Nortons stenar har jag ej provat däremot har jag provat Kings. Något jag har märkt är att de billigare vattenstenarna från King osv. fungerar riktigt bra när de är i 6000 grit och högre, de grövre stenarna är kassa. Där slipar man nästan bara bort stenen med kniven, går ganska lätt att se på sörjan. Jag har en 1000 Kings som är röd och det blir massor med röd sörja vid slipningen men ytterst lite svart sörja. Svart sörja kommer alltid från kniven, det andra från stenen.Då är det nog en sådan gammal goding jag har liggandes hemma. Med trasig slida Jag ska ta och mäta den oxå för att vara säker på att jag har rätt mått på den.
En slipfråga... Eka H8, som jag nu mer eller mindre har bestämt mig för, hur ska den slipas? Jag har ett par fina brynen hemma, ett för rakkniven och ett annat, men det känns som att de kanske är lite för fina från början. Jag skulle tro att de ligger på upp mot 10-12 000 grit. Är det kanske läge att införskaffa ett Norton 4000/8000 för att få den där riktigt fina skärpan? Eller finns det bättre sätt att göra det? Tips tas tacksamt emot
Jag skaffade för några veckor sedan ett par dyrare konstgjorda vattenstenar av märket Naniwa Chosera i grovlekarna 400 och 1000. Oj vilket skillnad, jag kommer _aldrig_ mer att använda min 1000 King sten. På de stenarna blir sörjan svart direkt, de är snabba som bara tusan! Choserastenar finns i grovlekar ända ner till 10000 grit men de är då svindyra, kostnaden ökar nästan exponentiellt mot att kornstorleken minskar.
Du har ju stenarna för att få slutskärpan inför striglingen vad du verkar behöva är något som grovavverkar stål vid större eggdefekter och då kan jag inte rekommendera Kings stenar. Som sagt deras 6000 sten är ok men under det känns de för mjuka.
En film med de http://www.youtube.com/watch?v=BIn5vXgGqrY