1. Att masurbjörk skulle vara sällsynt finner jag inte troligt. Träleverantörer synes inte ha några problem med att få fram material. Exempelvis så saluför Holms trävaror finsk masurbjörk per kilo.
2. Bubinga är väl ett hårdare träslag än björk, men det finns såvitt jag vet få hyllningar av knivsamlare till detta träslag.
3. Masurbjörk förefaller vara betydligt mer attraktivt.
4. Bubinga (Guibourtia-släktet) importeras bland annat från Västafrika. Import från denna konfliktdrabbade del av världen är i allmänhet mer problematisk än import från vårt kära broderland, särskilt som bubinga anses vara hotad av utrotning precis som många andra sorter av rosenträ.
5. Jag antar att EKA hade vunnit på att marknadsföra sig som nordiskt traditionellt & taktiskt high-tech. Björk i skollorna på traditionella knivar ("bushcraft"), och sedan micarta, G10, etc. på den taktiska sidan.
1. Jag märker att jag inte varit tydlig på den här punkten.
Jag påstår inte att masur som sådant är sällsynt eller speciellt svårt att få tag på. Däremot är masur av
hög kvalitet, dvs sådan som EKA kan tänkas använda till sina begränsade upplagor, tämligen sällsynt. Precis som det är i USA. Därav min kommentar angående en presumtiv/lukrativ affärsidé.
2. Vet heller inte riktigt varför Bubinga blivit så vanligt i samband med tillverkning av knivskaft. Det är visserligen dubbelt så hårt än björkmasur men ändå. Det sliter dessutom hårt på utrustningen. Antagligen har det med låga tillv. kostnader i korrelation till träets egenskaper att göra. Det är helt enkelt så där lagom bra på alla sätt

.
3. Absolut. Dock skulle jag trots allt välja Bubinga (om valet står mellan dessa två träarter) ifall jag ämnade använda kniven. Masur skulle jag däremot välja till
vitrinskåpsknivar 
.
4. Ja, många arter är utrotningshotade. Observera att rosenträ som en träsort som kommer från en rosbuske är en missuppfattning! Den handlar om palisander/jakaranda (Dalbergia) och har således inget med våra vanliga rosbuskar att göra.
Rosenträ kommer från en annan växtfamilj, nämligen Aniba och inte Dalbergia således. Detta trä används inte till knivars skollor utan snarare till eteriska oljor.
Varför många förväxlar dessa träarter har att göra med det engelska uttrycket "Rosewood" som ju beskriver just jakaranda/palisander när det handlar om knivskaft.
5. Det är som sagt svårt att säga vilken strategi EKA bör tillämpa. Som jag nämnde tidigare så förmodar jag att företaget har bättre info och insyn i frågan. Jag antar därför att de följer en försäljningstaktik som har visat sig vara lönsam.
~Paul~