Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Stort knivintresse - välj din favoritkniv
- Trådstartare dePaul
- Start datum
Mycket läcker!Randall #18. En klassiker!
Här är förlagan. Den finska Hackman-Vietnamkniven designad av Ken Warner och Pete Dickey: :
Också Chris Reeve har ju en variant.
~Paul~
Förtydligande
Det var inte menat som en kritik mot ditt svar. Men det förekommer allt för ofta att stål anses som bra eller dåliga utan att man tar hänsyn till användningen. Jag förstår att du inte menade att det var ett dåligt stål till alla knivar, utan mer att det inte är ett exklusivt stål.
Men jag tänkte att många som läser ditt svar, tolkar det just som dåligt stål.
För övrigt tror jag både knivmodellen och stålet klarar de uppgifter du nämner, stålet är bara inte "bäst" på dom uppgifterna.
Sådana "simpla" stål har använts till de uppgifterna i flera hundra år. Och många väljer att använda dessa stål till de uppgifterna än idag, fast de har tillgång till knivar i exklusiva rosttröga och/eller ultrahårda stål.
/John
Fast Hattmakaren nämnde inte med ett enda ord att kniven skulle enbart användas till att tälja med. Det jag helt enkelt konstaterade var att stålet är av ett förhållandevis simpelt slag. Varken mer eller mindre.
Visst håller jag med dig att det är bra till att tälja med men som du antyder i din sista mening så inser även du att det kanske inte klarar av precis alla förekommande uppgifter lika väl som täljning (dvs allt från jakt och fiske till matprepp vid lägerelden)
~Paul~
Det var inte menat som en kritik mot ditt svar. Men det förekommer allt för ofta att stål anses som bra eller dåliga utan att man tar hänsyn till användningen. Jag förstår att du inte menade att det var ett dåligt stål till alla knivar, utan mer att det inte är ett exklusivt stål.
Men jag tänkte att många som läser ditt svar, tolkar det just som dåligt stål.
För övrigt tror jag både knivmodellen och stålet klarar de uppgifter du nämner, stålet är bara inte "bäst" på dom uppgifterna.
Sådana "simpla" stål har använts till de uppgifterna i flera hundra år. Och många väljer att använda dessa stål till de uppgifterna än idag, fast de har tillgång till knivar i exklusiva rosttröga och/eller ultrahårda stål.
/John
finns nån bra ultralätt kniv av större/rejälare modell?
Jag har en sanrenmu fällkniv på 45gr men den e ju inget för större jobb.
Jag antar att du syftar på en fällkniv? Om så är fallet så borde du kanske överväga en fastbladare av mindre format. En sådan kan med fördel ersätta en större fällkniv .
Min favorit på det området är Bröderna Jönssons lilla "fiskekniv" (namnet är helt missvisande eftersom den är mer en täljkniv än en fiskekniv).
Om jag inte minns fel så väger den runt 35 g.
~Paul~
1. Tog det heller inte så . Tyckte bara att en förklaring kunde vara på sin plats.1. Det var inte menat som en kritik mot ditt svar.
2. Men det förekommer allt för ofta att stål anses som bra eller dåliga utan att man tar hänsyn till användningen.....Men jag tänkte att många som läser ditt svar, tolkar det just som dåligt stål.
3. För övrigt tror jag både knivmodellen och stålet klarar de uppgifter du nämner, stålet är bara inte "bäst" på dom uppgifterna.
4. Sådana "simpla" stål har använts till de uppgifterna i flera hundra år. Och många väljer att använda dessa stål till de uppgifterna än idag, fast de har tillgång till knivar i exklusiva rosttröga och/eller ultrahårda stål.
2. Mina förbehåll gällde inte stålet som sådant utan det förhållandevis höga pris som Kero-kniven faktiskt kostar trots det ganska "simpla" stålet.
3 Så är det. Många knivar "klarar" en del uppgifter som de inte är idealiska för. Min ståndpunkt är att det är smart att välja kniv med utgångspunkt från ens behov, dvs det planerade användningsområdet/områden. En täljkniv behöver således inte vara det bästa valet ifall man övervägande sysslar med jakt/fiske och campinggöromål.
4. Håller med. Men som sagt, en del stålsorter är helt enkelt bättre än andra i vissa sammanhang, allt beroende på knivens användningsområde, knivens design och material, samt typen av bladstål och kvaliteten på värmebehandlingen av det samma. I det sammanhanget så anser jag som sagt att den aktuella kniven är lite dyr.
