Lättviktskaminer
Jag har testat lättviktskaminer i stål från Kifaru och titankamin från FourDog, samt tagit reda på en del om andra.
Kifaru,
http://www.kifaru.net/stoves.html , gör ihopfällbara kaminer i ultratunt stål. De har tre nackdelar, som tillsammans gör att jag inte vill rekommendera dem starkt. Kan endast "gå med på" mediummodellen. Den är smånätt, liten men tuffar på bra. Det skiljer på en avgörande punkt mellan largemodellen och mediummodellen (kommer nedan). Anledningen till att jag inte helhjärtat rekommenderar medium och direkt avråder från large:
- Luckan är inte tät när stängd och när lufthålen är stängda. Gäller både medium och large men är sämre på den large jag har än på medium.
- Det finns ingen baffelplåt, dvs. någon metallkrumelur som tvingar lågorna till en omväg så de inte kan dra rakt upp i rökröret. Det finns heller ingen flamdämpare. Borde absolut finnas!
- Pipan i Kifarus, som rullas måste eldas in på ett bra sätt första eldningen. Det är då den får formen och blir bra eller dålig. Något andra försök blir det inte när väl grundformad efter första eldningen. A och O att vara noggrann här. Läs här hur en kanadick utförligt beskriver hur han eldade in sitt rullningsbara rör, titan men ändå. Det rör kaminen från Titaniumgoat:
http://www.ehko.info/reviews_tgstove.html Den har flamdämpare, men ingen baffelplåt som jag förstår det. Luckan verkar inte helt bra, men går att säga till om (kunna stänga/minska/täta lufthålen). Men dessutom liten rund lucka. Samma fördel som Kifaru, dvs. blir ett platt paket.
Jag rullade min pipa till Kifaru, medium, med en kamrat, fick till den utan bucklor, som lätt uppstår, eldade först lugnt, sedan allt mer. Efter två timmars brasa stängde jag ner. Rullade ihop röret i litet format. Ute i skogen när jag rullade ut det, rullade det ihop sig nästan självmant.
När pipan till Kifarus mediummodell och largemodell läggs som två avlånga plåtar bredvid varandra, är de lika breda, men hålen på mediummodellens pipa, dvs. hålen som säkrar pipans rullning med en skruv i toppen, sitter längre in från kanterna än på largemodellens pipa. Det betyder att mediummodellens pipa går mer omlott med sig själv när den rullas än vad
largemodellens pipa gör, och blir mindre i diameter. Jag började med mediummodellen, hade den flera vintrar. Använder en skyddskåpa tillverkad av svetsduk och sydd med ståltråd som skydd för strålningsvärmen mellan pipa och duk. Fungerar bra, som skydd mot strålningsvärme, men inte mot sprutande eld. Mediummodellens pipa blev bra, men man får hålla koll så inte pipan börjar glöda hela vägen upp och man måste vara säker på att pipan högst upp, där man inte ser den för skyddskåpan, inte slår sig, tappar formen.
Mediummodellen blev som sagt bra, men lite liten så jag skaffade largemodellen. Pipan såg ut att ha eldats in tillräckligt bra ute. Tog in kaminen i kåtan och eldade på. Stor kamin, lång
ved. Brann utav h-e. Jag var med och kände på duken däruppe då och då. Plötsligt kändes det alldeles för hett, flammor drog rätt upp i röret, brann som f-n. Stängde lufthålen i luckan helt, men den är inte tät. Elden drog syre ändå. Sköt in flamdämparen, men just den är konstruerad för mediummodellen, hade bara den, och för liten, täckte inte. Brann så det dånade. Upp med luckan och in med en kastrull vatten, sedan en kastrull vatten upptill på duken. Resultat ett decimeterstort brännhål i duken upptill. Pipan hade slagit sig högt upp och glipade så flammorna letat sig ut där och dragit på mot svetsduken. Det blev för varmt. Envis som jag är
provade jag ännu en pipa till largemodellen , men det är idiotiskt att de inte går omlott lika mycket som mediummodelen.
På den kamin jag använder nu, titankamin från FourDog,
http://www.fourdog.com/index_files/titanuimstoves.htm, (modell II här, går inte att plocka isär men riktig pipa, fem delar, och mer riktig kamin, tät lucka, och tyngre, men 5-5,5 kg är bra för så pass riktig kamin), sitter långt ner på rökröret en sågad skåra i röret. Där kan en spelkortsstor metallbit skjutas in så mycket som är lagom. Helt inskjuten dör elden direkt om det inte brunnit länge och är toppved. Lite inskjuten så brinner det lagom utan att flammor skjuter upp i rökröret. Det är eld åt kråkorna, och farligt i fallet med Kifarus, pga att pipan rullas. Jag har offrat en titanmugg och klippt till en flamdämpare för Kifarus som jag skjuter in i ena skåran där gnistskydden skjuts in. Lite taffliga gnistskydd till Kifarus. Bara nät, ingen bård av något slag runt om, slits och trådas om man inte är försiktig.
Under riktig vinter och om jag ska vara ute längre tid än bara några dagar blir det FourDogs titankamin. Annars kan Kifarus mediummodell vara trevlig. Men jag har blivit lite skeptisk mot de här rullbara rören. Jag rekommenderar helhjärtat FourDog. De fås med baffelplåt om man säger till om det när beställes. De tillverkar efter beställning. Kan nätt och jämt rekommendera Kifarus. Den som är noggrann kan prova mediummodellen, men ordna till en flamdämpare. Beställ också några extra ringar som säkrar pipans rullning att ha i toppen. De orangea grejerna som sitter på ringarna som säkrar pipan är där så man inte ska tappa bort ringarna. De smälter i kontakt med pipan. Lätt att tappa bort någon så det är bra med reserver.
Skulle jag skaffa en ihopplockningsbar lättviktskamin idag skulle det bli den från Titaniumgoat, dess nackdelar till trots. Testa gärna en sådan, någon
Raskesven