Mellantröja och tjocktröja? Berätta mer om dina lager. Blev nyfiken.Jag har gått andra vägen och börjat använda min väldigt lätta och tunna vandringsjacka (som då i princip bara används som regnjacka) även för utförsåkning, långfärdsskridskor m m. Så skönt med lätta smidiga kläder även på vintern.
Liftkortet har jag i en blixtlåsförsedd byxficka, ev. mer småkrafs i övriga byxfickor och jackans enda (bröst)ficka. Mobilen vill jag ha mer skyddad och varm i mellantröjans bröstficka (busenkelt att sy dit en själv vid behov, färdigsydda lösa fickor med blixtlås finns att köpa i varje syaffär).
Ju längre bort från liftsystemet, desto mer prylar (mat/dryck, rastplagg, säkerhet etc), och då räcker ändå inte några fickor, utan det får bli först midjeväska och i nästa steg ryggsäck. Så jag tycker inte det är så kritiskt med antalet fickor på jackan.
Jag förstår inte heller varför det skulle behövas olika storlekar på jackan. Dels handlar det ju inte om någon millimeterprecision (varför ska skalplagg vara tajta ö h t?), och dels vill jag ändå ha plats med ungefär lika mycket på sommar/höstvandring med tält: underställ, mellantröja, samt tjocktröja och/eller dunjacka som rastplagg under "skalet". Skillnaden blir då kanske att det tredje lagret finns där mer permanent vid skidåkning, om det är riktigt kallt.
För tältturer på vintern gäller ju helt andra krav. Annars har jag inte sett någon anledning att skaffa mig flera "specialiserade" jackor, med undantag för (helst) lite större slittålighet, om man sysslar med sådant som klättring/scrambling etc. Då får man börja kompromissa mellan vikt och slitstyrka/livslängd, och där kan man ha olika prioriteringar.
För vanlig skidåkning tycker jag det har funkat fint med min vanliga vandrings/regnjacka, som inte ens väger 200 gram. Snarast slits den mindre, när den inte utsätts för skav från bär- och höftremmar till en tung vandringsrygga.
själv har jag i regel alltid ryggsäck när jag åker lift i större områden. Man vet aldrig när hudarna ska på.
Senast ändrad: