ca 70 l björksav. Du skulle göra mig mycket glad om du berättade hur man bereder björksavsvinet. Det sena datumet i mellansverige för tappning har fört med sig att jag blev tvungen att "tappa först och fråga sedan" för att hinna.
 
Re: Vin på björksav

Hej hej!
På denna länk http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=526&a=131519 finns lite längre ner på sidan ett recept till björksavsvin. Jag gjorde efter detta förra våren och det blev inte så tokigt. Flädern sätter en fräsch smak till vinet. Annars har jag testat olika varianter olika år, och smaksatt med t ex svartvinbärsblad, pors, citron mm. Vissa år blir det riktigt gott, andra år ingen höjdare alls... Det är bara att testa sig fram! Du kan ju testa att sätta ett par olika satser, när du nu har så mkt björksav. Ett tips är att skriva ner hur man gör med de olika varianterna, hur mycket man tillsätter osv, så man vet hur man gjorde om man lyckas så där extra bra. Tyvärr har jag aldrig skrivit ner själv :)

Lycka till!
/Maria.

Cai61; sa:
Hej Maria! Jag har inget spännande recept men väl Ca 70 l björksav. Du skulle göra mig mycket glad om du berättade hur man bereder björksavsvinet. Det sena datumet i mellansverige för tappning har fört med sig att jag blev tvungen att "tappa först och fråga sedan" för att hinna.
 
Även om det rinner lite från kapade grenar, borrade hål mm, så är det i mitt tycke effektivaste sättet att skära ett V i nävret (ända in), varje ben på V:et ca 5-10 cm långt, spetsen på V:et nedåt, och sedan sätta ett vinklat järn i V:ets spets (ungefär som en tältpinne som man knackar in lite i björken, så man får en skåra för saven att rinna i). Den bockade plåtbiten (tältpinnen) lutas lätt nedåt, och på den hängs en flaska som saven kan droppa ned i.

På så sätt nyttjar du en större del av den yta (totala ytan=trädets omkrets) över vilken saven flödar, och får snabbare ut din sav. Savflödet i en liten gren är inte mycket jämfört med ett V med 10 cm långa ben tvärsöver björken.

Och jag har inte sett att björkarna tar någon bestående skada av detta. De björkar som vi tappade varje vår som barn, står lika fina fortfarande. Men, det är här uppe i Umeå, kanske är svampangreppen aggressivare i sydligare delar av landet?

Vi provade nämligen både borra, bryta gren samt V-metoden, och den senare gav överlägset mest sav.
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg