Re: Re: Re: Gör din egen sportdryck.
Det finns massvis (>200) med enkla sockerarter (monosackarider). De två mest kända är glukos, (egentligen D-(+)-glukos) och (D-)fruktos. D-Glukos är även känt som dextros (kommer av att D-glukosmolekylen är högerroterad) och druvsocker.
(Det finns även t.ex. L-(-)-glukos men det hoppar vi över här.)
Glukos innehåller en aldehydgrupp och är sålunda en s.k. aldos och det faktum att den har sex kolatomer gör den till en s.k. aldohexos.
Fruktos, i dagligt tal känt som fruktsocker är något annat. Till att börja med så har den ingen aldehydgrupp utan är en polyhydroxyketon eller ketos istället. Dess sex kolatomer gör att den klassas som en ketohexos.
Den icke helt obetydliga skillnaden i molekylernas uppbyggnad gör att glukos och fruktos är väldigt olika som energikälla. Medan glukos enkelt kan omvandlas till glykogen så är det betydligt omständligare att omvandla fruktos till glykogen.
Glukos ger snabbt energi som musklerna kan använda medan det tar betydligt längre tid innan kroppen kan få användbar energi från fruktos.
Öhhhh! Vad menar du egentligen?bananmannen; sa:Det finns ingen kemisk skilnad mellan frukt- och druvsocker. Men det finns kanske olika termer i handeln. Glukos var vad jag menade.
Det finns massvis (>200) med enkla sockerarter (monosackarider). De två mest kända är glukos, (egentligen D-(+)-glukos) och (D-)fruktos. D-Glukos är även känt som dextros (kommer av att D-glukosmolekylen är högerroterad) och druvsocker.
(Det finns även t.ex. L-(-)-glukos men det hoppar vi över här.)
Glukos innehåller en aldehydgrupp och är sålunda en s.k. aldos och det faktum att den har sex kolatomer gör den till en s.k. aldohexos.
Fruktos, i dagligt tal känt som fruktsocker är något annat. Till att börja med så har den ingen aldehydgrupp utan är en polyhydroxyketon eller ketos istället. Dess sex kolatomer gör att den klassas som en ketohexos.
Den icke helt obetydliga skillnaden i molekylernas uppbyggnad gör att glukos och fruktos är väldigt olika som energikälla. Medan glukos enkelt kan omvandlas till glykogen så är det betydligt omständligare att omvandla fruktos till glykogen.
Glukos ger snabbt energi som musklerna kan använda medan det tar betydligt längre tid innan kroppen kan få användbar energi från fruktos.