Om man förutsätter att du är tillräckligt stark för din egen vikt (för det är ju det vi eftersträvar med klättring) så tycker jag att man ska fokusera på att se till att man inte får muskelobalans. Som en del tar upp här gäller det att träna antagonisterna T.ex. biceps-triceps m.m.
En till sak som är värd att ta upp om man ska vara skadefri är rörligheten. Funktionell rörlighet pratar man om i idrotter. Det betyder ungefär att du ska vara tillräckligt rörlig för din idrott.
Jag ser massor med människor med extremt dålig hållning i just klätterhallen. Tvärtom vad man kan tänka sig så är det långt ifrån alla klättrare som faktiskt är starka i baksida axlar. Den dåliga hållningen är troligen en blandning mellan stelbröstrygg, extremt starka latisium dorsi (ving musklerna) samt portioner av bröstmuskeln samtidigt som baksida axlar främst rhomber samt serratus anterior som är för svaga.
För att göra det enkelt att testa på er själva utan att gå in på massor med anatomi. Ta två grepp och dra dig uppåt så långt du kan, be någon titta på hur dina axlar rör sig när du drar dig upp. För många kommer säkerligen axlarna skjutas samt roteras fram vilket omöjliggör för baksida axlar att jobba samtidigt som latisimus dorsi och bröstmusklerna (pectoralis minor också) drar axlarna framåt.
Det här är en riktigt grogrund för skador som t.ex. impingement syndrom av muskeln supra spinatus.
Ta dig och titta dig omkring i klätterhallen så kommer du hitta mer människor med dålig hållning än du vanligtvis ser i en grupp med människor.
Reserverat för felstavning på allt..ja e trött