Stort knivintresse - välj din favoritkniv

mipert; sa:
1. WM-1 växer som kniv, den ligger väldigt bra i handen och med olika grepp hamnar fingrarna alltid ”rätt”.

2. Bladet är onödigt tjockt även om det känns bra att trycka med tummen mot bladet när jag täljer.

3. Knivajäveln hade ramlat ned i sängen
1. Den är känd för att ha bra ergo.

2. Onödigt tjockt för vad? Fällkniven påstår att den här modellen går att tälja med men i praktiken handlar det om en liten jaktkniv, optimal i samband med passning av småvilt.

3. Hade du tryckt in den i slidan ordentligt eller är det fråga om fel i konstruktionen?

~Paul~
 
Så, nu sover familjen (frugan slocknade med en ängel i famnen) och jag kan sammanfatta vad en WM-1:a kan användas till vid juletid:

Jag har snittat prinskorvar - skurit julklappspapper - delat kartonger - skurit laxbitar - öppnat paket - tappat den på foten och en del annat.

Min fru flinade lite när jag skar laxen till smörgåsarna -med en liten löjlig kniv- men det gör hon alltid när jag skär lax. Så har hon jobbat på bagelsbageri i New York också...
 
mipert; sa:
Så, nu sover familjen (frugan slocknade med en ängel i famnen) och jag kan sammanfatta vad en WM-1:a kan användas till vid juletid:

Jag har snittat prinskorvar - skurit julklappspapper - delat kartonger - skurit laxbitar - öppnat paket - tappat den på foten och en del annat.

Min fru flinade lite när jag skar laxen till smörgåsarna -med en liten löjlig kniv- men det gör hon alltid när jag skär lax. Så har hon jobbat på bagelsbageri i New York också...
Mikael, du börjar bli en större knivfetishist än jag
woohoo.gif
. För min del blev det inte Military utan en Victorinox 53601 Adventurer.

~Paul~
 
mipert; sa:
Så, nu sover familjen (frugan slocknade med en ängel i famnen) och jag kan sammanfatta vad en WM-1:a kan användas till vid juletid:

Jag har snittat prinskorvar - skurit julklappspapper - delat kartonger - skurit laxbitar - öppnat paket - tappat den på foten och en del annat.

Min fru flinade lite när jag skar laxen till smörgåsarna -med en liten löjlig kniv- men det gör hon alltid när jag skär lax. Så har hon jobbat på bagelsbageri i New York också...
Lycklig du. Jag blev överfallen av min, som jag trodde, gode vän Blanka Bred af Mora2000 när jag skulle ta hjälp av honom och öppna en flaska besk lättpilsner. Jacket över vänstra pekfingrets yttersta led och nagelband var inte djupt men det blödde, rikligt.
Nästa gång jag tjöper pilsner skall jag även inhandla en ny kapsylöppnare och knyta fast på kylskåpsdörren.
 
Jultraditionen kräver att jag attackerar tomtens gåvor med en Puma prospector - så även i år.
Det tillhör julstämningen att skära av snören och tejp. Bara barbarer sliter och töjer.

Bosse
 
Kinesiska kockknivar

de Paul:

Du var ju intresserad av min kinesiska kockkniv tidigare i tråden. Den köpte en kompis till mig när han var i södra Kina, så just den kan jag inte tipsa om.

Den går att betrakta i användning i mina händer:

Om du kollar:
http://www.youtube.com/watch?v=b3PzDET75kE
Så använder jag den där.

Men nu över till sådana som går att inhandla.
Min guru kock är den Kina födde Kanadensiska kocken Martin Yan.
Han har valt ut ett par kinesiska kockknivar och singerat dom med sitt namn.

Här finns sidan där han marknadsför dessa:
http://www.yancancook.com/store/knives01.htm

Självklart vill ni ju se honom använda dessa med :)
Samuraia lite råvaror:
http://www.youtube.com/watch?v=qT9lKA5_bPI

Stycka en rå kyckling på 18 sekunder:
http://www.youtube.com/watch?v=sy6P3E84Dqs

Den ena tillverkas av USA företaget Dexter-Russel.
http://www.dexter-russell.com/Searc...=CHINESE%20CHEF%92S%20KNIVES%20AND%20CLEAVERS

Den andra tillverkas av Tyska Messermeister (av koreanska smeder om jag fattat rätt).
http://messermeister.com/

Jag kunde inte låtabli att beställa Messermeistern :)
(den som dom valt att kalla: Martin Yan's Signature Kitchen Knife)

Lev väl!
/Patrik
[Ändrat av chinerunner 2007-03-21 kl 09:16]
 
Re: Kinesiska kockknivar

chinerunner; sa:
1. Den går att betrakta i användning i mina händer:

2. Min guru kock är den Kina födde Kanadensiska kocken Martin Yan.

3. Stycka en rå kyckling på 18 sekunder:

4. Dexter-Russel

5. Messermeister

6. Jag kunde inte låtabli att beställa Messermeistern
1. Kul. Var fick du tag i makrillen? Ett tips. När du skrapar ner mat från brädan till skålen - använd inte eggsidan utan ryggsidan på kniven. På det viset förlänger du eggens livslängd.

En annat tips. Skaffa en enkel kaffekvarn på Classe eller Jula och kör dina torrkryddor i den. Blanda därefter med hackmaten. Man får ut mycket arom och spar tid samtidigt.

2. Ja, jag har hört talas om honom på Blade Forums. Duktig på att göra reklam för sig själv ;)

3. Inte så svårt som man skulle kunna tro. Jag kanske inte gör det på 18 sekunder men väl under minuten med en vanlig kökskniv. Hemligheten är att pricka rätt när man skär i lederna.

4. Står tyvärr inte vad det är för stål, mer än att det är high carbon. Det säger ingenting.

5. Antar att det är den här du menar?
http://messermeister.com/html/produ..._rsProds=40&thisProduct=204&thisSubcategory=4

Ser intressanta ut ur ergo-synpunkt. Däremot är jag lite undrande i fråga om stålval. För en klyvare så tycker jag att stålet är i mjukaste laget, endast 56 HRC. Det handlar om en variant på den amerikanska AISI 440A.

Å andra sidan så kommer den att vara rosttrög och slagtålig. Du får dock vara beredd att bryna den ofta!

6. Förstår ditt dilemma. Har precis beställt en kniv från USA (Schatt and Morgan "English Jack" i ATS-34), så jag vet vad du går igenom :)

~Paul~
 
Från reklam om Messermeistern:
* The Blade: With its concave blade near the handle, this blade gives you perfect balance for all kinds of cutting and chopping.
* The Handle: Smoothed and rounded for a comfortable grip, the handle is squared off at the end for crushing and mincing spices.
* The Edge: The molybdenum/high carbon stain resistant alloy blade is hand-honed to a precise 20 degree V-taper. It's extra sharp, extra strong, and easy to sharpen.
* The Rule: Give this finely crafted knife long life by using it only to slice, chop, and mince meats and vegetables. NEVER use it to chop bones.

The Ultimate Chef Knife is manufactured in Korea by MESSERMEISTER, manufacturer of the world's finest chef's knives and tools.

http://us.st11.yimg.com/us.st.yimg.com/I/asianconnectionscom_1925_17981534

Så det är tydligen en annan kniv. Handtag och nitning ser ju faktiskt kvalla ut. Men du vej hur det är med knivar. Om lyckan inte infinner sig så får Dexter-Russel ett mail i stället :)

/Patrik
 

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg