Stort knivintresse - välj din favoritkniv

Jaja men efter 10-20 ark våtslippapper och lite tumbasartros så blir det hur bra som helst ska du se!
Japp! Jag har dock utvecklat en metod där jag kör med 240 korn på sliprondell, tjänar mycket papper och ömma leder på det. Jag lägger överlag inte mycket tid på finish innan härdning längre (därav de grova slipreporna på bladet), då jag pga. hög warprisk lämnar c:a 0,8mm material som då ändå behöver slipas bort efter anlöpning. Då går jag 100 -> 180 -> sliprondell 240 -> våtslippapper 120 -> -> ->
Funkar rätt bra ändå, så länge man håller örnkoll på värmeutvecklingen vid användande av maskin
 
Ja, tyvärr är det bäst att vänta med finishen till efter härdning iom att kockknivar kräver mindre än 0.5 mm bakom eggen. Andra mindre knivar där man inte behöver så lite bakom eggen kan man ju nästan göra klart innan, typ spara en korn storlek eller något.
Min aktuella kockkniv fick jag slipa mycket på efter härdning. Doppa, slipa, doppa, akta värmen..
Nu har den fått sin "plunge line" dold/blandad och har en maskinfinish på ca 220 korn Trizact Gator (A100). Tänker nog skita i handslipningen och bara ta den till A45 (ca 400 korn) på maskinen.
Ganska nöjd hittills iom det är första försöket på en kockis. Den har ca 0.25 mm på sig nu.
8Afb2sj.jpg
 
Ja, tyvärr är det bäst att vänta med finishen till efter härdning iom att kockknivar kräver mindre än 0.5 mm bakom eggen. Andra mindre knivar där man inte behöver så lite bakom eggen kan man ju nästan göra klart innan, typ spara en korn storlek eller något.
Min aktuella kockkniv fick jag slipa mycket på efter härdning. Doppa, slipa, doppa, akta värmen..
Nu har den fått sin "plunge line" dold/blandad och har en maskinfinish på ca 220 korn Trizact Gator (A100). Tänker nog skita i handslipningen och bara ta den till A45 (ca 400 korn) på maskinen.
Ganska nöjd hittills iom det är första försöket på en kockis. Den har ca 0.25 mm på sig nu.
8Afb2sj.jpg

Ser bra ut! Riktigt fin
 
600 korn maskinfinish nu. Räcker bra tycker jag. Fan vad skönt att inte handslipa!
 

Bilagor

  • 20191211_200657.jpg
    20191211_200657.jpg
    42.9 KB · Visningar: 401
Haha ja det är det TRÅKIGASTE momentet. 250 mm kontakthjulet på bilden är väldigt användbart. Slipar aldrig faser med den men är perfekt till profilering, formning av skaftkonturer och som i det aktuella fallet på ett blad utan plunge, slipning längs med bladet på låga varv.

Ps beställde precis 3 st 2.5x90x835 mm 14C28N, så fler kockknivar blir det absolut!
 
Ja, tyvärr är det bäst att vänta med finishen till efter härdning iom att kockknivar kräver mindre än 0.5 mm bakom eggen. Andra mindre knivar där man inte behöver så lite bakom eggen kan man ju nästan göra klart innan, typ spara en korn storlek eller något.
Min aktuella kockkniv fick jag slipa mycket på efter härdning. Doppa, slipa, doppa, akta värmen..
Nu har den fått sin "plunge line" dold/blandad och har en maskinfinish på ca 220 korn Trizact Gator (A100). Tänker nog skita i handslipningen och bara ta den till A45 (ca 400 korn) på maskinen.
Ganska nöjd hittills iom det är första försöket på en kockis. Den har ca 0.25 mm på sig nu.
8Afb2sj.jpg

Ser bra ut 😊

Seved
 

Liknande trådar


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg