Nej, inte vad jag kan påminna mig om. Min Perrin är tillverkad i VG-10.Japp den gamla såg bättre ut.. Vad är det för stål i dom, gör inte spyderco pushdaggers oxå.
Seved
~Paul~
Nej, inte vad jag kan påminna mig om. Min Perrin är tillverkad i VG-10.Japp den gamla såg bättre ut.. Vad är det för stål i dom, gör inte spyderco pushdaggers oxå.
Seved
VG-10 (V Gold 10) är ett av mina favoritstålsorter. Det är lätt att bryna/slipa och tillåter snäva eggvinklar. Det här stålet togs fram av Takefu Specialty Steels i Japan för beskärning av bonzaiträd (miniatyrträd). Önskemålet var att få fram ett stål som var lättslipat, eggstabilt, höll skärpa, var rosttrögt samt nötningståligt. VG-10 äger en ganska hög grad av slagseghet jämfört med många andra rfr sorter. Faktum är att det är det här stålet som jag lyckas att skärpa upp bäst av dem alla.Jaha VG 10 det var inte dåligt. Ja det var kanske ett annat företag jag tänkte på.
Appropå VG 10 jag slipade ett par F1r före jaktsäsongen åt en jobbarkompis han hade tagit ur å flått 1 älg, 1 vildsvin och 2 hjortar + att han har gjort en del annat med knivarna. Men nu tyckte han att det var dax att slipa dom igen. Det tyckte jag var rätt bra. Jag vet inte hur pass slöa dom var, men han brukar inte gilla att dom blir för slöa. Flå älgar och vildsvin tar jäkligt mycket på skärpan.
Seved
Nej. Och det finns en naturlig förklaring. Japanerna sitter på det här och andra stålsorter och tillåter inte tillverkning utanför Japans gränser. Därav t ex Fällknivens produktion i Japan och inte i Sverige.Jag har alldrig sett nån som säljer bara stålet, för bladtillverkning. Har du.
Seved
Takefu Special Steel Co.,Ltd.Jaha det var klart de.. Vad heter företaget som gör stålet vet du det.
Seved
Ja, rätt slipfas tillsammans med lämpligt stål gör verkligen skillnad. Ett bra stål tillåter att man slipar fram en tunn egg utan att riskera att den går sönder. Det är det här många missar på. En tunn egg är avsevärt mer skäreffektiv än en trubbig dito.Paul,
VG10 lät ju väldigt bra. Fast är skillnaden verkligen så stor? Jag är inte så säker. Mina köksknivar har diverse olika kvaliteter och inte märker jag så mycket av det.... Exempel:
Kockkniv VG10 slipad till 27 graders eggvinkel: Min favorit som jag använder mest och är försiktig med. Bara mjuka livsmedel och grönsaker. Här ser jag tendenser att eggen går sönder. Jag upplever den inte som speciellt tålig.
En mindre WMF kockkniv i 1.4116X45 Cr Mo V 15 (tror du betygsatt det stålet som mediokert..) Denna har jag slipat till 36 grader och använder till betydligt tuffare. Jag styckar kyckling och skär rätt genom leder och ryggben. Eggen håller skärpan bra och varken chippar eller rullar. Dessutom är den lättslipad.
Borde inte dyrkniven klara ännu tunnare egg? Och visst är det märkligt att billigkniven upplevs så pass vass.
/Lars
Skulle tippa på Sandvik 13C26. Det lämpar sig som bekant mycket väl till knivar.Lite dum fråga kanske.
På jobbet har jag en skalpell (med utbytbara blad) till endel jobb. Undrar vad bladet är gjort i för stål? Inte är bladet bara rakbladsvasst, det håller skärpan förvånansvärt bra och jämfört med en brytbladskniv är det mycket mer fjädrande.
Skulle inte det stålet vara lämpat till vanliga knivar? Har inte testat och slipa de små bladen, det är enklare att bara byta när det blir slöa, därför kan jag inte uttala mig om det är svårt att få samma skärpa när man slipar själv.
Trådstartare | Titel | Forum | Svar | Datum |
---|---|---|---|---|
Stort knivintresse | Utrustning allmänt | 4 | ||
Råd om att sälja stort militärtält | Utrustning allmänt | 8 | ||
Bra led-lampa för stort familjecampingtält? | Utrustning allmänt | 28 | ||
Pannlampan med stort P? | Utrustning allmänt | 34 |