Du använder en föråldrig webbläsare. Det får inte visa dessa eller andra webbplatser korrekt.
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Du bör uppgradera eller använda en alternativ webbläsare .
Stort knivintresse - välj din favoritkniv
- Trådstartare dePaul
- Start datum
Av olika anledningar hade jag en ensam ledig dag idag - vad är bättre än att slipa lite knivar som avslappning ? Jag impulsköpte en Tormek när Clas Ohlsson hade 20% rabatt på allt. Jag slipade upp 3st gamla moraknivar i kolstål men vilken eggvinkel har dom egentligen? Kolstål är tacksamt att slipa, det går fort och blir ordentligt vasst. (Köksknivarna blev OK också men det tog mer tid och behövde avslutas på Sharpmakern innan jag var nöjd....)
Jag gjorde en total eggvinkel på 24grader men det ser ut som Mora leveras med ännu lägre vinkel, vad är det som gäller?
/Andreas
Jag gjorde en total eggvinkel på 24grader men det ser ut som Mora leveras med ännu lägre vinkel, vad är det som gäller?
/Andreas
Gamla/äldre mora-köksknivar handslipades till 20-22 grader med en liten mikroegg. Stålet (12C27) var dock hårdare än dagens. Ca 59-60 RC brukade de ligga på på den tiden.Av olika anledningar hade jag en ensam ledig dag idag - vad är bättre än att slipa lite knivar som avslappning ? Jag impulsköpte en Tormek när Clas Ohlsson hade 20% rabatt på allt. Jag slipade upp 3st gamla moraknivar i kolstål men vilken eggvinkel har dom egentligen? Kolstål är tacksamt att slipa, det går fort och blir ordentligt vasst. (Köksknivarna blev OK också men det tog mer tid och behövde avslutas på Sharpmakern innan jag var nöjd....)
Jag gjorde en total eggvinkel på 24grader men det ser ut som Mora leveras med ännu lägre vinkel, vad är det som gäller?
/Andreas
~Paul~
.................
Fredrik
Kul med lite nostalgi! Tack för bilderna!
~Paul~
Gamla/äldre mora-köksknivar handslipades till 20-22 grader med en liten mikroegg. Stålet (12C27) var dock hårdare än dagens. Ca 59-60 RC brukade de ligga på på den tiden.
~Paul~
Jag formulerade mig virrigt, det var klassiska Moraknivar med rött skaft som jag undrade över.
(jag har ingen kökskniv från Mora, det är mest WMF...)
/Andreas
Tack, då var det som jag misstänkte att dom kunde vart ännu brantare slipade. Skillnaden är i alla fall stora för jag har försökt handslipa och mest fått fram någon tjock konvex-sörja till egg. Nu är dom nästan lika vassa som nya, det med 15minuter jobb/kniv.
Mina köksknivar, eller snarare våra, får 40grader (20på var sida alltså). Hyfsat vasst men lite tåligare mot misstag i köket. Sedan har jag ett par egna gömda i skåpen som slipas till 30grader.
/Andreas
Mina köksknivar, eller snarare våra, får 40grader (20på var sida alltså). Hyfsat vasst men lite tåligare mot misstag i köket. Sedan har jag ett par egna gömda i skåpen som slipas till 30grader.
/Andreas
....
Fredrik
Kul bilder, från vilket år är katalogen?
Det verkar som alla sidorna är fotograferade med knivarna utlagda i ordning. Det krävdes mer av fotograferna på den tiden!
/Andreas
Kniven från sidan två i katalogen med beteckningen A 21 som är en puma satellit. Jädra märklig design. Framhölls vad jag minns som en bra kniv av Anders Dahlman. Ser lite knepigt ut att hålla den nåt vidare.
Bosse
Bosse
Kul bilder, från vilket år är katalogen?
/Andreas
Jag tror den är från -88, möjligen -89.
Fredrik
Någon gång går jag in hos Stockholms Stadsmission och kollar vad de har i knivlådan. Oftast är det mesta `skräp´ eller totalt utslitet. Dock, häromdagen fann jag en helt igen-ärgad liten fällkniv som förövrigt såg ut att vara i bra skick.
Efter lite rengörning såg den bättre ut. Fällkniven är hopfälld 82mm lång, har två blad och är välgjord. Har ingen märkning utom `stainless steel´ på stora bladet. Liknar lite de tyska knivar jag sett från 70-talet, också välgjorda men utan andra tillverkarmärkningar.
Någon som har lite information om hur det kommer sig att dessa lite mer välgjorda knivar inte blir försedd med någon märkning?
Efter lite rengörning såg den bättre ut. Fällkniven är hopfälld 82mm lång, har två blad och är välgjord. Har ingen märkning utom `stainless steel´ på stora bladet. Liknar lite de tyska knivar jag sett från 70-talet, också välgjorda men utan andra tillverkarmärkningar.
Någon som har lite information om hur det kommer sig att dessa lite mer välgjorda knivar inte blir försedd med någon märkning?
Bilagor
Ser ut som antik Remington Jack.Någon gång går jag in hos Stockholms Stadsmission och kollar vad de har i knivlådan. Oftast är det mesta `skräp´ eller totalt utslitet. Dock, häromdagen fann jag en helt igen-ärgad liten fällkniv som förövrigt såg ut att vara i bra skick.
Efter lite rengörning såg den bättre ut. Fällkniven är hopfälld 82mm lång, har två blad och är välgjord. Har ingen märkning utom `stainless steel´ på stora bladet. Liknar lite de tyska knivar jag sett från 70-talet, också välgjorda men utan andra tillverkarmärkningar.
Någon som har lite information om hur det kommer sig att dessa lite mer välgjorda knivar inte blir försedd med någon märkning?
~Paul~
Liknande trådar
Trådstartare | Titel | Forum | Svar | Datum |
---|---|---|---|---|
Stort knivintresse | Utrustning allmänt | 4 | ||
Råd om att sälja stort militärtält | Utrustning allmänt | 8 | ||
Bra led-lampa för stort familjecampingtält? | Utrustning allmänt | 28 | ||
Pannlampan med stort P? | Utrustning allmänt | 34 |
Liknande trådar
Vinter i Österrike: 6 höjdpunkter
Upplev ikoniska skidbackar, glaciäräventyr och charmiga byar där alpina traditioner och kulinariska smakupplevelser skapar en unik atmosfär.
Få Utsidans nyhetsbrev
- Redaktionens lästips
- Populära trådar
- Aktuella pristävlingar
- Direkt i din inkorg