Synpunkter på sarekvandring

Varför inte helt enkelt gå sträcka A? Den är jättefin och klassiskt perfekt som första sarekvandring. Gå upp i Snavvavagge från Bielavallda som dagstur, eller runda Låddebakte lär gå att göra. Då har ni gott om tid att forcera sträckan mellan Nienndo och Vouvres också. (Där har jag inte gått men är det väldigt svårgånget kan ju 16 km på en dag vara rätt saftigt.)

Hej
Ja, vi har kanske gjort misstaget att försöka trycka in för många höjdpunkter under vandringen.
  • gå över passet vid Låvdaktjåhkkå.
  • vandra mellan glaciärer
  • tälta på Dielmábuollda med utsikten över Rapaselet
  • Låddebákte
  • magnesitbrottet vid Vuojnesluobbala - kanske inte en höjdpunkt men ett intressant stycke industrihistoria. Ett beslut som fattades för ca 80 år sedan och vilka lämningar som finns kvar idag.
  • vattenfallet vid Rásek
Någon omplanering av rutten behöver vi göra.
 
Det föll sig rätt naturligt att gå väster och norr om Bieriksjön och voujnevattnet fram till gukkebron. Det var rätt lättgånget mestadels. Jag gick iof från andra hållet och från Sourva. Tog ett dygn att ta sig från sourva till Snavvavagge. Inga konstigheter förutom några partier med vide och lite block på några ställen. Nedstigningen från Snavva är nog det jobbigaste på den sträckan.

Sen uppe vid Akka, minns jag det som att det var lite segt upp för terasserna och att man "aldrig nådde krönet", Vadade aldrig över jokken på andra sidan den gången, då det var för mycket snö kvar i sarek, så vek av ner till treparksmötet och in padjelanta istället.

Hej
Tack för svar. Vår tanke om att gå söder/öster om Birerikjávrre är att det dels är mindre folk som går den vägen, dels att vi tänkte gå förbi magnesitbrottet vid Vuojnesluobbala
 
Halloj. Helt klart ett intressant upplägg. Men definitivt utmanande precis som smux var inne på.

1: Som en generell kommentar har ni ju uppenbart tänkt ar att gå över en hel del ganska höga pass på turen. Detta är naturligtvis hur fint som helst när vädret visar sig från sin bästa sida. Men jag hade istället valt att gå nere i dalarna om det är mer normal Sarek-väder, dvs ofta ganska mulet och en hel del regn... dessutom hade jag planerat in minst en extra dag ifall man tvingas göra långa omvägar eller blir fastblåst en dag.

2: Jag har passerat er tänkt tältplats dag 4 på vägen upp till Ahkajiegna och som jag minns det är det bara en enda stor stenöken där er gröna punkt är placerad. jag hade istället tältat nere i Alggavagge.

3: Jag har gått alternativ väg C vid ett tillfälle. Hade samma grundplan som ni, dvs att vada Tielmavadet, men det var helt omöjligt pga att det tokregnat, så det blev att knata fram på västsidan av Rapaädno istället. Största utmaningen var de två vaden över glaciärbäckarna ner från Tielmasidan, som var ganska djupa med rejäl fart på vattnet. Däremot var det ganska enkelt att vada uppe vid Skarja, precis där du ritat ut.

4: Dag nummer 7 hade jag helt klart gått på västra sidan av Bierikjavrre.

/ Stefan
Hej
Tack för svar. Någon omplanering behöver vi göra för att den inte skall vara lika utmanande. Äran för det intressanta upplägget får gå till Pär Lindh vars vandring från 2010 varit inspirerande för oss.

Vi behöver planera om en del för att få loss en extra reservdag. Mycket kan ändras men vad som inte är förhandlingsbart är start/slutdatum (tågbiljetter beställda) och i start/slutpunkt (Ritsem/Saltoloukta). Tanken är att skicka lite extra kläder för hemresan med bussgods till Saltoloukta så vi kan fräscha upp oss där och inte lukta scoutläger på hemresan.

Tältplatsen dag 4 fick jag tips om med bilder och kartskiss i en annan tråd https://www.utsidan.se/forum/threads/platan-mellan-jagasjgaskajiegna-och-oarjep-oalgasjjiegna.94434/

Tack för info om alternativ C. Då vet vi att det troligen är en möjlig väg om Tielmavadet inte skulle fungera.

Tanken med att gå söder/öster om Birerikjávrre är att det dels är mindre folk som går den vägen, dels att vi tänkte gå förbi magnesitbrottet vid Vuojnesluobbala.
 
Hej!

Ger kommentarer utifrån kartan:
Dag 1 skulle jag hålla flexibelt, om det varit mycket regn eller sol och varmt en eller två dagar innan avgång skulle gå via bron och gisurisstugan istället. Surt om det blir stopp redan vid sjntjuvtjudisjåhkkå. Det går att vada åtminstone vid ett par platser utan större problem vid normala förhållanden, men det är lite routefinding i själva vadet då det är brett. Och vid höga vattenförhållanden vadar man nog inte Sjnjuvtjudisjåhkå.

Dag 3 skulle jag hellre gå Gasskatjåhkkå-Skarjatjåhkkå-traversen vid fint väder. Betydligt häftigare tur, och jag antar att era ben har förmåga till höjdmeter och inte alltför tung packning med tanke på hur ni dragit rutten.

Dag 5 kan jag inte svara för hur det är att verkligen vara utanför glaciären som ni ritat, har inte gått exakt så, finns alltid en risk att det är svårt att avgöra var gränsen mellan glaciär och morän går i sån där terräng. Och jag är också osäker på om det går att ta norr nedanför jågåasskajiegna glaciärtunga så som ni planerat, men det kanske ni hittat info om nånannanstans. Jag har gått liknande rutt i somras, fast då över glaciären och det är en fantastisk rutt.

Dag 6. Har själv inte vadat tielmavadet, men börjat gå ut där och vänt i somras. Föreslår en backupplan att gå upp stuollovagge - jiegnavagge - pårek - kvikkjokk, alternativt gasskasvagge om ni vill ha lite enklare väg än stuollovagge. Tror det är en mer strightforward och bra rutt än erat C alternativ. Iallafall om man känner nån form av tidspress väl där.

Men som övriga skrivit är det en ambitiös rutt jämfört med hur de flesta rör sig i Sarek. Har ni det i er blir det säkert grymt! Går ju alltid att ändra plan på plats om man känner att man tagit sig vatten över huvudet. Så gör ofta jag och är nöjd med det.

Angående Guhkkusvakkjåkkå så är det som smux skriver inte vadbart där nere. Där jag gått över Guhkkusvakkjåkkå vid några tillfällen är högre upp, nedanför nordtoppen. Har angivit var i min bok.

Tycker det är lite kul ni dragit rutten öster om Bierikjavrre, då får ni en väg där ni inte träffar folk som på västra sidan. Vadet för att nå bron har jag gjort många gånger och tycker ändå kan betraktas som enkelt på rätt ställe

Hej
Tack för svar och alternativet Gasskatjåhkkå-Skarjatjåhkkå-traversen. Vi är inte mycket för klättring men din bok har varit inspirerande med de alternativ där du beskriver 'vandringstoppar'.

Alternativ C är det som gäller (om vi inte planerar bort hela den biten). Vi behöver avsluta i Saltoloukta så Kvikkjokk är uteslutet för vår del.
 
Om ni vill gå på östra sidan av Bierikjavrre så kan jag rekommendera vadet här också:


Tack för tipset.
 
Nu har du fått så många bra svar så det enda jag kan tillägga är angående slutet på dag fem:

Området runt Jågåsjgaskajågåsj är väldigt brant så man måste välja var man går upp och ner - inte alls omöjligt, men räkna inte med att bara kunna gå på hur som helst. Jokken är nog oftast inte möjlig att passera här uppe, så ta med stegjärn eller mycket grova broddar för att kunna gå på glaciärtungan (som lutar rätt rejält). Vill du runda hörnet till Dielmábuollda så är det VÄLDIGT brant...

Jag skrev en lite om platsen i detta inlägg: https://www.utsidan.se/forum/thread...l-uttala-sig-oavsett.91445/page-3#post-852900.

Området runt Jågåsjgaskajiegna är huvudsakligen väldefinerat, så risken att hamna i 'farliga' områden där man tror att man går på fast mark men egentligen är ute på grustäckt is känns låg. Däremot området direkt söder om av Oarjep Oalgásjjiegŋa är ordentlig förrädiskt - så håll ordentlig avstånd om du väljer att gå ner mot Oalgásjjågåsj.

Både glaciärjokkarna och Ráhpaälven kan i det här området bli helt omöjliga om det regnat (särskilt om det också är varmt så att glaciärerna smälter hårt), men är ofta enkla i slutet av augusti om vädret är torrt och lite småkyligt.

För övrigt så brukar jag ofta planera in några sådana här besvärliga passager på mina vandringar - och är sedan glad om förhållandena medger att förverkliga åtminstone någon av dem. Senast jag inte vågade mig upp i just Oalgásj-massivet var 2019 då jag fastnade vid Áhkájåhkå efter två dagars störtregn, och sedan valde att gå runt via Niejdariehpvágge istället.Visa bilaga 41265

Hej Pär

Din vandring från 2010 har varit inspirerande för oss.

Tack för tipset om Oalgásjjågåsj om vi inte skulle komma över Jågåsjgaskajågåsj .
 
Tack för alla synpunkter. Vi har tagit till oss att som första sareksvandring skall vi göra den lite enklare. Vi har två frågor om den nya rutten. Totalt 8 vandringsdagar + 2 extradagar.

1. Om vi inte kommer över Sjntjuvtjudisjåhkkå dag 2, går det lika bra att fortsätta längs östra sidan av Sjntjuvtjudisjåhkkå? Vi behöver då vada Souttasjjåhkå. Tittar man på vattenwebbs karta så är det lägre flöde än normalt och spås vara så nästa vecka också.

2. Den ursprungliga sträckan Nienndo - Vuovres har vi delat upp med en övernattning mitt i. Är det görligt att hitta tältplats ungefär där vi markerat (dag 6)? Vi fortsätter därifrån mot sjön 804 innan vi viker av mot Vuovres vilket lär vara lite mer lättvandrat map blockterrängen.

Mikael
 

Bilagor

  • 2023_sarek_rutt2_230728_0800.jpg
    2023_sarek_rutt2_230728_0800.jpg
    334.9 KB · Visningar: 176
Jag ser egentligen inget konstigt i denna planering, och etapperna är rimliga. Etapp 5 hade jag fick valt att gå på norra sidan av vattensystemet både för att slippa chansa på vadet innan Gukkesvaggebron men även för vad jag tycker bättre vyer. Som ni valt att gå nu tappar ni tempo men kommer även tappa vyerna över Ähpar massivet.
 
Ni kan ju fundera på någon lämplig topptur oxå, om tiden medger. I Ruotesvagge är det lätt att gå och ni kommer kanske längre än planerat. Om det då är fint väder så passa på.
 
Sista tältplatsen mellan Gähppo och Vuovres kan vara utmanande med stenig terräng. Om ni kan förlänga dag 6 ändå till sjön 804, kunde ni tälta där och sista tältplatsen kunde då vara vid Pietsjaure. Stigen till Snavvavagge kan vara lite svår med tung väska, alternativt kunde ni tälta på Bielavallda och göra en dags-/kvällstur till Låddebakte.
2023_sarek_rutt2_230728_0800.jpg
 
Senast ändrad:
Jag ser egentligen inget konstigt i denna planering, och etapperna är rimliga. Etapp 5 hade jag fick valt att gå på norra sidan av vattensystemet både för att slippa chansa på vadet innan Gukkesvaggebron men även för vad jag tycker bättre vyer. Som ni valt att gå nu tappar ni tempo men kommer även tappa vyerna över Ähpar massivet.
De olika vägarna erbjuder olika perspektiv och Mikaels väg innehåller både det nära och det översiktliga. Det här under Bierikbákte eller det här på väg mot 804. Hans Fowelin har beskrivit vadet vid Vuojnesluobbala men det har du säkert läst - Närkontakt med östra Sarek (1) - Fowwes blogg - Utsidan-
 

Bilagor

  • UnderBierikbákte.jpg
    6.7 MB · Visningar: 128
  • Sarek2007-0730-121.jpg
    Sarek2007-0730-121.jpg
    1.3 MB · Visningar: 130
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Gupta2 synpunkter på Sarekvandring Fjällvandring 18
Mangee Synpunkter på Sarekvandring Fjällvandring 30
Jannekofot Synpunkter på Sarekvandring Fjällvandring 7
tbnn Synpunkter på rundslinga Lunndörrsfjällen Fjällvandring 3
Christoffer_123 Synpunkter önskas på tidig tur t/r Kvikkjokk Fjällvandring 14
veni Synpunkter och förslag på rutten Präststigen med en avstickare till Luohttoláhko Fjällvandring 26
Anders.Appelqvist Njoatsosvagge, Luottholahko, Bårdetjåhkkå. Synpunkter på rutt. Fjällvandring 15
Promenerik Synpunkter på Sarek-vandring Fjällvandring 16
oscarthegrey Tips/synpunkter på vandringstur i Kebnekaisefjällen! Fjällvandring 5
DanielK Synpunkter på rutt för premiärsolotur i Sarek? Fjällvandring 22
Askel Synpunkter på vandring med 1,5-åring Fjällvandring 7
veni Synpunkter på den planerade vandring inför sensommaren Fjällvandring 14
MLJ001 Synpunkter på färdplan - Sarek Fjällvandring 10
kanis Synpunkter på vandring i Sarek i juli 2014? Fjällvandring 3
arvid andersson Synpunkter önskas på vandringsled i Sarek. Fjällvandring 3
SleePy1 Synpunkter på del av rutt kring kebnekaise Fjällvandring 2
egilviking Jämtlandsfjällen, synpunkter på turförslag Fjällvandring 0
Maria Durrani Tips/synpunkter på vandring med barn Fjällvandring 9
mackan_85 Synpunkter på våran Sarek vandring Fjällvandring 32
zeke7575 Synpunkter på Sarek vandring Fjällvandring 7
327Karlsson Synpunkter på packlista Fjällvandring 19
DanielK Synpunkter på tur runt Keb Fjällvandring 18
hbc_backlund Synpunkter och tips på Sarektur önskas! Fjällvandring 4
Tomis Synpunkter på vandringsplanering - Abisko Fjällvandring 13
Harald Cederlund Synpunkter önskas på tur kring Pårte Fjällvandring 11
evakur Synpunkter på färdväg Padjelanta - Sarek. Fjällvandring 15
Synpunkter på Fjällräven Akka tält? Fjällvandring 9
camoscio Turidé Jämtland. Synpunkter? Fjällvandring 19
Zephyria Abisko - Katterat - synpunkter & turhjälp? Fjällvandring 17
Charlotte J Staloluokta -Sulitelma, synpunkter Fjällvandring 18
jendin Synpunkter om rutt runt Kebne Fjällvandring 15
Spelix Vandring Abisko-Caihnavaggihyttene-Ritsem. Synpunkter och åsikter Fjällvandring 20
Fjällgrodan Ritsem - Padjelanta synpunkter sökes Fjällvandring 17
Fredszky 3-4 dagar packlista - kom med synpunkter Fjällvandring 56
Annicas fjällängtan Höstvandring ?Är det för sent 9/9-16/9 Synpunkter mottages tacksmat Fjällvandring 9
Charlotte_LL Planerad tur i Bunnerfjällen -- synpunkter? Fjällvandring 11
parebjo Sarek - tacksam synpunkter Fjällvandring 5
särki Nikkaloukta-Ritsem, synpunkter och tips! Fjällvandring 4
GenomsnittligSarekLängtare Vandring på Bårddejiegna/Pårtejekna? Fjällvandring 15
veni Vandra på Lofoten Fjällvandring 12
Maalla Sitojaure-Skierffe-Sitojaure, görbart på en dag? Fjällvandring 6
Annero90 Aktuell status på jojoleden Fjällvandring 2
seasteel Förslag på tältplats/vandring i Finnmark? Fjällvandring 0
Mr.H Vikt på tält Fjällvandring 33
kurax Tips på tält för turer med hund och barn Fjällvandring 1
Slitzer Vad är detta föremål som står på en fjälltopp? Fjällvandring 15
Maxplosive Rekommendation på 1 veckas vandring? Fjällvandring 10
Jazzy Magsjuka på Kebnekaise Fjällvandring 15
Keep_walking Marsfjället - tips på rutt Fjällvandring 5
stormfrog Tips på hur jag tar båda Sytertopparna bäst i följd? Fjällvandring 1

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg