Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Precis som med andra verktyg så handlar knivar också om användningsområde.
Rätt eggeometri för användandet är viktigt, ofta klarar vi oss i busken med en vinkel, typ 20-25 grader på ena sidan.
Många knivar upplever jag har för trubbig vinkel, därmed sämre på att skära. Dock bättre vid vedklyvning.
Gillar personligen Fällkniven eller Bark river som kör med konvex egg och ingen sekundäregg. Ganska lätt att med strigel underhålla, svårare att slipa på sten eller maskin dock.

//P (som har fler knivar än han hinner använda.....)
 
  • Gilla
Reactions: MAW
Nu är det väl så att med ett bättre stål, anpassat till ens användning, kan man slipa den mer optimalt än med ett sämre anpassat stål. Sen om det är seghet som gör att eggen inte bryts eller slitstyrka som prioriteras beror ju på hur kniven används.
 
Senaste tillskottet, en Victorinox hunter pro.
mycket stabil och rejäl pjäs, men svår att få riktigt vass med skärpstål.
Skärpstål liksom lös brynsten kräver att man kan hålla samma vinkel och sen en gång till när man byter sida, annars blir det lätt rundbryning. Bättre är att bruka ett bryn-ställ som håller vinklarna.
 

Liknande trådar


Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter

Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg