Smidigt 1-2 personskök

Alldeles utmärkt.
Och det blir lika mycket kondensvatten av gas som av bensin/fotogen
och tältduken brinner precis lika bra oberoende av vad som drev originallågan...;)
 
Jag använder köket ( för det mesta Pocket rocket inkl fotstöd på flaskan) enbart i absiden, det funkar bra och tältet är ju det optimala vinskyddet. Men man ska så klart vara medveten om riskerna för både brand och koloxidförgiftning.

Per
 
Är det nån skillnad på biltemas och t.ex Primus Gas??

Funderar även på vilken kaffepanna jag ska skaffa, kommer oftast att koka på gas och till max 3-4 pers......
 
Är det nån skillnad på biltemas och t.ex Primus Gas?

Biltema och Primus verkar båda köra med butan/isobutan/propen i blandningen 50/25/25.
MSR har 80/20 isobutan/propan.
Optimus verkar köra med butan/propan 70/30 (men verkar även ha isobutan, enligt rubriker på webbplatsen)

Mer propan ger bättre effekt vid lägre temperaturer, och under 20 % ska man undvika (rätta mig om jag har fel).
 
Icke specifierad butan brukar vara 66.6% N-butan och 33.3% isobutan.

det är väldigt lite som skilje biltemas 17-613/14 gentemot primus powergas, när jag tryckmätte - skillnader som förmodligen försvinner efter 5 minuters eldande...

Primus får säga vad de vill om sina '4 season mix' på sin primus powergas, det är egentligen '3 season Mix' om man ser det med nordiska ögon, men å andra sidan så anser vissa länder att temperaturer under +15 grader C är 'vinter'

---

Det är N-butanet man helst inte vill ha i tuberna då det är den delen som blir kvar som slattar när man eldar när det är kallare än +5 grader C (räknat på 0.25 bar övertryck till brännaren)

N-butanet har sin kokpunkt vid atmosfärstryck runt 0 grader C.

isobutan har sin kokpunkt vid ca -12 grader C i atmosfärstryck, eller -6 grader C för 0.25 bar övertryck.

propan -42 grader C eller -37 grader för 0.25 bar övertryck.


skall man ha fart i köket vid stark kyla så måste bränslet ha mycket propan i sig eller så måste man värma tuben.
 
Ja, om man gör det _innan_ det bara är N-butan skvätten utan tryck kvar i tuben vid starkare kyla.

Sedan tappar man regleringen på lågan vid upp och nedvänt, utan det är allt eller inget sas. och sedan är det inte alltid problemfritt med vissa brännare som trangia gasbrännare där det kan börja stötkoka i förgasaröret för att det saknar en lagom strypning precis innan förgasarröret så att det lugnar ned det hela...

tänd alltid köket med flaskan upprätt, när det fått lite värme på sin slinga, först då vänd tuben - om man tänder direkt kall kök med upp och nedvänd tub så kan det spruta ut vätskestråle av flytande gas med hög låga som följd och det kan skrämma många - speciellt om det görs inne i tält...

Man skall vara medveten om gaskökets begränsning vid kyla då det styrs av naturlagarna sas. och det är bättre att välja gaser med större temperaturhärdigheter som biltemas 17-602 (oftast - dock beroende på batch och skvätten N-propan fins även här, dock i mindre mängd) eller propanflaskor avsedd hantverkare utomhus som Sievert 2206 och 2208 där man verkligen kan köra tuben tom och utan att vända upp och ned i kallare temp än -30 grader C. Dock är dessa tuber både smala och höga vilket kräver kök med slang samt kanske viss mån av nedgrävning av tub för att komma på rätt nivå.

Jag gillar fortfarande gas mycket bättre än MF-kök just för att det är så snabb att komma igång och packa igen, nära luktfria avgaser, lättreglerad från minilåga till fullgas, slabbar inte bränsle och behöver inte pumpa upp någon tryck, ingen förvärmning med höga lågor och därmed våga elda inom tält etc. och i jämförelse med novan drar ca 20% viktmässigt mindre bränsle vid uppvärmning och har ändå inte räknat med MF-kökets extra åtgången för förvärmningen och dränaget av bränsle i slangen efteråt.

MF-köket är dock säkrare vid stark kyla (om man inte kör på propanflaskor då båda alternativen kan tävla lika till i allafall -37 grader C), i stort sett lika reglerbar som gas om man väljer rätt kökstyp (tex. nova), bränsle kan köpas i dunk och betydligt billigare än gas (speciellt då propan i engångsflaskor kanske bara finns dyrt i järnffärer, och kanske bara efter beställning), vilket kan vara viktigt om man eldar väldigt mycket som tex. norrmännen gör för att hålla sina tält varma etc. - men man kommer inte ifrån att MF-kök är lite pyssligare och inte riktigt gjord för att göra en snabbvärmning för fika på samma sätt som gas. men sådant erkänner aldrig en MF-kökförespråkare ;-)

Gas vår sommar, höst och MF-kök på vintern är nog bästa sättet att nyttja de olika kökstyperna med sina resp. för och nackdelar.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg