Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Jag vet inte om det är helt ok att fråga er knivspecialister, men jag funderar på göra mig av med ett par Fällkniven knivar. Jag har haft dem sedan de var nya och F1:an har jag köpt av Peter direkt runt 96-97 när han började marknadsföra sitt eget märke. Wm1:an är köpt på Skene järnhandel några år senare ( kommer inte ihåg när faktiskt). F1:an är förstautgåva och har nummer 195 och med båda slidorna, ats 34 och gjord i Solingen. Wm1 är i svart micarta, vg 10 och nummer 83 av 200. Har möjligtvis någon av er en susning av vad de är värda? De är använda men väldigt lite och är i fint skick. Tyvärr finns inte askarna kvar. Tack för hjälpen.
 
Ahh, WM1 i micarta är en av dom få FK som jag inte har så jag är definitivt spekulant på den om du vill sälja den. Eftersom jag är spekulant så vill jag inte säga ett värde så det kan andra få avgöra men säg gärna till vad du vill ha för den.

Med vänlig hälsning,
Fredrik
 
Föredrar den framför Strömengs i samma längd.
Matigare, rundare handtag och bättre balans imo.
Strömengs känns nättare, delikatare om man kan säga det om en 8"-huggare:) Strömengarn är dock vackrare på alla sätt.
Bra rostfritt blad, håller skärpan bra o är lätt att skärpa upp med diamantbryne/läderstrigel.
Handtaget är väl största minustecknet, lackad fulbjörk är väl inte såå hett. Sen har björken skackat lite mot främre mässingsbolstret, säkert pga huggande, inte för att jag huggit särskilt våldsamt med den:) Slidan är i tjockt, mjukt, funktionellt läder - gör sitt jobb som tänkt.
Använder den till att hugga sly, kvistar mm. Spänta en del tändved. Kolla istjocklek, skrapa skidundersidorna, hugga loss skarsnö åt ev hundkompanjon mm.
En riktig brukskniv.

Tackar för detta! Precis sådan information jag efterfrågar.
Oljat eller betsat handtag hade jag föredragit framför lackat. Riktigt fin kniv alldeles oavsett.:)
/Lux
 
Av ren nyfikenhet... varför gillar du inte rostfritt stål/ varför föredrar du kolstål?
/Lux
Enkelt! Rostfria knivar och kolstålsknivar är säkert lika vassa när man köper dom. Men för att få den skäpan på en rostfri kniv valsar man eggen. När man ska bryna/strigla upp den igen efter den blivit slö finns det inte en chans att få den lika vass som en kolstålskniv igen. När jag är klar med mina kolstålsknivar kan man raka sig med dom. Har aldrig lyckats få samma skärpa på en rostfri kniv. Har lärt mig konsten att slipa knivar riktigt vassa av en "knivslöjdare" som var av samma uppfattning. Det var ingen ide att försöka slöjda med en rostfri kniv om den inte var ny.
MVH ///Claes
 
1. Rostfria knivar och kolstålsknivar är säkert lika vassa när man köper dom.

2. Men för att få den skäpan på en rostfri kniv valsar man eggen.

3. När man ska bryna/strigla upp den igen efter den blivit slö finns det inte en chans att få den lika vass som en kolstålskniv igen.

4. När jag är klar med mina kolstålsknivar kan man raka sig med dom. Har aldrig lyckats få samma skärpa på en rostfri kniv.

5. Har lärt mig konsten att slipa knivar riktigt vassa av en "knivslöjdare" som var av samma uppfattning.

6. Det var ingen ide att försöka slöjda med en rostfri kniv om den inte var ny.

MVH ///Claes
1. Graden av skärpa har sällan med ståltypen att göra. Även en skitkniv i ett uselt diskbänksstål går att få riktigt vass.

2. Vad menar du med detta? Förklara gärna närmare "valsningsprocessen".

3. Det har snarare med sliparens skicklighet att göra än stålet som sådant. Visst är många kolstålstyper erkänt enkla att slipa till extrem skärpa men många moderna rostfria ståltyper ligger i princip i samma klass. Jag tänker främst på rostfritt PM-stål (pulvermetallurgiskt sintrat stål).

4. Återigen. Att du inte lyckas att få fram samma grad av skärpa på dina rostfria knivar betyder ej att det inte är möjligt. Snarare så betyder det att du borde öva lite slipning/bryning. Observera att det rostfria svenska Uddeholmstålet AEB-L togs fram med syfte att användas i samband med rakknivar/rakblad. Sandvik tillverkar i princip samma stål under namnet 13C26.

Att en kniv klarar av att raka armhår är inget bevis på extrem skärpa. En del knivar som t ex min Spyderco Endura i VG-10 (japanskt rostfritt) klyver fritt hängande hårstrån. Faktum är att även en misslyckad slipning som resulterar i en våldsam råegg rakar armhår som ett lasersvärd

5. Hm, din knivslöjdare är säkert duktig på det han sysslar med men någon djupare insikt i övriga ståltyper och användningsområden tycks han inte besitta. Sorry.

6. Att man använder kolstål till slöjdknivar/snideriknivar har inte att göra med förmågan att få fram skärpa på rostfritt stål utan för att kolstål är avsevärt mer slagsegt, dvs tål vridningar, slag, bändningar och andra typer av laterala och horisontella påfrestningar bättre än rostfritt stål (finns förstås undantag). Dessa egenskaper är eftersträvansvärda i samband med den här typen av knivar men har inte med förmågan att slipa fram en bra skärpa att göra.

Med andra ord. En tunn egg i kolstål tål mer mekanisk påverkan (slitstyrkan undantagen) än en ur geometrisk synpunkt identisk egg i rostfritt stål.

Rostfritt stål har dock två fördelar över kolstål. För det första så rostar det inte lika lätt och för det andra så är det slitstarkare, dvs tål mer abrasivt slitage (t ex tyg, plaster, mattor osv). En kockkniv i rostfritt behöver således inte slipas lika ofta som en i kolstål så länge man inte höjer kolstålets hårdhet till absurda höjder. Att höja hårdheten är nämligen den enda vägen att vandra för att höja kolstålets slitstyrka.

~Paul~
 
Påsk-quiz!

Den här kniven har ägts av en mycket känd svensk.
Vem var ägaren och i vilket land är kniven tillverkad?

/Lux

P.S. Glad Påsk allihopa! :)
 

Bilagor

  • GustavV.jpg
    GustavV.jpg
    15.9 KB · Visningar: 862
Enkelt! Rostfria knivar och kolstålsknivar är säkert lika vassa när man köper dom. Men för att få den skäpan på en rostfri kniv valsar man eggen. När man ska bryna/strigla upp den igen efter den blivit slö finns det inte en chans att få den lika vass som en kolstålskniv igen. När jag är klar med mina kolstålsknivar kan man raka sig med dom. Har aldrig lyckats få samma skärpa på en rostfri kniv. Har lärt mig konsten att slipa knivar riktigt vassa av en "knivslöjdare" som var av samma uppfattning. Det var ingen ide att försöka slöjda med en rostfri kniv om den inte var ny.
MVH ///Claes

Tack för svar, det är alltid kul att få andras åsikter och uppfattningar. :)
Jag gillar kolstål... och rostfritt, har dock efter en längre period av förhärligande av allehanda superstål börjat uppskatta kolstål mer och mer. Nuförtiden finns det många riktigt bra rostfria stål men det förringar inte på något sätt ett bra kolstål. Numera blandar jag friskt rostfria superpulverstål med kolstål och är helt tillfreds med det. :)

/Lux
 
Tack för svar, det är alltid kul att få andras åsikter och uppfattningar. :)
Jag gillar kolstål... och rostfritt, har dock efter en längre period av förhärligande av allehanda superstål börjat uppskatta kolstål mer och mer. Nuförtiden finns det många riktigt bra rostfria stål men det förringar inte på något sätt ett bra kolstål. Numera blandar jag friskt rostfria superpulverstål med kolstål och är helt tillfreds med det. :)

/Lux
Det är användningsområdet/arbetsuppgiften som bör avgöra vilken typ av kniv och stål man väljer. Ett förhållandevis enkelt beslut som de flesta verkar krångla till i onödan :).

Svårigheten kan ibland vara att välja mellan två eller flera knivar med liknande stål, prisnivå och övriga egenskaper när de ställs mot varandra. Då blir det lätt att man snöar in på smådetaljer och förstorar deras (smådetaljernas) betydelse.

~Paul~
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg