Jo nog förstår jag att de flesta som är här regelbundet har koll på enklare knivkonstruktion. Men för att få ihop ett inlägg måste man ju börja nånstans.
Jag tror nog att den kniven 311 ansågs som rätt inovativ när den kom utifrån att den var en tidig skruvkonstruktion. Den var ju billig även då runt 1970 så man tog nog tillvara lite tradition där vid ricasson. Tradition och lättja skall nog inte heller förväxlas. Det där har ju varit eskilstunatillverkarnas sätt att göra en kick ända sedan 1800talet. Ibland har knivarna ju även gjorts med kantig i stället för vinklad bladkick.
Visst håller jag med dig om att din Böker är mycket mer sofistikerad vad gäller rikasson och jag håller med dig i sak om att en rikasso inte tillför något för vare sig utseende eller funktion i öppnat läge. Bökern är ju dock lite svårare att bygga ihop på gammeldags sätt då den har mindre mån att justera bladet. Anlägget ligger ju inne på fjäderstålet och kan inte efterjusteras på en ihopmonterad kniv. Håller även med om att det i en i övrigt bra konstruktion nästan blir löjeväckande med en puckel. Kanske är deras dromedarspecial för export till saudi. Det behövs ett minimum av skills för att årdna det problemet om man tänkt bruka kniven.
Själv har jag inget emot en traditionell ricasso,bladkick på en slipjoint. Jag älskar dem på det traditionella sättet med firmastämel och hela rasket. Men inga toklånga avstånd mellan egg och skaft, optimalt en 1/2 cm enligt mig.
Bosse
Jag tror nog att den kniven 311 ansågs som rätt inovativ när den kom utifrån att den var en tidig skruvkonstruktion. Den var ju billig även då runt 1970 så man tog nog tillvara lite tradition där vid ricasson. Tradition och lättja skall nog inte heller förväxlas. Det där har ju varit eskilstunatillverkarnas sätt att göra en kick ända sedan 1800talet. Ibland har knivarna ju även gjorts med kantig i stället för vinklad bladkick.
Visst håller jag med dig om att din Böker är mycket mer sofistikerad vad gäller rikasson och jag håller med dig i sak om att en rikasso inte tillför något för vare sig utseende eller funktion i öppnat läge. Bökern är ju dock lite svårare att bygga ihop på gammeldags sätt då den har mindre mån att justera bladet. Anlägget ligger ju inne på fjäderstålet och kan inte efterjusteras på en ihopmonterad kniv. Håller även med om att det i en i övrigt bra konstruktion nästan blir löjeväckande med en puckel. Kanske är deras dromedarspecial för export till saudi. Det behövs ett minimum av skills för att årdna det problemet om man tänkt bruka kniven.
Själv har jag inget emot en traditionell ricasso,bladkick på en slipjoint. Jag älskar dem på det traditionella sättet med firmastämel och hela rasket. Men inga toklånga avstånd mellan egg och skaft, optimalt en 1/2 cm enligt mig.
Bosse