~Paul~
Har Kero-kniven endast "simpelt stål" i sina knivar? Deras hemsida ger ingenting för stålexpertisen.
Ja, vad ska man använda en kniv till? Jag jagar inte så jag brukar inte flå djur i skogen, men vem vet om man hamnar där till sist.
Det är trist att svenska tillverkare inte excellerar i knivkvalitet. Jag har kollat på Karesuandoknivens "Överlevnadskniv" i butik, men fann inte finishen imponerande.
Min favoritkniv i dagsläget är TBS "Boar", från England (kniven tillverkas dock i Spanien). Möjligen kan bladet, 5 mm, anses vara i tjockaste laget. Det går trots detta att skiva både lök och tomat tunt med kniven.
Jag har dock fortfarande ett sug efter fler knivar...
Av sentimentala skäl (rötter i Sápmi) skulle jag gärna haft något från Karesuandokniven.
Helle Harding ser ut att vara en fin kniv. Någon erfarenhet?
Ja, vad ska man använda en kniv till? Jag jagar inte så jag brukar inte flå djur i skogen, men vem vet om man hamnar där till sist.
Det är trist att svenska tillverkare inte excellerar i knivkvalitet. Jag har kollat på Karesuandoknivens "Överlevnadskniv" i butik, men fann inte finishen imponerande.
Min favoritkniv i dagsläget är TBS "Boar", från England (kniven tillverkas dock i Spanien). Möjligen kan bladet, 5 mm, anses vara i tjockaste laget. Det går trots detta att skiva både lök och tomat tunt med kniven.
Jag har dock fortfarande ett sug efter fler knivar...
Av sentimentala skäl (rötter i Sápmi) skulle jag gärna haft något från Karesuandokniven.
Helle Harding ser ut att vara en fin kniv. Någon erfarenhet?
1. Det aktuella stålet heter Thyssen/Krupp 80CrV2.1. Har Kero-kniven endast "simpelt stål" i sina knivar? Deras hemsida ger ingenting för stålexpertisen.
2. Det är trist att svenska tillverkare inte excellerar i knivkvalitet. Jag har kollat på Karesuandoknivens "Överlevnadskniv" i butik, men fann inte finishen imponerande.
3. Min favoritkniv i dagsläget är TBS "Boar",
4. Jag har dock fortfarande ett sug efter fler knivar...
5. Av sentimentala skäl (rötter i Sápmi) skulle jag gärna haft något från Karesuandokniven.
6. Helle Harding ser ut att vara en fin kniv. Någon erfarenhet?
Dess kemiska komposition i volymprocent på järnbas är:
Kol - 0.85
Krom - 0.60
Vanadin - 0.15
Mangan - 0.35
Kromet och vanadinet finns i små mängder och tillför stålet aningens mer i slitstyrka jämfört med rena kolstål. Det här stålet rostar tämligen fort! Inte så stor skillnad på det och låt oss säga 1095. Ytan på bladet har dock stor betydelse för detta. Ett blad med spegelglans rostar inte lika lätt som ett med en råare yta.
2. Nja, vi har en hel del duktiga knivmakare och dessutom fabriksknivar från Fällkniven, EKA, MoS, Hultafors, Lindbloms och Erik Jönsson för att nämna några.
3. Fin kniv men kanske lite otymplig i vissa sammanhang, som du antyder.
4. Du är inte ensam .
5. Äger inte kniven själv (tror jag, har inte kollat) men den ser OK ut. Stålet är fint. Helles special rostfritt stål. Kanske är bladet lite för tjockt för min smak och den lilla ansatsen stör mig något.
~Paul~
1. Det aktuella stålet heter Thyssen/Krupp 80CrV2.
Dess kemiska komposition i volymprocent på järnbas är:
Kol - 0.85
Krom - 0.60
Vanadin - 0.15
Mangan - 0.35
Kromet och vanadinet finns i små mängder och tillför stålet aningens mer i slitstyrka jämfört med rena kolstål. Det här stålet rostar tämligen fort! Inte så stor skillnad på det och låt oss säga 1095. Ytan på bladet har dock stor betydelse för detta. Ett blad med spegelglans rostar inte lika lätt som ett med en råare yta.
2. Nja, vi har en hel del duktiga knivmakare och dessutom fabriksknivar från Fällkniven, EKA, MoS, Hultafors, Lindbloms och Erik Jönsson för att nämna några.
3. Fin kniv men kanske lite otymplig i vissa sammanhang, som du antyder.
4. Du är inte ensam .
5. Äger inte kniven själv (tror jag, har inte kollat) men den ser OK ut. Stålet är fint. Helles special rostfritt stål. Kanske är bladet lite för tjockt för min smak och den lilla ansatsen stör mig något.
~Paul~
Tack för information.
Som annat kolstål handlar det väl om underhåll. TBS erbjuder, såvitt jag minns, alltid ett kolstålsalternativ. Jag fastnade dock för rostfritt, i ren vånda - men jag kan inget om stål. I samlingen finns handgjorda knivar med kolstål.
De svenska tillverkare du räknar upp: Moras slöjd- och scoutknivar är väl OK, men "överlevnadsknivar" etc. med plastskaft... tja, det är inte i min smak.
EKA: W12 har jag testat: slipningen gör knivens användningsområden mycket begränsade. T.ex kan den inte skiva tomat och inte heller tälja. Ingen produktion för EKA i Sverige, skulle jag tro. Detsamma gäller för övrigt Fällkniven.
E. Jönsson: det är väl Mora?
Lindbloms: verkstadsprodukter. Precis som mycket från Mora och allt från Hultafors.
Återstår Karesuandokniven och Kero-kniven, som enda svenska tillverkare av traditionella knivar, även med produktion i Sverige. Eller? (Bortsett från enstaka knivmakare utan fabriksmässig produktion.)
Helle har väl sin produktion i Norge.
Mycket fin, har också haft funderingar på en sådan. I stället blev det en annan "finne".
Valmet m/62 finska arméns bajonett
Grattis! Den ser inte helt oäven ut som skogskniv heller.
/Lux
finns nån bra ultralätt kniv av större/rejälare modell?
Lite svårt att veta exakt vad du menar men om det gäller större fastbladare kan jag rekommendera en leuku/samehuggare eller en "latin style/bush"- machete. Dessa är kanske inte ultralätta men är större/rejälare kombinerat med låg vikt.
Vikten för alla knivar nedanför ligger på runt 300 gram.
T.ex.:
Knivsmed Strömeng Samekniv 9 i kolstål:
http://samekniv.no/norsk/
https://www.lamnia.com/sv/p/1136/knivar-och-fallknivar/knivsmed-stromeng-samekniv-9-kniv
Tramontina 12" bushmachete i SAE 1070 -stål:
https://www.machetespecialists.com/product/tramontina-12-inch-bush-machete-hardwood-handle/
Svörd Kiwi machete i 15N20-stål:
http://www.svord.com/index.php?id_product=31&controller=product
https://www.knifecenter.com/item/SV...ange-Polypropylene-Handle-Polyurethane-Sheath
Lycka till!
/Lux
Det är trist att svenska tillverkare inte excellerar i knivkvalitet. Jag har kollat på Karesuandoknivens "Överlevnadskniv" i butik, men fann inte finishen imponerande.
Av sentimentala skäl (rötter i Sápmi) skulle jag gärna haft något från Karesuandokniven.
Jag misstänker att du har haft otur. Jag har flera Karesuandoknivar och kan tveklöst rekommendera dessa. De flesta har haft mycket hög finish. Tidigare kunde det vara lite si och så med skärpan från fabrik men på senare år har det blivit avsevärt bättre.
Och vad gäller stål: Knivar från Karesuandokniven kan fås i ett av världen bästa knivstål, RWL34 från Damasteel i Sverige. Ett kanonstål!
Jag gillar att bära kniv lite lägre på höften, gärna med rem på klassiskt samemanér.
Galten i RWL34 på bilderna nedan använder jag därför oftast med hängare/dangler.
Lycka till!
/Lux
Bilagor
Liknande trådar
Trådstartare | Titel | Forum | Svar | Datum |
---|---|---|---|---|
Stort knivintresse | Utrustning allmänt | 4 | ||
Råd om att sälja stort militärtält | Utrustning allmänt | 8 | ||
Bra led-lampa för stort familjecampingtält? | Utrustning allmänt | 28 | ||
Pannlampan med stort P? | Utrustning allmänt | 34 |
Liknande trådar
Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!
Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg