1. Den här är favoriten som ja alltid bär ute i naturen, upphittad i skogen, kolstål
2. lätt att skärpa
3. håller skärpan länge -till skillnad från rostfritt
4. praktiskt med trubbnosen.
1. OK, intressant val
.
2. Kolstål brukar generellt vara lättare att bryna/slipa än rostfritt.
3. Hm, på den här punkten håller jag nog inte med dig
. Allt hänger på vad man använder kniven till. Kolstål (i det här fallet 1075) är slagsegare än reguljärt rostfritt, dvs det tål vridningar, bändningar och slag bättre.
Men. Kolstål är
inte lika slitstarkt som main stream rostfritt, dvs det innehåller inga hårda karbider (krom, molybden, vanadin osv). Det är dessa karbider som ger det rostfria stålet dess slitstyrka.
Med andra ord, till arbeten som att skära i mattor, kartonger, rep/snören, tyg och mjukare/fibrös plast är rostfritt att föredra.
4. Personligen skulle jag reta ihjäl mig på en deformation som är så lätt att korrigera
. Speciellt praktisk anser jag nämligen inte att det är när en kniv saknar spets...
~Paul~